Hallands kustväg

Mellan Halmstad och Falkenberg slingrar sig Hallands kustväg. På din tur genom det karakteristiska kustlandskapet kan du göra avstickare till natursköna, kulinariska och historiska upplevelser.

Förutom fin natur så finns här flera spännande besöksmål att stanna till vid. Därför har Hallands kustväg fått Trafikverkets brunvita vägvisning för "Turistväg". Följ den bruna skylten med en vit blomma på så kommer du rätt.

Hallands kustväg följer du enklast med buss, bil eller cykel. Hallandstrafikens buss 350länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster följer hela kustvägen och här kan du enkelt hoppa av i till exempel Haverdal, Steninge, Ugglarp eller Skrea för att utforska höjdpunkterna. Cykelleden Kattegattleden följer också stora delar av kustvägen och du kan enkelt vika av till Möllegård, Slöinge eller Grimsholmen.

Karta

Från Halmstad tar du dig nordväst ut från city mot handelsområdet Flygstaden. När du närmar dig Flygstaden följer du den bruna skylten med den vita blomman vidare ut på landsvägarna. Använd vår digitala karta nedan eller ladda ner en utskriftsvänlig versionPDF.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Gör en dagsutflykt längs Hallands kustväg

Längs Hallands kustväg finns ett varierat utbud av besöksmål. Här kommer några tips med allt från konst och museum till natur och historia.

1. Halmstad City

I Halmstad Citylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns Halmstad slott från 1600-talet och S:t Nikolai kyrkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, byggd som domkyrka på 1300-talet och nyrenoverad 1988. Mitt på Stora torg stoltserar fontänen Europa och tjuren av Carl Milles. Norre Port byggdes 1601 och är den enda kvarvarande stadsporten av de fyra som en gång fanns till Halmstads fästning.

Bäck med bro över i skogen

Nyrebäcken. Foto: Patrik Leonardsson

2. Möllegårds naturreservat

Gå längs vandringsstigar i Möllegårds naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid Nyrebäcken genom frodig lövskog, sumpmark och hagar. Här hittar du också World of Riccardolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – italiensk glass, paj samt pasta och antipasti från egen tillverkning.

3. Mjellby Konstmuseum

Mjellby Konstmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är den surrealistiska Halmstadgruppens museum. Här visas även nationella och internationella konstutställningar. För barn finns ett upptäckarpaket att låna i receptionen.

4. Steninge Glashytta

Trots sitt namn hittar du Steninge Glashyttalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i den mysiga byn Vilshärad. Här blåser Orrefors-skolade Magnus Andersson allt från glas och vaser till skulpturer.

5. Lyngalax

I slutet av 1800-talet började fyrmästaren på Tylön enrisröka lax till husbehov. Två generationer senare är det Jonas på Lyngalax som röker denna läckerhet, enligt familjens egen metod med halländskt
vindpinat och saltdränkt enris. I butiken vid rökeriet kan du köpa både rökt lax, gravad lax och rökt makrill, tillsammans med andra delikatesser. Besök Lyngalax webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för öppettider och mer information.

6. Haverdals naturreservat

Haverdals naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett gammalt flygsandsfält som planterats med tall. En av promenadslingorna leder genom trolsk tallskog till Lynga sanddyn, som med sina 36 meter över havet är en av Skandinaviens största.

7. Skallen

I Haverdal har man från berget Skallen en enastående utsikt över södra Kattegatt. Vid fint väder ser man både till Kullen i söder och Glommen i norr. Utsiktsplatsen är en stor öppen plan som byggts upp av skärv från stenhuggarepoken. Här uppifrån är det många som väljer att vänta in solnedgången över Kattegatt.

Vy över plogad åker med Särdals kvarn

Särdals kvarn. Foto: Patrik Leonardsson

8. Särdals Kvarn

Särdals kvarnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster uppförd 1890 och är med sina sex våningar en av Nordens största väderkvarnar. Kvarnen, den före detta mjölnarbostaden, magasinet och stallet är intressanta byggnadsminnen. Här kan du fika i caféet, köpa med dig lokalproducerade produkter som sylt, saft och marmelad, samt titta på konst i kvarnen.

