Deutsch
Dansk

Halmstads 7 naturliga underverk

Naturen är full av fantastiska underverk. Skapade av naturen själv. Vi har plockat ut sju stycken som visar bredden på naturupplevelserna här i Halmstad.

I skogen hittar du det forsande vattenfallet Danska fall, och från Virsehatts utsiktsplats kan du spana ut över skogsnejden. Mitt i stan kan du följa Nissan som slingrar sig fram genom Halmstad, bitvis bjuds du på en djungelliknande känsla. Tar du dig sedan till havet kan du njuta av den ”evighetslånga” stranden i Tylösand. Eller varför inte klättra upp på den 36 meter höga Lynga sanddyn. Istiden har markerat revir i Påarp med den gigantiska Slyngestenen. Sist men inte minst, sätt dig på Skallens tron och blicka ut över havet – tänk vilka underverk vi har i Halmstad.

Längst ner på sidan hittar du en karta med underverken utplacerade.

Danska fall i Halmstad

Danska fall

Danska fall

Naturreservatet Danska fall är fyllt av vackra skogar, porlande vattendrag, spännande sägner och inte minst det vackra vattenfallet. En sagolik plats helt enkelt! Det är ån Assman som rinner genom reservatet och skapar ett av Hallands få vattenfall, med en fallhöjd på 36 meter.

Namnet Danska fall härstammar från en sägen. Efter Slaget vid Fyllebro flydde en del av den besegrade danska armen upp längs Fylleån. Danskarna höll på att korsa vattenfallet via en hängbro, och då slog svenskarna till genom att hugga av repen och danskarna föll.

Stigen upp mot Lynga sanddyn i Halmstad

På väg upp mot Lynga sanddyn

Lynga sanddyn

I Haverdals vackra kustreservat hittar du Lynga sanddyn, också kallad Stora sandkullen. Med sin höjd på 36 meter får du här en fantastisk utsikt över hav, kust och inland. Dynen räknas som en av de största i hela skandinavien. På toppen erbjuds även bänkar och bord, perfekt för en picknick!

Flygbild över stranden i Tylösand i Halmstad

Stranden i Tylösand. Foto: Per Nilsson

Tylösands strand

Tylösand, som flera år utnämnts till Sveriges bästa strand, är flaggskeppet bland Halmstads alla stränder. Här garanteras du många härliga dopp. Soliga sommar­dagar är det tät mellan badgästerna längs den drygt fyra kilometer långa finkorniga stranden.

Är du inte sugen på att bada, men ändå vill uppleva den härliga stranden. Då ska du ta en tur längs vackra Prins Bertils stig, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum, längs kusten ut till Tylösand och vidare in mot Möllegård .

Utsikt från Virsehatt i Halmstad

Utsikt från Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Virsehattt

Norr om Halmstad reser sig berget Virsehatt likt en kupol. Med sin höga och jämna form ser du det tydligt när du närmar dig. Virsehatt är idag ett populärt naturreservat med flertalet vandringsstigar, digital skattjakt för barn, god parkering och toaletter. För den historieintresserade finns på toppen fornlämningar ifrån en gammal borg, ett omtalat ättestupa och en sägen om troll bosatta på berget. Sennanån rinner porlande förbi och utsikten är magisk.

Slyngestenen i Påarp i Halmstad

Slyngestenen i Påarp. Foto: Patrik Leonardsson

Slyngestenen

Slyngestenen är ett 3,5 meter högt flyttblock som är beläget på en klipphäll precis vid havet granne med Påarps gravfält. Sägnen säger att ett troll i Söndrum ville kasta stenen mot Eldsberga kyrka, men stenen nådde inte riktigt ända fram. Stenen har under sina år använts som ett landmärke för sjöfarten och är idag skyddad som naturminne.

Utsikt från Skallen i Halmstad

Utsikt från Skallen

Skallen

I norra delen av Haverdal finns den vackra utkiksplatsen Skallen. Härifrån får du vacker utsikt ut över havet, Haverdals hamn och norrut mot Falkenberg. Är det klart väder kan du även se ända bort till Kullaberg i Skåne. Utsiktsplatsen är en stor öppen yta som byggts upp av skärv under stenhuggarepoken. Stenen som utvanns här exporterades bland annat till Danmark för att användas till gatsten under början av 1900-talet. Strax sydväst om Skallen, längst ut på udden, hittar du dessutom en av Hallands få grottor!

Vy över Nissan i Halmstad. Från Slottsmöllan, genom centrala Halmstad  till havet.

Vy över Nissan – från Slottsmöllan, genom centrala Halmstad till havet. Foto: Patrik Leonardsson

Nissan

Ån Nissan har sin källa i det småländska höglandet, strax sydväst om Taberg, söder om Jönköing, i en mosse med det passande namnet Nissakälla. Det finns flera olika förklaringar till åns namn, bland annat ska ån ha kallats Niz under fornsvensk tid, detta tros härstamma från det latinska verbet nitere som betyder glänsa. Det finns även en teori om att det kommer från ordet nidh eller nidwa som syftar på Nissans mörkfärgade mossvatten. Nissan är med sina 186 km en av södra Sveriges längsta åar. Här fångades och exporterades den berömda Halmstadlaxen redan på 1600-talet.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Fler underverk och unika sevärdheter

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad