- Startsida
- Uppleva
- Kultur och historia
- Halmstads 7 underverk
Halmstads 7 underverk
Världen har sina sju underverk. Och vi i Halmstad vill ju inte vara sämre. Så här presenterar vi en lista med sju lokala underverk som våra hjärtan klappar lite extra för.
Det är en skön blandning av arkitektur – med en kyrkoruin från 1100-talet, en stadsport och ett slott från 1600-talet, därefter kommer en majestätisk kvarn och en riktig ”tårtkyrka” från 1800-talet, sedan toppar vi med det prisade stadsbiblioteket som tar ett kliv ut i Nissan och det spektakulära livräddartornet från 2000-talet. Välkommen att besöka Halmstads sju underverk!
Norre Port
En av Sveriges få resterande statsportar hittar du på Storgatan i Halmstad city. Under början av 1600-talet, då Halmstad tillhörde Danmark, satte kung Kristian IV igång ett febrilt arbete med att förvandla Halmstad till en stark fästningsstad. Runt staden byggdes en ringmur med fyra stadsportar, Halmstads fästning, inklusive Norre Port som stod klar år 1601. Under fredstid efter kriget mellan Sverige och Danmark började befästningen förfalla, och efterhand rivas. Utöver några få kvarlämningar är Norre Port den enda bevarade byggnad från Halmstads ståtliga befästning på 1600-talet.
Övraby kyrkoruin
Halmstad har inte alltid legat där staden ligger idag. Ursprungligen låg staden placerad vid området som idag heter Övraby. Redan på 1000-talet fanns här bebyggelser och på 1100-talet byggdes här en stenkyrka vars ruiner finns kvar än idag. Under 1200-talet utvecklades området till en stad, och det var inte förens 1320-talet som staden började flyttas. Den ursprungliga platsen förvandlades åter till en landsby och fick namnet Övraby, "den övre byn".
Tyvärr innebar det Nordiska sjuårskriget slutet för byn. År 1563 försökte den svenske kungen Erik XIV erövra Halmstad. Hans anfall misslyckades men Övraby föll offer för svenskarna.
Livräddartornet i Tylösand
Nedanför klipphällarna i Tylösand tornar strandens livräddartorn upp sig med perfekt utsikt över hela stranden och alla dess gäster. Livräddartornet invigdes 2008 och är ritad av arkitektbyrån White. Halmstad har en lång och stolt historia av att ha livräddare i Tylösand och när livräddartornet invigdes var det exakt femtio år sedan den första livräddaren tjänstgjorde på platsen. Ett av Halmstads mest fotograferade byggnader, särskilt i kombination med en vacker solnedgång.
Halmstad slott
Halmstad slott ligger vackert beläget vid Nissan, knappt två kilometer från havet. När slottet byggdes i början av 1600-talet var Halmstad och Halland danskt. Kung Kristian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart. Det välkända kungamötet 1619 mellan den danske kungen Kristian IV och den svenska kungen Gustav II Adolf ägde rum på Halmstads slott. Idag kan slottet besökas genom en guidad tur. Byggledare och arkitekt var Hans van Stenwinkel d.ä, men avled innan slottet stod färdigt och bygget avslutades och hans lärljunge, byggmästaren Willum Cornelissen tog över vid rodret.
Snöstorps kyrka
Den vackra kyrkan är ritad av den norske arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klar år 1883. I sin design utgick Langlet från gamla romerska rundkyrkor, men ändrade utseendet på så sätt att Snöstorps kyrka istället har en sexkantig form. Han drog även inspiration från bysantinsk byggnadskonst vilket gör att kyrkan påminner om en österländsk riddarborg med sina tinnar och torn. Langlet var känd på sin tid för att hans byggnader var kostnadseffektiva.
År 2006 blev Snöstorps kyrka utsedd till Sveriges vackraste i Årets Runts omröstning. Det var första gången som en halländsk kyrka röstats fram som vackrast i landet.
Stadsbiblioteket i Halmstad
Stadsbiblioteket ritades av arkitekterna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen vid Schmidt Hammer Lassens arkitektkontor i Århus, Danmark. Biblioteket som invigdes 2006, har både vunnit och varit nominerad till flera priser för sitt unika utseende. Byggnadens form är helt unik och skapad efter de träd som stod och står på tomten. Arkitekterna lade helt enkelt ett papper på markplanen och ritade upp byggnadens form efter träden.
Särdals Kvarn
Särdals kvarn uppfördes 1890 och är med sina sex våningar en av Nordens största väderkvarnar. Den är byggd i Holländsk stil och var i drift fram till 1967. Kvarnen, den före detta mjölnarbostaden, magasinet och stallet är intressanta byggnadsminnen. Här kan du fika i caféet, köpa med dig presenter, delikatesser, konst och mycket mer.
Fler underverk och unika sevärdheter
Mer kultur och historia
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…