Deutsch
Dansk

Surfing i Halmstad

I Halmstad har vi gott om vidsträckta kustremsor med långgrunda sandbottnar, och även en och annan vindskyddad bukt med klippiga omgivningar.

Med andra ord, vind och vatten finns det gott om utmed Halmstads långa kust, vilket passar utmärkt för dig som våg-, vind- eller kitesurfar. Och stränderna att välja mellan är många. Nedan tipsar vi om några bra spots för dig som surfare!

För fler tips, utrustning eller prova-på-tillfällen, besök någon av våra surfexperter. Vi har samlat Halmstads surfexperter och en karta med surfspots längst ner på sidan.

Surfare bär sin kite på en strand i Halmstad

Foto. Kitekalle

Kitesurfing

Med hjälp av en surfbräda och kiten utnyttjar du vindens kraft som driver dig fram i hög hastighet på vattnet och i luften! De senaste åren har sporten fått ett rejält uppsving och är mycket populär även här i Halmstad. Det ter sig inte så konstigt med tanke på det gyllene läge till surfingupplevelser vi har här i Halmstad.

Påarp – sydvästliga, västliga och nordvästliga vindar

En stor bukt med sandbotten som har platt vatten längst in och lite större vågor längre ut på hård vind. Perfekt för nybörjare till avancerade åkare. Utöver att Påarp är en grym kitespot finns det goda möjligheter till fricamping för tält eller med husbil/husvagn. Sommartid finns det tillgång till vatten och utetoalett.

Västra stranden, även kallad Doggen – sydvästlig eller västlig vind

En stadsnära och populär kitesurfing spot är Västra stranden. Med sin långgrunda botten och öppna sandstrand lockas många kitesurfare hit. På stranden ligger Söderpiren som utöver sin uthyrning av surfprylar, driver café och restaurangverksamhet. Här finns också gott om plats att parkera bilen.

Surfinstruktör visar grupp på stranden

Foto: Namasea surfskola

Vågsurfing

Vill du vågsurfa med vanlig bräda är det bra om vinden har legat på rätt eftersom vi inte har några naturliga ”swells”. Det krävs ofta att du är både tålmodig och flexibel i din planering att fånga bra vågor. Det bör ha blåst minst 10 m/s i några timmar för att fånga de riktigt härliga vågorna – vilket inte är helt ovanligt i Halmstad!

Sandhamn och Görvik – nordvästliga vindar

Sandhamn och Görvik har av många skäl kommit till att bli den mest populära tillhållningsplatsen för vågsurfare i Halmstadtrakten. När det blåser nordvästliga vindar rullar vågarna konsekvent in, samtidigt som du är skyddad mot de starkaste vindpustarna. Botten kan vara ojämn och stenig, så se upp!

För att komma hit från centrum, kör mot Tylösand , längs Nya Tylösandsvägen, tills du ser någon av skyltarna mot Sandhamn eller Görvik.

Östra stranden – västliga och nordvästliga vindar

Endast fem kilometer från centrum är det enkelt att ta sig hit för att njuta av bra vågsurfing. Vi kan rekommendera norra delen av stranden för de bästa vågorna. Vid Östra stranden är det långgrunt med sandig botten. Är du en mindre erfaren vågsurfare är detta ett hett tips! Här finns också gott om tillgång till parkeringsplatser intill stranden.

Två vindsurfare ute på havet

Foto: Mathias Strandberg, Mostphotos

Vindsurfing

Stå på brädan och låt vinden göra jobbet! Visst är det lättare sagt en gjort. Men med rätt förhållanden kommer du upp i riktigt hög hastighet och du flyger fram på vattnet. Se två härliga tips nedan på bra vindsurfing spots i Halmstad.

Vilshärad och Haverdal – sydvästliga vindar

När det blåser starka västliga vindar är generellt Vilshärad och Haverdal säkra kort för vindsurfing. Längs den tre kilometer långa stranden är det långgrunt med sandig botten. Med andra ord, här finns det gott om utrymme för många vindsurfare. Det finns också gott om plats att parkera bilen.

Ringenäs – nordvästliga vindar

En populär plats bland vindsurfare när vindarna ligger på. Parkering finns nära stranden så du enkelt får med dig din utrustning. Längs Ringenäs strand är det långgrunt med sandig botten. Men se upp så att du inte hamnar i militärens skjutområde norr om stranden.

Kitesurfare sedd från stranden

Foto: Kitekalle

Tips, utrustning och kurser

Besök någon av våra surfexperter Kitekalle, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ohana, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Namasea surfskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Söderpiren för tips, hyra eller köpa utrustning eller anmäla dig till en kurs. Förbered dig på en dag med ordentliga adrenalinkickar!

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla vattensporter klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer bad och kustliv

Guldkorn

Mer av Halmstad