Vågskvalp i Steninge

Ungefär 20 kilometer norr om Halmstad, längs den vackra kustvägen och Kattegattleden, ligger den mysiga och vackra lilla byn Steninge. Beläget intill hav, skog och åkrar finns här mycket att uppleva.

Mysig strand med klippor och ett skär

Steninge strand är en unik badplats som uppskattas av stora som små. Det finns två mindre sandstränder med dyner för dig som gillar att känna sanden mellan tårna.

Stora skär och Lilla skär

Det som gör Steninge badplats alldeles unik är dess pir som delar havet ut till klippön ”Stora skär”. Utmed piren kommer många besökare för att fånga krabborna som gömmer sig mellan stenarna. En bit ut på piren finns en badplats med stege ner i vattnet. Väl ute på "Stora skär" har du gott om plats för både bad och sol. Ta med dig snorkelkittet och upptäck allt liv som finns under ytan på den steniga tångbottnen. Mellan skäret och norra sidan finns ”Lilla skär”. Här finns alltid plats att ligga på klippan och sola, kruxet är bara att du måste simma dit!

Steninge strands pir och ön Stora skär med människor på

Foto: Anders Andersson

Steningekustens vackra landskap

Längs kustlandskapet vid Steninge strand finns fantastisk natur att åskåda. Steningekustens naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sträcker sig från Steninge strand till Stensjöstrand. Naturen är karg men ändå storslagen och bjuder på betade strandängar, ljunghedar, klapperstensfält och badstränder. I södra delen av reservatet betar framförallt får och i norra delen stöter du på vackra islandshästar.

Söder om stranden utgörs naturen till stor del av kala klippor med jättegrytor från istiden. Här är det perfekt att ta med dig en picknickkorg en sen sommarkväll, sätta dig på en klippa och njuta av en fantastisk solnedgång.

Fortsätter du gå söderut på klipporna kommer du till det vackra naturreservatet Enet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hit lockas många av klapperstensfälten och klipphällarna. Den betade kustheden hyser en rik flora och här trivs många arter av småfåglar. Här är en perfekt plats att gå på blomstersafari och leta slåttergubbe, kattfot eller kanske den ovanliga orkidén nattviol. Här hittar du också en mysig badplats som i folkmun kallas ”Valen”. Anledningen är att där finns en stor klippa i vattnet som liknar det mäktiga djuret. Här är även ett fint ställe att snorkla och perfekt att stå vid kanten och fiska.

Strax nordöst om Steninge ligger naturreservatet Skipås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller "Guds gröna ängar", som området kallas i folkmun. Reservatet erbjuder böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt alkärr och gott om fågelsång. Missa inte heller den fantastiska utsikten från Klippekulle där du ser långt längs den vackra, halländska kusten. Ännu lite längre norrut, mot Ugglarp, ligger Näktergalslundens naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Detta är ett lite mer svårframkomligt område med en djungellik miljö och gamla märgelgravar från 1800-talet. Precis som namnet antyder kan du med lite tur höra den mytomspunna näktergalens vackra sång.

Krabba på stenar vid Steninges kust i solnedgången

Foto: Morgan Stoltz

En bit mat och övernattning

Börjar magen kurra under dagen på stranden är det inga problem. Precis ovanför stranden ligger det vackert belägna Göstas café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och restaurang. Här erbjuds allt från läsk och glass till mackor och mat från deras goda meny. På deras uteservering har du en fantastisk utsikt ner mot havet.

Lite ovanför Göstas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vid södra gången ner mot stranden, hittar du klassiska Restaurang Skepparstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan sitta både inne eller ute på deras mysiga altan. Under en del högtider serverar de buffémat och under vissa dagar på sommaren har de en fantastisk räkfrossa.

Åt andra hållet, vid norra gången ner mot stranden, ligger Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här finns boende, mat och aktiviteter. Maten består främst av närproducerade produkter och vegetariska rätter. Kuststationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. älskar den halländska grönkålen och har även flera rätter som innehåller tång och alger.

Vy över Steninge kust ut mot havet. Triften blommar

Foto: Patrik Leonardsson

Aktiviteter

Utöver att ta ett bad eller vandra i det vackra landskapet så erbjuder Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. flera naturnära aktiviteter och upplevelser. Här kan du bege dig ut på bland annat guidade stand up paddle- och mountainbiketurer. Du även hyra kajak och stand up paddleboards för att utforska området på egen hand.

Minigolf

Uppe på Hulabäcksvägen, endast 300 meter från stranden, hittar du Steninge minigolf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En mysig minigolfbana belägen i en villaträdgård. Här finns 16 banor med självbetjäning av bollar, klubbor och scorecard.

Cykla längs Kattegattleden

Den 390 kilometer långa Kattegattleden passerar genom Steninge. Från Halmstad är det cirka 25 kilometer cykelväg kantad av vacker och varierande miljö. I Steninge är det perfekt att stanna till och njuta av naturen eller besöka något av de mysiga matställena.

Steninges historia i korthet

Under slutet av förra sekelskiftet präglades området kring Steninge av stenbrytning. Här bröts den lättkluvna men slitstarka bergarten ådergnejs för att fraktas och användas som gatsten. Stenindustrin i området var som starkast under perioden 1890 fram till första världskriget då arbetet avstannade och tillslut upphörde.

Under samma period som stenindustrin var aktiv i Steninge bedrevs även ett glasbruk mellan sanddynerna och kustvägen. Du kan se kvarlämningar av bruket där Göstas café och restaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger idag.

Lejonet Ceasar på Steninge zoo

Att ett lejon skulle finnas i Halmstad är svårt att föreställa sig. Men det gjorde det faktiskt i Steninge för drygt 50 år sedan. Lejonet Caesar levde på Steninge zoo. Den lilla djurparken drevs av Gösta Backer och fanns i hans trädgård. Här fanns också några andra djur, men Caesar var såklart den mest säregna. Att besöka kostade 2,50 kronor i inträde. Ett tips: det är ingen bra idé att ha ett lejon i trädgården.

Tyvärr har historien om Caesar inget lyckligt slut, men det är en historia som är utan dess like. Du kan läsa mer om hur det slutade en augustidag år 1970 i Polistidningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad