Deutsch
Dansk

Banvallsleden – 250 km cykelled

Att cykla från kust till kust mellan Halmstad och Karlshamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går alldeles utmärkt. Banvallsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går på den gamla banvallen genom vacker och omväxlande terräng.

I nuläget består Banvallsleden av en attraktiv cykelturistled på 250 kilometer, varav cirka 70% på banvall. På leden tar du dig längs två nedlagda smalspåriga tågsträckor: Halmstad – Bolmens och Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnvägar. Sträckorna anlades i slutet av 1800-talet och var i drift fram till ungefär 1970. Idag är en av målsättningarna att skapa världens längsta cykelturistled på banvall!

För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Kartan hämtas från naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Unik led med vackra landskap

Är du ute efter en ordentlig friluftsdag fylld med varierande landskap och historia? Då är Banvallsleden garanterat något för dig. Leden binder samman två hav och flera turistområden. Den passerar ett 40-tal stationsmiljöer och är på så sätt unik i Sverige. Längs Banvallsleden så får du en cykelresa genom svensk järnvägshistoria. Den erbjuder dessutom en naturskön och växlande omgivning med många sevärdheter!

Varierat underlag

Banvallen från Halmstad upp till Simlångsdalen, från Karlshamn upp till Svängsta och delen längs Mörrumsån inom Olofströms kommun är asfalterad. I övrigt är underlaget varierande – ibland bearbetad stadig yta och ibland kortare partier i något instabilare skick.

Simlångsdalen – ett vildmarksparadis

Under färden längs Banvallsleden, med startpunkt vid Halmstad slott, passerar du Simlångsdalen. Här bör du utan tvekan ta en paus och njuta av sevärdheterna. De många naturupplevelserna får platsen att kännas som ett vildmarksparadis. Här finns allt från mat- och kulturupplevelser till fiskemöjligheter och vackra naturreservat.

Mitt inne i Simlångsdalen ligger charmiga Breareds Lanthandelsmuseum som visar hur affärer på landsbygden såg ut förr i tiden. Tallhöjdens Värdshus har flera aktiviteter för olika åldrar och här finner du allt från vandringssafari till turer med häst och vagn. I matväg erbjuder värdshuset en varierad meny med kött och vilt som sin specialitet. Maten produceras självklart med svenska råvaror i fokus, och på väggarna händer det dessutom levande historia att ta del av.

Gårdshult Norra är det perfekta naturreservatet för dig som vill veta hur bönderna och djuren levde förr. Ån Assman rinner genom reservatet och vidare ner mot Danska Fall.

Service längs leden

Längs Banvallsleden finns flera boendemöjligheter såsom hotell, stugbyar och campingar. Livsmedelsbutiker finner du i de större samhällena och du kan också hyra cykel på flera platser. Leden är uppskyltad med anslutningsleder och håller god kvalitet.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad