Surrealistiska Halmstadgruppen

Halmstadgruppen är pionjärer inom den svenska konsthistorien. Du kan uppleva deras verk i utställningar på Mjellby konstmuseum, som har en gedigen och permanent samling av gruppens verk.

Halmstadgruppen bildades 1929 av sex unga konstnärer från Halmstad: Sven Jonson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Axel Olson, Erik Olson och Esaias Thorén. De utbildade sig i modernt måleri i Berlin och Paris och var bland de första svenskarna som, likt Picasso och Léger, arbetade med att bryta upp motiv i kubistiska kompositioner. Gruppen experimenterade också med konkretism under 1920-talet, en abstrakt konst som var banbrytande vid denna tid.

OBS Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024.

Konstverk på Halmstadgruppen målat av Stellan Mörner

Halmstadgruppen avbildade av gruppmedlemmen Stellan Mörner

I början av 1930-talet går Halmstadgruppen in i en ny fas – den surrealistiska. De möter surrealismen i Paris, i en tid då Europa befinner sig i en djup politisk och ekonomisk kris. Under denna tid deltog Halmstadgruppen i flera internationella surrealistutställningar tillsammans med konstnärer som Salvador Dalí, Max Ernst och Wilhelm Freddie. Gruppen introducerade sedan surrealismen i Sverige, men med en säregen prägel där det nordiska ljuset och den halländska kuststräckan ofta är närvarande.

Efter 50 år tillsammans upplöstes Halmstadgruppen år 1979 i samband med Stellan Mörners bortgång. Idag räknas den som en av världens längst bevarade konstnärsgrupper.

Runt om i Halmstad dyker verk från Halmstadgruppen upp. Förutom på Mjellby Konstmuseum kan du se verk av dem på bland annat Halmstad slott, Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nolltrefem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., St Nikolai Kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Halmstad Rådhus, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hallands Konstmuseum och Halmstad Arena.

En stor del av Halmstadgruppens verk ligger även öppet i deras digitala samling och arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad