Deutsch
Dansk

Street Art och muralmålningar

En promenad genom stan kan ge dig en konstupplevelse som är uppåt väggarna. I Halmstad har det satsats på street-art de senaste åren och du kan hitta verk som är väl värda att begrunda och njuta av.

Det startade 2013 med en uppmärksammad målning av Pärra Andreasson, Carolina Falkholt och 22 andra graffitikonstnärer på Söndrumsskolan. Sedan dess har det årligen skapats konst på väggar runt om i staden. Här kommer fem favoriter.

Carolina Falkholt verk Pi målat på en fasadvägg

Carolina Falkholts verk Pi från 2013

Carolina Falkholt

Konstverket Pi växte fram på en fasad mitt emot stadsbiblioteket under ett par dagar hösten 2013. Verket skapades i samband med att konstnären Carolina Falkholt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. deltog i en utställning på Halmstads Konsthall, och i den konstnärliga gestaltningen på nybyggda Söndrumsskolan, bjöds hon in för att göra ett nytt offentligt konstverk.

Gesten som handen signalerar kan läsas som en välsignelsegest, en talargest eller en handupp räckning, men konstnären har hämtat den från teckenspråket där Pi är ett förstärkningstecken, som i ”jag gillar verkligen graffiti”. Carolina Falkholt är en av Sveriges mest etablerade graffitikonstnärer, hon har haft flera separatutställningar och finns representerad i museisamlingar.

Sheep Chens verk the Balance i Halmstad

Sheep Chens verk the Balance

Sheep Chen

Ett annat konstverk som kom till genom projektet ”West Coast Walls” är muralmålningen ”The Balance”. Bakom målningen står den kinesiska konstnären Sheep Chen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hämtar sin inspiration ur traditionell kultur från sitt hemland. Ying och Yang är viktiga begrepp inom kinesisk filosofi och symboliserar ytterligheter. Genom balans mellan de båda kan harmoni skapas. Chen har gjort en tolkning av hur svår denna balans kan vara att behärska, genom ett motiv som för tankarna till sagornas värld. Målningen hittar du på en fasad på Norra vägen, mittemot Norre Port.

Verket Scaniceratops av Fanakapan i Halmstad

Verket Scaniceratops av Fanakapan

Fanakapan

Fanakapan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer från England och har efter sina konststudier riktat in sig på Street Art och dess uttryck. Sedan 2010 har han fokuserat på att måla heliumballonger och att utforska ljus, skuggor och reflektioner i den kromade ytan. Resultatet blir en påtaglig 3D-effekt.

Under 2018 genomfördes projektet ”West Coast Walls” och Halmstad fick flera nya väggmålningar, en av dem är "Scaniceratops” av just konstnären Fanakapan. På Skepparegatan valde han att måla en dinosaurie som med ett universellt och lekfullt uttryck påminner oss om människans tid och plats på jorden. Dinosaurien på målningen är inspirerad av en Scaniceratops, en art som sägs ha levt i södra Sverige för ca 100 miljoner år sedan.

Elina Metsos verk mellan Rum från 2017 målad på en tegelfasad i Halmstad

Elina Metsos verk Mellan Rum från 2017

Elina Metso

På Stenvinkelsgatan i centrala Halmstad finner du Elina Metsos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fasadmålning som kom till 2017. Metso är illustratör i grunden, men har de senaste åren allt mer riktat in sig på att måla Street Art i olika sammanhang och har deltagit på flera av Sveriges större gatukonstfestivaler.

Till konstverket i Halmstad har Metso inspirerats av färger och detaljer på den innegård som gårdshuset tillhör. Motivet består av två fönster mellan vilka det rör sig abstrakta mjuka vågformade former och ett antal svävande tegelstenar. I motivet finns även ett porträtt och bredvid detta en fågel, ståendes på ett något abstrakt flora till fågelbo. I ett av fönstren sitter en katt väldigt gömt och på verkets vänstersida är siluetter av murgrönan från väggen bakom inlagt. I höger nederkant syns ett blomarrangemang som skulle kunna vara vallmo, ros och nypon.

Muralmålning i Simlångsdalen i Halmstad av Pat Perry

Muralmålning av Pat Perry. Foto: Lennart Alves

Pat Perry

Längs med väg 25, på tegelfasaden till Ljungblommans äldrelägenheter i Simlångsdalen, hittar du en muralmålning av den amerikanska konstnären Pat Perry. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Målningen föreställer en skogsglänta där det sitter två personer som håller en vimpel mellan sig. Motivet är delat på de två fasaderna och målningen binds samman av deras vimpel.

Konstverket har en stark koppling till orten och de som bor där. Pat Perry intresserar sig nämligen för frågor som rör människans förhållande till sin plats. Under sin tid i Simlångsdalen fick han träffa såväl byns äldste invånare som barn från Brearedsskolan. Han berättar att han hittat mycket konstnärlig inspiration i berättelserna och skildringarna som han fått höra av dem som bor på platsen och uttrycker stor respekt för Simlångsdalen och dess invånare.

Julia Rio

Julia Rio. Foto: Johan Selin

Julia Rio

I augusti 2021 uppfördes en muralmålning på biblioteket i Oskarström. Mural- och textilkonstnären Julia Rio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Värmland vill förmedla en varm, trivsam och lekfull känsla i samklang med miljön och arkitekturen i Oskarström. Julia har plockat in detaljer från viktiga byggnader och platser och vävt samman det med sitt säregna bildspråk.

Det är en färgstark och abstrakt komposition med mycket innehåll. I muralmålningen hittar du symboler från den vackra Albertkällan, geometriska mönster inspirerade av sulfitbostäderna och kristallen som är placerad på ingången till Jutefabriken. Julia har också knutit an till det textila som en gång i tiden gjorde Oskarström till en levande bygd.

Mer street art och muralmålningar

På denna sidan har vi bara valt ut några målningar. Ännu fler verk hittar du på halmstad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad