Deutsch
Dansk
English

Guidade turer - på egen hand

Här samlar vi kartguider och tips på turer som ger dig möjlighet att upptäcka Halmstad på egen hand. Ta en tur ut i naturen, lär dig mer om Halmstad citys historia eller upplev Hallands kustväg.

För en ännu mer levande upplevelse. Boka en tur med någon av våra guider.

Norre port i Halmstad

Norre port

Halmstad city – kultur och historia

Tips på turer i Halmstad city där du får lära dig mer om stadens kultur, natur och historia.

Historisk stadsvandring

Följ med på en historisk stadsvandring i centrala Halmstad. Bege dig ut på egen hand och lär dig mer om Halmstads historia – Halmstad slott, Norre port, Tre hjärtan, Stora torg, Rotundan, Norre Katts park med mera.

Historiska platser innanför murarna

I Halmstad city finns flera historiska platser och byggnader från ett tidigt Halmstad. Samhället flyttade i början av 1300-talet från Övraby till den platsen som vi i dag känner som Halmstad. Se var Halmstad fästning gick, upptäck de gamla husen som överlevde branden och de som tillkom efter branden 1619.

Promenad längs Nissan

Gå en vacker och intressant vandring längs Nissan. Hela turen är drygt åtta kilometer lång och börjar vid Halmstads Teater. Är du intresserad av en kortare tur kring de mer centrala delarna av Nissan kan du gå den kortare turen som är cirka 3,5 kilometer lång.

Livräddartornet vid Prins Bertils stig i Tylösand i Halmstad.

Livräddartornet vid Prins Bertils stig i Tylösand. Foto: Patrik Leonardsson

Natur – cykel och vandring

Turer nära naturen där du även får lära dig mer om Halmstad.

Prins Bertils stig – vandra

Prins Bertils stig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är kanske Halmstads vackraste vandring. En 18 km kustnära stig som slingrar sig längs havet från centrala Halmstad ut till Tylösand och vidare till lummiga Möllegård.

Hallands kustväg – bil eller motorcykel

Mellan Halmstad och Falkenberg slingrar sig Hallands kustväg. På din tur genom det karakteristiska kustlandskapet kan du göra avstickare till natursköna, kulinariska och historiska upplevelser.

Kategattleden – cykel

Kattegattleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Sveriges första nationella cykelled med ett unikt havsnära läge. Den 390 kilometer långa leden går mellan Helsingborg i söder till Göteborg i norr och passerar Halmstad ungefär mitt i.

Galgberget – vandra

En grön oas med rik historia, bara ett stenkast från centrum. Upptäck den vackra bok- och blandskogen med vackra vyer, slingriga leder, mysiga picknickplatser och spännande historia. Det är inte konstigt att Galgberget blivit en favorit hos många.

Laxaleden – cykel

Upptäck östra delen av Halmstad längs Laxaleden. Här finns arkitektoniska mästerverk som sexkantiga Snöstorps Kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Halmstads unika Stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Cykla längs Nissans forsande vatten och pausa till vid Östra Strandens vackra sanddyner.

Tylösandsleden – cykel

Cykla längs Tylösandsleden och upptäck västra delen av Halmstad med Galgbergets lummiga bokskog och Tylösands vidsträckta stränder. Dröm dig tillbaka i historien till ett enormt vikingaslag med hundratals skepp eller smyg mellan Vallgatans mysiga korsvirkeshus.

Två personer går längs Nissan i Halmstad.

Foto: Minna Elisa

Boka en guide

Boka en stadsvandring med Hallandsguiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Dorrit och Ben, som året runt erbjuder historiska guidningar runt om i Halmstad. Sommartid arrangerar även Hallands konstmuseum guidade stadsvandringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i centrala Halmstad. Under de varmare månaderna arrangeras ofta även naturguidningar av olika arrangörer.

Du hittar planerade guidningar i vår evenemangskalender.

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad