Prins Bertils stig – 18 km vandringsled

Kanske Halmstads vackraste vandring. En 18 km kustnära stig som slingrar sig längs havet från centrala Halmstad ut till Tylösand och vidare till lummiga Möllegård.

Stigen är uppkallad efter prins Bertillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som var Hertig av Halland. Han tillbringade flera somrar här tillsammans med prinsessan Lilianlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i sommarhuset i Tylösand.

Prins Bertils stig är en lättillgänglig vandring som tar dig med på en resa genom vacker natur med allt från sandstrand, strandskog, klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar. Du passerar ställen med mäktiga vyer, mysiga badvikar och hemlighetsfulla platser där det berättas om både stenbrytning och vikingaslag.

Stigen börjar vid Halmstad slott i Halmstad city. Längs stigen finns vandringsstolpar, informationstavlor, toaletter, grillplatser och bänkar att vila benen på. En stor del av stigen är även tillgänglig för både rullstol och barnvagn.

Till och från stigen

Vid flera platser längs Prins Bertils stig kan du ta dig tillbaka till där du startade med hjälp av kollektivtrafiken. Se tider för den hållplats som passar din tur bäst på Hallandstrafikens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sevärdheter längs vägen

Halmstad slott

Halmstad slott byggdes som lustslott åt vår danske kung Christian IV. Slottet stod klart kring år 1619 och har fortfarande kvar sin renässansstil. Här firade Christian IV och Gustav II Adolf i en vecka att sista delen av Älvsborgs lösenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster var betald. Med freden i Brömsebro 1645 och slutligen freden i Roskilde 1658 blev slottet svenskt. Idag är slottet Landshövdingenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster residens och förvaltas av Statens fastighetsverklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Många monarker har gästat slottet och förutom vårt nuvarande kungapar har Drottning Kristina övernattat här 1654 och Karl XI höll riksdag på slottet 1678.

Kronobränneriet

Kronbränneriet uppfördes 1776–1778. Då hade Gustav lll förbjudit så kallad hushovsbränning för att Kronan skulle få större inkomst. Här framställde man brännvin fram till 1787.

Småbåtshamnen

Småbåtshamnen är som ett litet samhälle i sig, där båtfolket om våren slipar, putsar och målar på sin ögonstar. Härifrån kan du se resterna från ett färjeläge. Under åren 1960-1966 kunde man dagligen åka med färjan Prins Bertil till Århus och Köpenhamn i Danmark.

Brottet

Brottet kom till för att man behövde sten till pirarna i hamnarna vid Nissans utlopp. År 1837 började man bryta sten här vid Kolhallsklippan. Stenbrottet vattenfylldes så småningom och blev snabbt populärt att bada i. Detta var början till nuvarande Simstadion Brottet, eller Brottet som många Halmstadbor kallar det.

Örnäsudden

Örnäsudden är känd genom slaget vid Nissan, ett av vikingatidens största sjöslag. Slaget stod den 10 augusti 1062 mellan Norges kung Harald Hårdråde och Danmarks kung Sven Estridesen.

Jansa brygga

Jansa brygga kom till tack vare Gustav Jansson, förvaltare på stenhuggeriet i Grötvik. Han började bryta sten på sin egna mark år 1899. För kunna skeppa iväg stenen började han bygga en pir. Arbetet avbröts troligen för att det är så långgrunt i Grötvik. År 1972 betonggjöts piren i syfte att skapa en badbrygga, som idag används flitigt.

Grötviks småbåtshamn

Grötviks småbåtshamn anlades i det gamla stenbrottet av arbetslösa stenhuggare 1936–1939. Namnet Grötvik kommer troligen från ordet gryta. Hamnen är en naturlig gryta vid kusten.

Kungastenen

Kungastenen mellan Grötvik och Sandhamn bär inskriptioner av de tre kungarna Oscar II, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf. Inskriptionerna visar att de tre kungarna alla har besökt stenbrottet vid olika tillfällen.

När Oscar II besökte Söndrum 1899 efter en jakt i Fammarp blev han på dåligt humör. På Folkets hus var nämligen en röd flagga hissad istället för unionsflaggan, vilket kungen förväntat sig. Han avböjde förfriskningar som bjöds och visade inget intresse över arbetet i stenbrottet.

Även inne i Halmstad city, framför Halmstad rådhus, finns en sten som också kallas Kungastenen. Denna sten är ett konstverk som visar mötet mellan den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske Christian IV. Verket är skapat av Edvin Öhrström.

Tjuvahålan

I slutet av 1700-talet blev Tjuvahålan landstigningsplats för smugglare. År 1850 byggdes gården Carlsberg på krönet vid Tjuvahålan. Tjugo år senare inrättades en tullpostering här och Kronans vakter flyttade dit. Gården var pensionat från 1920-talet och revs 1979. Sen början av 1900-talet är Tjuvahålan en populär badvik.

S:t Olofs kapell

S:t Olofs kapell och dess klockstapel kan du skymta från Prins Bertils stig. Den vackra träkyrkan var från början sockenkyrka i småländska Lidhult, men revs år 1879 och inventarierna spreds över hela världen. Genom ett enastående detektivarbete av landsantikvarie Erik Salvén återfanns det mesta och kapellet har stått på sin nya plats sedan 1950. Sommartid finns här café och konserter anordnas. Se i vår evenemangskalender om någon konsert är planerad.

Tylön

Tylön har fått sitt namn från tyle som betyder utskjutande, bergig udde. På ön finns bronsåldersrösen och den resta stenen ”Tylaljungfrun”. År 1870 byggdes fyren, ritad av Gustaf von Heidenstam, samt bostäder för fyrbetjäning och lärare.

Tylösand

Tylösand är en av Sveriges mest kända badstränder och var en av de första att bli certifierad med blå flagga, vilket representerar en ren, säker och turistvänlig anläggning. Genombrottet kom 1929 och Tylösand blev det finare folkets badort. Idag ägs Hotel Tylösand av Per Gessle och Björn Nordstrand och rymmer en internationell samling av nutida konst, Tres Hombres Artlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, samt ett musikmuseum.

Tylöbäckens dalgång

Om våren är Tylebäckens dalgång fylld av fågelsång. Här sjunger rödstjärt och svarthätta i kör. De överröstas av Sveriges näst minsta fågel gärdsmygen, som inte väger mer än fem gram. Den stora stenbocken kom hit med inlandsisen för mer än 13 000 år sedan.

Norra banan

Norra banan är en av Halmstad Golfklubbs två golfbanor i Tylösand. De 36 hålen är välkända bland världens golfspelare. När den första golfbanan i Tylösand invigdes år 1938 var den Sveriges första kompletta 18-hålsbana. Prins Bertil har gjort många utslag här genom åren.

Möllegårds kvarn

Möllegårds kvarn uppfördes på 1850-talet och har fyra våningar. Två av våningarna är bostad och övriga är kvarn. Slå dig ner en stund vid kvarndammen och njut av lugnet och vattnets speglingar.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad