Deutsch
Dansk

Små badvikar och klippbad

Söker du det småskaliga? Vill du hitta de mysiga badvikarna och de härliga klippbaden? Då har vi samlat ihop några små pärlor till dig. Längre ner på sidan finns en karta med alla badvikarna utmarkerade.

Badvikar längs Prins Bertils stig

Längs underbara Prins Bertils stig, som sträcker sig från Halmstad slott bort mot Tylösand och sedan vidare in mot Möllegård, finns flera mysiga och unika badvikar. Jansa brygga och Vita bandet är härliga långgrunda familjebad med stor möjlighet till krabbfiske. Här är det ofta väldigt lugnt. Den långa bryggan kom till tack vare Gustav Jansson, förvaltare på stenhuggeriet i Grötvik. Gustav började bryta sten på egen mark 1899 och började bygga en pir för att kunna skeppa iväg stenen. Arbetet avbröts men bryggan finns kvar till vår glädje. Grötvik är en gammal fiskeby där du både kan bada vid en sandstrand och klippa ­- men bada inte vid hamninloppet där många båtar kör.

Bortom Grötvik ligger Sandhamn, även i denna lilla badvik kan du varva klippbad med sandstrand. Har du tur får du en skymt av Per Gessle längs stranden. Vidare längs Prins Bertils stig kommer du förbi Svärjarehålan, en liten tillgänglighetsanpassad badvik med många grönytor. Svärjarehålan är bemannad sommartid. Sist ut innan flaggskeppet Tylösand är Tjuvahålan, en mysig liten familjestrand med mestadels sandstrand, men även klippor och brygga. Perfekt för sandslottsbygge, krabbfiske och grillning. Stranden användes ofta av smugglare fram till slutet av 1800-talet, därav namnet.

Små badvikar i norr

Även i norra Halmstad finns flera mindre badvikar där mysfaktorn är hög. Steninge har en mindre sandstrand som är familjevänlig. Området erbjuder även fantastiska vandringar i naturreservat.

I Särdal har korna betat lugnt på de blommande trifftängarna intill stranden i urminnes tider. Här känns det som att tiden har stått stilla. Vid södra delen av sandstranden tar Särdal naturreservat vid, här kan du, om du har tur, skåda den fridlysta orkidén nattviol.

Vid Skallkrokens båtplats finns en liten fin sandstrand som är granne med öppna fält. Vandrar du längs stranden kommer du till klippor där du kan hitta inristade budskap, en slags ’nutida hällristningar’.

Klippbad

I Halmstad är majoriteten av stränderna finkorniga sandstränder, men det finns några badplatser även för dig som föredrar klippbad. Ofta är de kombinerade med sandstränder.

Ta en tur till den charmiga Steningestranden med solvarma klippor och en pir ut till Stora skär, där krabborna tycker om att gömma sig. Sandhamn och Grötvik är två mindre stränder längs Prins Bertils stig. I den gamla fiskebyn Grötvik finns både möjlighet till klippbad och en liten sandstrand. Påarp och Laxvik är två små vikar med fin familjesandstrand, men även gräsytor och klippbad. Här känner du historiens vingslag vid järnålders gravhögen Påarps gravfält.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Vattenkvalité och temperatur

bad- och havsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du under badsäsong se aktuell badvattenprognos med vattenkvalité, eventuell algförekomst samt vattentemperatur.

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad