- Startsida
- Uppleva
- Natur och friluftsliv
- Halmstads 7 naturliga underverk
Halmstads 7 naturliga underverk
Naturen är full av fantastiska underverk. Skapade av naturen själv. Vi har plockat ut sju stycken som visar bredden på naturupplevelserna här i Halmstad.
I skogen hittar du det forsande vattenfallet Danska fall, och från Virsehatts utsiktsplats kan du spana ut över skogsnejden. Mitt i stan kan du följa Nissan som slingrar sig fram genom Halmstad, bitvis bjuds du på en djungelliknande känsla. Tar du dig sedan till havet kan du njuta av den ”evighetslånga” stranden i Tylösand. Eller varför inte klättra upp på den 36 meter höga Lynga sanddyn. Istiden har markerat revir i Påarp med den gigantiska Slyngestenen. Sist men inte minst, sätt dig på Skallens tron och blicka ut över havet – tänk vilka underverk vi har i Halmstad.
Danska fall
Naturreservatet Danska fall är fyllt av vackra skogar, porlande vattendrag, spännande sägner och inte minst det vackra vattenfallet. En sagolik plats helt enkelt! Det är ån Assman som rinner genom reservatet och skapar ett av Hallands få vattenfall, med en fallhöjd på 36 meter.
Namnet Danska fall härstammar från en sägen. Efter Slaget vid Fyllebro flydde en del av den besegrade danska armen upp längs Fylleån. Danskarna höll på att korsa vattenfallet via en hängbro, och då slog svenskarna till genom att hugga av repen och danskarna föll.
Lynga sanddyn
I Haverdals vackra kustreservat hittar du Lynga sanddyn, också kallad Stora sandkullen. Med sin höjd på 36 meter får du här en fantastisk utsikt över hav, kust och inland. Dynen räknas som en av de största i hela skandinavien. På toppen erbjuds även bänkar och bord, perfekt för en picknick!
Tylösands strand
Tylösand, som flera år utnämnts till Sveriges bästa strand, är flaggskeppet bland Halmstads alla stränder. Här garanteras du många härliga dopp. Soliga sommardagar är det tät mellan badgästerna längs den drygt fyra kilometer långa finkorniga stranden.
Är du inte sugen på att bada, men ändå vill uppleva den härliga stranden. Då ska du ta en tur längs vackra Prins Bertils stig, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum, längs kusten ut till Tylösand och vidare in mot Möllegård .
Virsehattt
Norr om Halmstad reser sig berget Virsehatt likt en kupol. Med sin höga och jämna form ser du det tydligt när du närmar dig. Virsehatt är idag ett populärt naturreservat med flertalet vandringsstigar, digital skattjakt för barn, god parkering och toaletter. För den historieintresserade finns på toppen fornlämningar ifrån en gammal borg, ett omtalat ättestupa och en sägen om troll bosatta på berget. Sennanån rinner porlande förbi och utsikten är magisk.
Slyngestenen
Slyngestenen är ett 3,5 meter högt flyttblock som är beläget på en klipphäll precis vid havet granne med Påarps gravfält. Sägnen säger att ett troll i Söndrum ville kasta stenen mot Eldsberga kyrka, men stenen nådde inte riktigt ända fram. Stenen har under sina år använts som ett landmärke för sjöfarten och är idag skyddad som naturminne.
Skallen
I norra delen av Haverdal finns den vackra utkiksplatsen Skallen. Härifrån får du vacker utsikt ut över havet, Haverdals hamn och norrut mot Falkenberg. Är det klart väder kan du även se ända bort till Kullaberg i Skåne. Utsiktsplatsen är en stor öppen yta som byggts upp av skärv under stenhuggarepoken. Stenen som utvanns här exporterades bland annat till Danmark för att användas till gatsten under början av 1900-talet. Strax sydväst om Skallen, längst ut på udden, hittar du dessutom en av Hallands få grottor!
Nissan
Ån Nissan har sin källa i det småländska höglandet, strax sydväst om Taberg, söder om Jönköing, i en mosse med det passande namnet Nissakälla. Det finns flera olika förklaringar till åns namn, bland annat ska ån ha kallats Niz under fornsvensk tid, detta tros härstamma från det latinska verbet nitere som betyder glänsa. Det finns även en teori om att det kommer från ordet nidh eller nidwa som syftar på Nissans mörkfärgade mossvatten. Nissan är med sina 186 km en av södra Sveriges längsta åar. Här fångades och exporterades den berömda Halmstadlaxen redan på 1600-talet.
Fler underverk och unika sevärdheter
Mer natur och friluftsliv
-
Saltstänkt natur i Haverdal
Haverdalsområdet bjuder in till en harmonisk… -
6 förtrollande naturreservat
I Halmstad finns 57 naturreservat, var och… -
Vågskvalp i Steninge
Ungefär 20 kilometer norr om Halmstad, längs… -
Blommiga platser och promenader med vårkänsla
Vad som kanske kännetecknar våren mest är…
Guldkorn
-
Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled
-
Vargaslätten – trädgård och museum
-
Galgberget
-
Utsikten från Virsehatt
-
Hallands kustväg
-
Olofstorp djur och trädgård
-
Kattegattleden – 390 km nationell cykelled
-
Lynga sanddyn
-
Prins Bertils stig – 18 km vandringsled
-
Banvallsleden – 250 km cykelled
-
Ivars kulle
-
Rhododendronparken
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…