9. Steningekustens naturreservat

Steningekustens naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjuder på storslagen havsnära natur där den öppna kustheden bryts upp med ljunghedar, stenstränder, klapperstensfält och kala klippor med jättegrytor från istiden. Det sägs att den allra finaste solnedgången finns just här, om det är sant får du upptäcka själv.

10. Steninge

Ungefär 20 kilometer norr om Halmstad, längs Kattegattleden och den vackra halländska kusten, ligger den mysiga och vackra lilla byn Steninge. Beläget intill hav, skog och åkrar finns här mycket att uppleva. Så som Steninge Kuststation, Göstas Café, Steninge havsbad och Skepparstugan. Vi har samlat än mer inspiration om Steninge på en egen sida.

11. Skipås naturreservat

Naturreservatet Skipåslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ”Guds gröna ängar”, som området kallas i folkmun, ligger strax nordöst om Steninge och erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och gott om fågelsång. Missa inte heller den fantastiska utsikten från Klippekulle där man ser långt på den vackra, halländska kusten.

12. Ugglarp

De långgrunda sandstränderna i Ugglarplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett riktigt sommarparadis. Havsbadet består av tre stränder, samtliga är långgrunda och barnvänliga. Mellan stränderna finns klippor som gränsar av och löper ut i havet. Här hittar ni också Ugglarps Gröntlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är en av Sveriges mest innovativa kreatörer av odlade varor, vilka hittas på exklusiva restauranger runt om i landet.

13 Svedinos Bil- och Flygmuseum

Svedinos Bil- och Flygmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en av Europas största samlingar av veteranbilar och flygplan. Öppet sommartid.

14. Ullarps Naturreservat

Ekskogen i Ullarps naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en liten rest av forna tiders stora skogar i Suseåns dalgång.

15. Slöinge

I de bördiga trakterna runt Suseånlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har människor alltid trivts. Med sitt läge mellan hav och skog, inramat av åkrar och ängar tas Slöingelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster lätt för en slumrande landsbygd. Men under den idylliska ytan sjuder en entreprenörsanda som håller samhället levande. Här hittar du bland annat:

16. Vesslunda naturreservat

Vesslunda naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett vackert, huvudsakligen tallskogsbevuxet, flygsandsfält vid Suseåns mynning med ett rikt fågelliv.

17. Hallarnas Hembygdsgård

Gården är ett kulturminne. Namnet har den fått efter stenhällarna (hallarna) vid åns östra sida. Här har funnits en gård med kvarndrift sedan slutet av 1500-talet. Bobergs kraftstation och hembygdsgården är dock i privat ägo.

18. Smörkullens naturreservat

Barrskog, ordinär lövskog och åker. Smörkullens naturreservatetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster domineras av en brant bergkulle, Smörkullen, vars topp ligger 52 m över havet. Från toppen har man en fantastisk utsikt över den halländska kustremsan! År 1859 gjordes ett enastående fynd på toppen av Smörkull, då man fann en guldskål från bronsåldern.

19. Grimsholmens naturreservat

Strandängar, ljunghed, klippor och tallskog med rikt fågelliv. Grimsholmens naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har avsatts som reservat för att bevara ett öppet kust- och hedlandskap med betade strandängar. I området finns också flera bronsålders- lämningar, bland annat rösen och stensättningar.

20. Skrea Ost

Skrea ostlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett gårdsmejeri där man kan köpa hantverksmässigt tillverkade ostar och mjölk i lösvikt. De säljer även yoghurt. KRAV-certifierade.

21. Skrea Strand

Skrea strandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är mycket mer än en strand. Här får du uppleva det bästa med svensk sommar. Det är sol och bad, sand mellan tårna eller hopp från bryggan. Det är utsikten från det lyxiga hotellrummet men också den familjära stämningen på campingen.

22. Falkenbergs centrum

I Falkenberg centrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mycket att uppleva som Gamla stan med kullerstensbelagda gator,
S:t Laurentii kyrkalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från medeltiden, RIAN Designmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Falkenbergs Hembygdsmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Promenaden längs den vackra ån Ätran och Vallarnas friluftsområdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tullbronlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en av Sveriges bäst
bevarade stenbroar.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad