Halmstad på 24 timmar

I Halmstad är det nära till allt, vilket gör att du kan få ut väldigt mycket även av ett kortare besök i staden. Här är sex förslag till dig som vill utforska Halmstad på 24 timmar.

Transport och öppettider

För alla turerna där en längre transport behövs kan du använda kollektivtrafiken för att ta dig runt mellan besöksmålen. Du hittar passande busshållplatser på hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tänk på att kontrollera öppettiderna innan du ger dig ut på din heldagstur. Eftersom öppettiderna kan variera, både beroende på säsong och veckodagar, har vi inte angivit öppettider i texten.

Cyklister vid livräddartornet i Tylösand

Foto: Patrik Leonardsson

En dag längs kusten

Denna tur är för dig som vill uppleva en heldag ute. En härlig dag med en ordentlig cykeltur längs kusten och promenad upp på Sveriges högsta sanddyna. Dagen avslutas med en härlig solnedgång till ljudet av vågskvalp och doften av grillat. Du tar dig runt på cykel och till fots.

09.00 Börja dagen med att köpa med dig frukost från ett lokalt café, förslagsvis Brooktorpsgården Öppnas i nytt fönster.. Slå dig ner i den trivsamma stämningen på innegården.

10.00 Hyr en cykel och trampa på längs Kattegattleden med start vid Halmstad slott. Längs Kattegattleden kan du hyra och lämna cykel var du vill längs leden. Kattegattleden tar dig ut mot Tylösand och följer den härliga kusten. Du passerar vidare Vilshärad och Haverdals vackra vyer. Njut av den salta vinden i håret.

12.00 När du kommer fram till Steninge är det dags för lunch. På Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du välja olika klimatsmarta luncher. På Göstas café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du en varierad meny av både lagad mat och fika med vacker utsikt över havet. Ta med dig lunchen ut och njut av de salta vindarna. När du är i Steninge, passa på att strosa runt i det lilla samhället. Spela en runda minigolf eller ta ett dopp i havet.

14.00 Köp med dig fika från Steninge Kuststation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Göstas café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och trampa söderut igen. Tänk så mycket nytt du ser när du trampar samma sträcka i motsatt riktining.

15.00 Ta en paus vid Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett av Hallands äldsta. På flera platser i reservatet växer tallar vars stammar är krokiga eller till och med slår knut på sig själva. Ta dig upp för Stora sanddyn eller Lynga sanddyn som den även kallas. Sveriges högsta sanddyn med en höjd på 36 meter över havet. Här har du en fantastisk utsikt över Kattegatt och omgivningarna.

16.00 Trampa vidare på cykeln mot Tylösand. Stanna till i Tylösand och köp med dig något färdigt eller ta med dig något gott att grilla. I Söndrum, längs Nya Tylösandsvägen, finns en mataffär där du kan komplettera din grillning.

18.00 Avsluta dagen med en grillning i solnedgången. Platsen är Örnsudden. Njut av ditt trevliga sällskap, den vackra vyn och lyssna till berättelsen om vikingaslaget som en gång skedde här ute på havet.

Europa och tjuren på Stora torg i Halmstad

Europa och tjuren på Stora torg i Halmstad

Konst- och kulturupplevelser utomhus

Den här turen är för dig som älskar konst, men som samtidigt vill vara utomhus och njuta av den friska luften. Turen bjuder även på ett stycke kulturhistoria i trevliga Kvibille. Du tar dig runt till fots samt med bil eller buss.

09.00 Frukosten hämtar du med dig från Cortado Coffee Shop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mitt i city. Strosa bort till Norre Katts park och njut av utsikten mot Nissan och den härliga grönskan i parken. Under våren är buskarnas blommor magiska.

10.00 När frukosten är uppäten är det dags för en konstpromenad på egen hand. Ladda ner konstkartan på halmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Välj ut de verk som du vill se. Ett tips är att börja med Flicka i balja, som finns i Norre Katts park. Sedan kan du följa siffrorna i konstkartan. Några verk som du inte får missa är: Europa och tjuren av Carl Milles, 0+0=8 av Fredrik Wretman och Kvinnohuvud av Pablo Picasso.

12.00 Det börjar kurra i magen och är dags för lunch. Ett gott alternativ är Umai City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en asiatisk restaurang som bjuder på det där lilla extra.

14.00 Dags att bege dig ut på äventyr och lära ett stycke Halmstadhistoria i Kvibille. Bussen tar drygt 30 minuter från Halmstad Resecentreum / Halmstad C. Idag är orten Kvibille nog mest känd för sitt över 100 år gamla mejeri, Kvibille Mejeri, med prisbelönta goda ostar. I Kvibille finns en fyra kilometer lång kulturvandring. Totalt finns det tio stopp längs vägen där du bland annat kan läsa om och se mejeriet och avrättningsplatsen. Besök Tingshuset där rättsliga tvister rörande befolkningen i Halmstads härad löstes och fängelsehålan där bovar hölls inlåsta. Runstenen som är inmurad i kyrkoväggen och rest till minne av en man vid namn Torlak har också en intressant historia.

Får du tid över. Bege dig då till Biskorptorps naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett av Södra Sveriges mest tillgängliga naturreservat. Gå den ca 250 meter långa Fästampaslingan som leder upp till en utsiktsplats på toppen av Fästampaåsen. Från plattformen har du en vidsträckt utsikt, dels mot Steninge och en flik av havet och dels mot hela Halmstad, Laholmsbukten och Hallandsåsen i fjärran. Den tillgänglighetsanpassade utsiktsplattformen är formad som en amfiteater och där finns gott om sittplatser.

18.00 Kvällens midddag intar du i historisk miljö på Halmstads gamla brandstation. Här finns i dag The Bulls pub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sommartid finns en stor och härlig uteservering till restaurangen. Fler restaurangtips hittar du på vår sida Restauranger A–Ö.

20.00 Avsluta kvällen med en promenadlängs Nissan och skåda ljuskonstverket på Hallands Konstmuseums fasad.

Halmstad slott

Kultur- och historie­boost i city

Denna turen är för dig som vill promenera en heldag ute i friska luften. Hela turen håller sig kring Halmstad city. Du får en riktig historieboost i stadens historia, både genom historiska berättelser om platser som en gång fanns, och byggnader som finns kvar än i dag. Hela dagen förflyttar du dig till fots.

09.00 Frukost intas på Fribergs konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ta med dig den ut eller slå dig ner vid ett bord och njut av den historiska atmosfären. Fribergs, som är Halmstads äldsta konditori, öppnades redan år 1923.

10.00 Dags för en historisk vandring i city. Ladda ner kartan på vår sida om historisk stadsvandring. Du börjar vid punkt åtta, Stora torg. På Stora torg, strax intill Rådhuset, ligger Wärdshuset Tre hjärtan där de första länshospitalet i Halmstad inrättades år 1835. Följ kartans punkter vidare längs Halmstads centrala gator. Du passerar bland annat Booktorpsgården, Krönleins bryggeri, det gamla fattighuset, Halmstad slott med mera.

12.00 När du passerat Halmstad slott (punkt sju) tar du dig till Söderfamiljen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ta med dig lunchen ut och slå dig ner intill Nissan eller njut av Söderfamiljens hemtrevliga atmosfär.

14.00 Dags för ännu mer historia. På vår sida Vandring längs Nissan hittar du en karta och massa spännande historia och fakta om platser längs Nissan. Ta dig upp mot Halmstad slott och Slottsparken med nummer 17. Följ sedan den åtta kilometer långa turen längs Nissan. Du får bland annat lära dig mer om byggnader i city och om Halmstads ursprungliga plats, Övraby. Ett tips är att köpa med dig lite fika på Paulssons konditori Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i city. När du är framme i Övraby, slå dig ner och njut av omgivningen fylld av historiska berättelser.

19.00 Tillbaka i Halmstad är det dags för en god och välförtjänt måltid. Slå dig ner på Cyrano Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller beställ take away. Ett tips är deras lasagne!

Utsikt från Galgberget

Nyfikna upptäckaren

Den här turen är för dig som vill uppleva något nytt och vill lära dig om Sverige. Du uppskattar det lokala och genuina och har ett stort hjärta för kultur och historia. Du tar dig runt till fots och med buss.

09.00 Mjukstarta med en frukost på Skånskan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett härligt café mitt i city som erbjudit hembakat för Halmstadborna ända sedan år 1930.

10.00 Från Skånskan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. promenerar du till Halmstad slott och vidare längs en del av Prins Bertils stig. Dags att lära dig om Halmstads historia. Ladda ner en karta för Prins Bertils stig och insup atmosfären längs den saltstänkta promenaden. Du kan ta bussen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillbaka till city från flera platser längs stigen.

12.00 Med trötta ben tillbaka i Halmstad city, avnjut en god lunch a la svensk husmanskost på restaurang Yoss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

14.00 Efter lunchen är det dags för en tur upp till Galgberget, där du får en vacker vy över staden. Besök Friluftsmuseet Hallandsgården för att se hur svenska familjer levde förr.

16.00Hallandsgården kan du om sommaren njuta av en god fika med svenska klassiska våfflor och den härliga utsikten över Halmstad. Resten av året tar du en tur ner till Halmstad city och avnjuter en god fika på ett av stans caféer.

18.00 Kvällen är här. Ta dig ut till Tres Hombres Art Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och spana in Gyllene Tider-samlingen. Njut av vacker konst och lär dig mer om artistgruppen Gyllene Tider, med rötter från Halmstad, som i Sverige är lika med sommar.

20.00 Avsluta dagen med en välkomponerad middag på Hotel Tylösand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till ljudet av vågorna som slår mot stranden.

Person på sup-bräda i å

Foto: Mostphotos, Arne Trautmann

Aktiva naturälskaren

Det här är turen för dig som älskar naturen och vinden i håret. Du gillar att vara aktiv utomhus i alla dess former. Här bjuds det både på Stand up paddle, cykeltur och vandring i skogen och fatbike längs stranden. Du tar dig runt till fots, cykel och med buss eller bil.

09.00 Börja dagen med en stadig frukost på Wayne's Coffe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som serverar kravmärkt kaffe och satsar på ekologiska råvaror. Ta med dig frukosten ut i friska luften. Slå dig ner i en park. Förslagsvis Norre Katts park, Kapsylparken eller Picassoparken.

10.00 Prova på Stand up paddle, eller SUP som det också kallas. Antingen tar du en tur längs Nissan, ute vid Västra stranden eller längs Fylleån. Fylleån är en favorit bland många med sin djungelaktiga känsla. Kitekalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Söderpiren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hjälper dig med utrustning och guidning.

12.00 Vid Norre Torg i Halmstad ligger det diskreta men mysiga caféet Cortado Coffee Shop. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Menyn bygger på kvalitativa och hållbara råvaror ifrån producenter som värnar om djur och miljö. Vad säg till exempel om wraps, mumsiga salladbowls eller deras populära Cortado BBQ Burger?

14.00 Hyr cykel på Rent a bike Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Levin & Nilsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Cykla längs Hylteslingan eller ta bussen/bilen ut till Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Stanna till på värdshuset Tallhöjden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och köp med en fikakorg för vandring i naturreservatet Danska fall. Danska fall är både vackert och har mycket historik. Det var här som sägen berättar att danskarna föll efter slaget mot svenskarna vid Fyllebro år 1676.

16.00 Avnjut fika i naturens tystnad i Danska fall naturreservat.

18.00 Tillbaka i Halmstad är det dags att prova fatbike. Fatbike är en cykel som är gjord för att cykla med där det annars är svårt. Ta en tur på Västra stranden. Din fatbike hyr du hos Kitekalle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. / Rent a bike Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

20.00 Ät något gott från restaurang och café Söderpiren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., beläget på Västra stranden alldeles intill havet. Cykla på stranden i solnedgången och njut av naturen.

Person får ansiktsbehandling

Foto: Mostphoto, Syda Productions

Den vardagssmitande livsnjutaren

Vill du koppla av, slippa rutiner och känna dig fri. Då är detta turen för dig. Ta med dig gott sällskap, njut av god mat, unna dig lite shopping och en härlig dag. Du spenderar hela dagen i Halmstad city och tar dig runt till fots.

09.00 Börja dagen med en rejäl frukost på Best Western PLUS Grand Hotel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.s restaurang Stationsgatan44 mat och bar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

10.00 Dags för shopping i city. Ladda ner en karta över citys butiker och hitta dina favoriter, eller bara strosa runt längs gatorna.

12.00 Ät en lyxig lunch på Bistro Jarlen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Hummër Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Storgatan.

14.00 Eftermiddagen innebär avslappning med spa och massage på Hotel Continental Spa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mitt i stan. Här erbjuds flera olika behandlingar och paket.

17.00 Kvällsmaten intas med champagneprovning på A little party Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Njut av alla smaker där tilltuggen matchas väl med drycken.

20.00 Avsluta en underbar dag med att krypa in i teatermörkret på Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och upplev en härlig konsert eller teaterföreställning. På sommaren kan du istället ta en kvällspromenad i city och slå dig ner på en av alla mysiga uteserveringar. Njut av livet!

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad