Mjellby konstmuseum

På Mjellby konstmuseum finns en viktig del av den svenska konsthistorien i Halmstadgruppens samling. Här kan du följa gruppens historia genom ungdomsåren i Europa till genombrottet som de svenska surrealisterna. Parallellt visas även tillfälliga utställningar med fokus på modernismen.

OBS Mjellby konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024.

Ta en djupdykning i konsthistorien med museets audioguide, som finns för både vuxna och barn. Eller gå en guidad tur med en av museets kunniga guider och få det där lilla extra. För de minsta besökarna finns en kreativ verkstad och ofta är det speciella aktiviteter på gång. När du är fullmatad med konstupplevelser passa då på att ta en fika i det härliga caféet och slå dig ner på den mysiga innergården.

Vill du ta med dig din upplevelse hem så finns en museishop med både inspiration för de små och djupdykningar för vuxna. Ofta producerar Mjellby konstmuseum egna böcker för de tillfälliga utställningarna. Mjellby konstmuseum ligger vackert beläget mitt i det halländska landskapet, cirka fem–tio minuter med bil från centrum.

Halmstadgruppen

På Mjellby konstmuseums finns en permanent utställning med Halmstadgruppen. Museets stora samling av Halmstadgruppens konst gör det möjligt att visa varierade utställningar av gruppens pionjärinsatser i svensk konsthistoria. Halmstadgruppen spelade en viktig roll i att ta modernismen till Sverige.

En stor del av Halmstadgruppens verk ligger även öppet i deras digitala samling och arkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Modernism och surrealism

Utöver Halmstadgruppens utställningar visas även tillfälliga utställningar med fokus på modernismen och dess olika spår på Mjellby konstmuseum. Ofta utgår utställningarna från ämnen som genus, normer, samhälle och politik när de produceras - inte sällan i samverkan med olika forskare.

Mjällby konstgård?

Mjellby konstmuseum var ursprungligen ett privat museum under namnet Mjällby konstgård, som grundades 1980 i Mjällby gamla skola av Viveka Bosson, dotter till Erik Olson. Viveka Bosson skänkte konstgården till Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 1997. Då byggdes en ny utställningshall, entré och café. Samtidigt bytte museet namn till Mjellby konstmuseum.

Mer konst

Guldkorn

Mer av Halmstad