Deutsch
Dansk

Rhododendronparken

Halmstads vackra rhododendronpark finner du vid Tjuvahålan längs Prins Bertils stig i Tylösand. Omgivningen i parken är härlig året om, men missa inte att besöka den under slutet av maj och i början av juni när den står i full blom.

Medelhavskänsla under senvåren

Rhododendrons starka färger och mäktiga buskage ger en ljuvlig medelhavskänsla. Här kommer du, under senvåren, uppleva en sprakande färgsymfoni för såväl öga som själ. I Rhododendronparken finns fem olika sorters parkrhododendron. De flesta är lila men du hittar även vita, rosa och röda inslag. I den unika parken finns dessutom flera körsbärsträd, ett 40-tal katsura, björkar och andra härliga växter. När rhododendronsbuskarna slår ut under senvåren skapar de en sagolik plats och lockar många besökare.

Barn tittar på stora Rhododendronbuskar i Rhododendronparken i Halmstad

Foto: Patrik Leonardsson

En park med historia

Rhododendronparken har en intressant historia bakom sig och parkens anor sträcker sig långt tillbaka. År 1933 var arbetslösheten bland ungdomarna i landet hög och riksdagen bestämde sig för att göra ett försök med frivillig arbetstjänst. Under sommaren ordnade arbetslöshetskommittén i Halmstad ett läger i Tylösand där unga män fick dränera och anlägga en park i den björkskogsbevuxna lilla dalen vid Tyludden. Det var stadsarkitekten Fredrik Wetterqvist och stadsträdgårdsmästaren Gunnar Svensson som stod för ritningarna. Under två månader arbetade 30 ungdomar med arbetet som slutligen resulterade i Rhododendronparken.

Återinvigning 2014

Under 2013 och 2014 skedde en omfattande restaurering och försköning av Rhododendronparken. Resultatet innebar bland annat förnyade bord och bänkar, ny beläggning av stigar och plantering av nya växter. Stigen från parkeringen är tillgänglighetsanpassad och lämpar sig bra om du som besökare kommer med rullstol, rullator eller barnvagn.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad