- Startsida
- Uppleva
- Inspiration och guider
- 9 annorlunda sevärdheter
9 annorlunda sevärdheter
I Halmstad finns det gott om sevärdheter, spännande platser så som Halmstad slott och Danska fall. Men här finns även platser som är lite annorlunda och lite utöver det vanliga. Här är några av våra favoriter.
Träden formade vårt vackra stadsbibliotek
Halmstad stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. invigdes år 2006. Samma år fick det Halmstads byggnadsnämnds arkitekturpris. Med sin spännande arkitektur och vackra placering mitt i staden och över Nissan, är Stadsbiblioteket i sig en upplevelse att besöka och njuta av. Byggnadens form är helt unik. Arkitekterna lade ett papper på markplanen och drog upp byggnadens form efter träden som stod och fortfarande står på platsen. Här finns även Halmstads konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som erbjuder spännande utställningar.
Lynga sanddyn – högst i Sverige
Stora Sandkullen, som Lynga sanddyn är döpt till, är hela 36 meter över havet. Uppe på toppen har du en milsvid och magisk utsikt över havet, Haverdal naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och dess omgivningar. Strandskogen med dess knotiga trädstammar i märkliga former är en upplevelse utöver det vanliga. Här kan du vandra på myllrande stigar och njuta av naturens konstverk. Närmast parkeringen finns dessutom ett stråk med fossila sanddyner i tallskogen. De började få sin form redan för 400 år sedan.
Lintotten och rekryten 91:an Karlsson
För över 80 år sedan föddes en lintott som fick heta 91:an Karlsson. Pappa till denna figur var serietecknaren Rudolf Petersson från Halmstad. Seriefiguren skapades när han gjorde sin rekryt på Hallands regemente I16 åren 1916–1918.
Numret 91 kommer från I16. Du vänder helt enkelt siffran upp och ner och vips har det blivit 91. Serien publicerades första gången 1932 och blev mycket populär.
Sedan 1993 har 91:an stått i givakt på Storgatan i Halmstad. Du hittar honom precis vid Norre Port. Än idag ges serietidningar om lintotten 91:an Karlsson ut.
Galgberget – en plats för utsikt, och avrättningar…
Högt över Halmstad tronar Galgberget. Ett centralt och mycket vackert naturområde som har både en ljus och mörk historia. Under 1600-talet var Galgberget en avrättningsplats, en galgbacke, som användes flitigt. Tack och lov syns inga spår. Men vem vet, ett och annat spöke kanske irrar runt bland trädstammarna... Galgberget är kärt och välbesökt av både Halmstadbor och besökare, mycket tack vare den milsvida utsikten. En klar dag ser du hela Halmstad men också Bjärehalvön i Skåne. Här finns också hembygdsparken Hallandsgården. Just vårsäsongen är Galgberget en magisk plats. Finns det något vackrare än bokskogens skira grönska?
Picassos Kvinnohuvud – en konstnärlig huvudsak
Pablo Picasso var en av de mest inflytelserika och banbrytande konstnärerna under 1900-talet. I Halmstad finns en av sexton unika skulpturer som konstnären donerade till städer runt om i världen. Statyn Kvinnohuvud som finns i Picassoparken är 15 meter hög och skulpterad i blästrad betong. Formen har sin bakgrund i en period då Picasso experimenterade och rev i papper för att skapa siluetter. Skulpturen är ett porträtt av Picassos sista hustru Jacqueline Roche.
Halmstadgruppen tog surrealismen till Sverige
Halmstadgruppen är en konstnärsgrupp som bestod av Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén. Gruppen bildades år 1929. Med Halmstad som en gemensam bas skulle vännerna, genom sina konstnärsvisioner, hålla samman för resten av livet.
Halmstadgruppens medlemmar var under 1920-talet kubister, men i början av 1930-talet introducerade de surrealismen i Sverige. År 1934 hade Halmstadgruppen utvecklats till en surrealistgrupp med länkar till den kontinentala surrealismen. Det halländska kustlandskapet var deras ständiga inspirationskälla. På Mjellby konstmuseum finns en stor och permanent samling med Halmstadgruppens konst som gör det möjligt att ständigt visa varierade utställningar av gruppens pionjärinsatser i svensk konsthistoria.
Slyngestenen – framröstad till en svensk pärla
När WWF:s kampanj Svenska pärlor pågick röstades Trönningestranden – Laxvik inklusive Påarp fram som ett vackert naturområde som behöver skyddas i Sverige. Påarps gravfält, 2,5 kilometer sydväst om Trönninge, är Hallands största gravfält. Det ligger vid Laholmsbukten nära Gullbranna.
Det största röset heter Sänke hög och är 30 meter i diameter och två meter hög. Här finns ett rikt fågelliv på strandängarna och ön Skäret är under hösten rastplatser för bland annat vadare. Strax norr om gravfältet hittar du det 3,5 meter höga flyttblocket Slyngestenen. Ett imponerande landmärke och minne från istiden. Enligt en sägen ska stenen kastats hit av en jätte ville tysta kyrkklockorna i Trönninge, men missade. Sydväst om gravfältet finns en artesisk källa.
Stenbrytning skapade Jansa brygga och Grötviks småbåtshamn
Den pittoreska småbåtshamnen Grötvik ligger vackert beläget utmed den populära vandringsleden Prins Bertils stig. Än idag ser du rester från den stenbrytning som pågick här i mitten av 1800-talet. Det var ett av Sveriges största stenbrott. Den vackra Söndrumsstenen finns på flera platser i världen som exempelvis fredspalatset i Haag och svenska kyrkorna i Köpenhamn och Paris.
Jansa brygga kom till tack vare Gustav Jansson, förvaltare på stenhuggeriet i Grötvik. Han började bryta sten på sin egen mark 1899 och började bygga en pir för att kunna skeppa iväg stenen. Arbetet avbröts, troligen för att det är så långgrunt. År 1972 utfördes en betonggjutning av piren för att skapa en badbrygga.
Norre Port vakar över Halmstad sedan 1600-talet
Halmstad hade stor betydelse som utpost i det danska riket mot grannlandet Sverige. Den danske kungen Kristian IV rustade i början av 1600-talet upp Halmstads befästningsverk. Fyra stadsportar byggdes och en av dem var Norre Port som stod klar 1601. Stadens portar stängdes alltid vid mörkrets inbrott.
När Halland blev svenskt började befästningsverket förfalla och det mesta raserades, men än i dag syns de historiska spåren. Stolta Norre Port vakar fortfarande mot eventuella anfall från Galgbergshållet. På 1600-talet var Storgatan en paradgata mellan Norre Port och Halmstads slott. Twistens gård och Kirsten Muncks hus samt ett gårdshus i kvarteret Vattenporten står fortfarande kvar. Om du blundar kanske du kan föreställa dig hur Halmstadborna hade det för över 400 år sedan.
Fler underverk och unika sevärdheter
Mer inspiration och guider
-
14 aktiviteter vi älskar i Halmstad
Det finns mycket som vi Halmstadbor älskar… -
Halmstad för de allra minsta barnen – 18 tips
I Halmstad finns flera spännande platser… -
Nyhetsbrev – What's on
Få det bästa av Halmstad - direkt till din… -
Halmstad Stories – berättelser i din bakficka
Nyhet 2024! Halmstad Stories – berättelser…
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…