Härliga cykelleder i Halmstad

I Halmstad har vi flera fantastiska cykelleder med varierade destinationer som erbjuder massa sevärdheter på köpet. Välj cykel och upplev den halländska atmosfären på nära håll!

Eftersom lederna ansluter till varandra kan du enkelt utforma och kombinera din egen cykeltur. Alla lederna nedan passerar Slottsbron vid Halmstad slott. Några av lederna möts även vid andra platser.

Cykelkartor

Nedan ser du en digital karta över cykellederna. På Halmstad Tourist Center kan du hämta en fysisk cykelkarta. Skapa din egen cykeltur genom att kombinera de olika lederna.

Klicka på siffran i kartan för att se fler leder och komma närmare. Klicka på ikonen uppe till höger för helskärmsvy av kartan. När du är i helskärmsvy kan du även välja att visa alla lederna i en lista.
Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Natursköna leder

Vidga vyerna och bege dig ut på en ordentlig cykelutflykt! Kattegattleden, Hylteleden och Banvallsleden är alla av varierande längd. De har en sak gemensamt – längs vägen kommer du bli hänförd av härliga, natursköna omgivningar. Kattegattleden går utmed kusten medan Hylteleden och Banvallsleden främst låter dig upptäcka vårt vackra inland.

Kattegattleden – 390 km längs västkusten

Kattegattleden på 390 kilometer sträcker sig från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Leden fick utmärkelsen årets cykelled i Europa 2018 – och det säger väl en hel del! Väljer du Kattegattleden får du uppleva den spektakulära naturen längs västkusten på nära håll. Här passerar du allt från pittoreska fiskelägen till vidsträckta landskap. Leden går genom hela Halland. Varför inte ge dig ut på en flerdagarsutflykt och stanna över på några av de trevliga boendena som finns utmed leden!

Öresundstågen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går längs hela leden och tar dig smidigt till din startposition igen. Glöm inte köpa en cykelbiljett.

Cyklister längs Kattegattleden, skylt i förgrunden

Foto: Patrik Leonardsson

Hylteleden – 180 km i de djupa skogarna

Hylteleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på 180 kilometer både börjar och slutar i Halmstad. Cykla österut och upplev allt från djupa skogar till spegelblanka sjöar. Med start vid Halmstad slott passerar du Norre Katts park, fotbollsarenan Örjans vall och Slottsmöllan för att slutligen hamna i Åled. Färden fortsätter genom den vackra Nissadalen och skyltarna leder dig vidare mot Hylte. Den sista sträckan går via Simlångsdalen som bland annat erbjuder flera underbara naturreservat. Här kan du både njuta av god mat och övernatta – kanske precis vad som behövs efter en lång dag på cykeln!

Banvallsleden – 250 km kust till kust

Unika Banvallsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på 250 kilometer tar dig från kust till kust mellan Halmstad och Karlshamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Med start vid Halmstad slott följer du den gamla banvallen genom vacker och omväxlande terräng. Utmed leden finner flera boendemöjligheter. Upptäck Banvallsleden och bege dig ut på en cykelutflykt genom svensk järnvägshistoria!

Grupp cyklar på rad i skogen

Foto: Seagull Nady, Mostphotos

Stadsnära leder

Laxaleden och Tylösandsleden är två lokala cykelleder som invigdes 2019. Lederna sträcker sig runt tätorten i Halmstad och förser dig med flera guldkorn inom räckhåll. Eftersom de inte har någon start- eller målpunkt kan du starta din tur var som helst där de passerar. Med sina 25 kilometer vardera är de perfekta för en dagstur på cykelsadeln. Det är bara att följa de rödvita skyltarna!

Laxaleden – 25 km av östra Halmstad

Taggad på att uppleva lite smultronställen kring city? Då är Laxaleden på 25 kilometer rätt val. Den går främst på östra sidan av Nissan och passerar flera lokala attraktioner som bland annat Picassoparken och Stadsbiblioteket. På turen kan du dessutom passa på att ta ett stopp för lite shopping på Hallarna. Avslutningsvis kanske det passar med en mysig picknickÖstra stranden.

Tylösandsleden – 25 km av kustnära västra Halmstad

Tylösandsleden på cirka 25 kilometer erbjuder en lite lantligare tur i närheten av Halmstads centrum. Leden rör sig på västra sidan av Nissan mellan Tylösand och Galgberget. Du kan på så vis njuta av allt från vidsträckta sandstränder till lummig bokskog med utsikt över stad och hav. Längs färden passerar du bland annat Halmstad slott, Söndrums kyrka, Hallandsgården och Norre Katts park.

Cyklister vid Livräddartornet i Tylösand

Foto: Patrik Leonardsson

Hyr cykel i Halmstad

Är du i Halmstad men saknar cykel? Inga problem! I Halmstad hyr du enkelt din cykel hos Rent-a-bike Halmstad Länk till annan webbplats. och vill du cykla en bit av Kattegattleden kan du hämta och lämna din cykel var du vill längs turen. Det låter för bra för att vara sant, men så är det! Hos Levin & Nilsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hyra svensktillverkade cyklar av högsta kvalitet. Mountain Biking in Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har uthyrning som är baserad i Simlångsdalen, men du kan även hämta ut cyklarna på Nicola’s Café Bäckavattnet i Marbäck, Steninge kuststation eller i Tylösand. Via Gyllene Turer Länk till annan webbplats. kan du boka cykelpaket.

Äldre par cyklar i skogen

Foto: Gabby Baldrocco, Mostphotos

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad