Surrealistiska Halmstadgruppen

Halmstadgruppen är pionjärer inom den svenska konsthistorien. Du kan uppleva deras verk i utställningar på Mjellby konstmuseum, som har en gedigen och permanent samling av gruppens verk.

Halmstadgruppen bildades 1929 av sex unga konstnärer från Halmstad: Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén. De utbildade sig i modernt måleri i Berlin och Paris och var bland de första svenskarna som, likt Picasso och Léger, arbetade med att bryta upp motiv i kubistiska kompositioner. Gruppen experimenterade också med konkretism under 1920-talet, en abstrakt konst som var banbrytande vid denna tid.

OBS! Mjellby konstmuseum rustar för framtiden och ska genomgå en stor ombyggnad och renovering. Planerad öppning under hösten 2024.

Konstverk på Halmstadgruppen målat av Stellan Mörner

Halmstadgruppen avbildade av gruppmedlemmen Stellan Mörner

I början av 1930-talet går Halmstadgruppen in i en ny fas – den surrealistiska. De möter surrealismen i Paris, i en tid då Europa befinner sig i en djup politisk och ekonomisk kris. Under denna tid deltog Halmstadgruppen i flera internationella surrealistutställningar tillsammans med konstnärer som Salvador Dalí, Max Ernst och Wilhelm Freddie. Gruppen introducerade sedan surrealismen i Sverige, men med en säregen prägel där det nordiska ljuset och den halländska kuststräckan ofta är närvarande.

Efter 50 år tillsammans upplöstes Halmstadgruppen år 1979 i samband med Stellan Mörners bortgång. Idag räknas den som en av världens längst bevarade konstnärsgrupper.

Runt om i Halmstad dyker verk från Halmstadgruppen upp. Förutom på Mjellby Konstmuseum kan du se verk av dem på bland annat Halmstad slott, Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nolltrefem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., St Nikolai Kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Halmstad Rådhus, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hallands Konstmuseum och Halmstad Arena.

En stor del av Halmstadgruppens verk ligger även öppet i deras digitala samling och arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad