- Startsida
- Uppleva
- Kultur och historia
- Kulturarvet i Kvibille
Kulturarvet i Kvibille
Cirka 1,5 mil norr om Halmstad hittar du pärlan Kvibille. Här kan du uppleva kultur och historia under en underbar promenad genom Kvibilles vackra by och omgivningar. Upptäck intressanta lämningar från bronsåldern fram till 1900-talet. Glöm inte smaka på lite ost.
Promenera en lång historia
Redan på 1300-talet omnämns Kvibille i texter med namnet Quithbillä. Samhället är fyllt med anrik och spännande historia, som vackert skyltats upp längs Kvibilles Kulturvandring. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En cirka fyra kilometer lång promenad fylld med historia och berättelser.
Gå ner i fängelsehålan och läs historien om drängen Johan Jacob Olsson Qwick som var den siste att avrättas i Kvibille. Fantisera dig tillbaka i tiden och känn den råa och kalla känslan av hur det var att vara inlåst på 1800-talet.
Totalt finns det tio stopp längs vägen där du bland annat kan läsa om och se mejeriet och avrättningsplatsen. Besök Tingshuset där rättsliga tvister rörande befolkningen i Halmstads härad löstes och fängelsehålan där bovar hölls inlåsta. Runstenen som är inmurad i kyrkoväggen och rest till minne av en man vid namn Torlak har också en intressant historia.
På Kvibille webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer och ladda ner en karta om de intressanta historierna kring kulturarvet Kvibille Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kvibille ost
Idag är orten Kvibille nog mest känd för sitt över 100 år gamla mejeri med prisbelönta goda ostar. Kvibille Mejeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är i dag ett av landets äldsta och tillverkar både cheddar och ädelost. På Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns Kvibille Ostbods besökscenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du smaka på och köpa ost i mängder.
Från Quithbillä till Kvibille
Visste du att namnet Kvibille finns nedtecknat redan från 1300-talet? Då stavades byn eller området Quithbillä. Man tror att 'Kvith' kommer från mage eller kved och syftar på hur terrängen såg ut. Den andra delen, 'bill', kan komma från ordet plogbill. Plogbill är skärbladet på en plog, som kan syfta på någon skärbladsliknande bergsformation i omgivningen.
Mer av Kvibille
Den gamla gästgivargården från 1645 är fortfarande i bruk. På Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du sova över, njuta av god mat, lyssnat till musik med mera. Vill du njuta en naturen finns Biskopstorps naturreseravt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är ett av södra Sveriges största skogsreservat, det är också Hallands mest tillgängliga. I närheten finns också Susegårdens skjutskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du prova att skjuta lerduva eller gå en skyttekurs under dagen.
Mer kultur och historia
-
Ingrid Wallberg – arkitektpionjär
Vet du vad flera av husen vid Idrottsgatan,… -
Historiska platser innanför murarna
I Halmstad city finns flera historiska… -
Museum i Halmstad
I Halmstad finns flera spännande museer där… -
Grötvik – en kultur- och aktivitetspärla
Cirka fem kilometer utanför Halmstads city,…
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…