Sköna dagsturer till fots

I Halmstad finns stigarna du vill promenera och vandra längs. Här finns vacker natur att upptäcka – forsande vattenfall, soldränkta skogsgläntor, vidsträckta myrar, ädellövskog och branta bergsluttningar.

Packa fikakorgen, snöra på dig vandringsskorna och ge dig ut på en längre och utmanade dagstur eller kanske en stärkande och frisk promenad. Med eller utan stavar, i fort eller lugnt tempo, med din hund eller kanske med en vän?

Citynära promenader

Galgberget – flera stigar

Med tjugo minuters promenad ifrån Halmstads city sticker det lilla berget Galgberget upp. Galgberget är en lummig oas för rekreation, historia och motion. Promenera någon av alla stigar och motionsslingor tillsammans med den fantastiska utsikten över Halmstad och Laholmsbukten ständigt närvarande.

Här finns bland annat Hälsans stiglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att promenera. Stigen är fyra kilometer lång och passerar sevärdheter som friluftsområdet Hallandsgården och utsiktstornet.

Fylleåleden 6 km

Vandra längs Fylleån i naturskön miljö. Leden går hela vägen mellan Fyllebro och Brogård och är cirka 6 km lång. Leden är mestadels grusad, men en del går genom hagmark, där öppningsbara grindar gör det möjligt att passera. Ledmarkeringar och bänkar finns på utvalda platser längs vägen. Området kring vattendraget har stora naturvärden och omfattas av flera skyddsregler, bland annat Natura 2000.

Havsnära dagsvandring

Prins Bertils stig 18 km

En spännande tur väntar längs Prins Bertils stig – en härlig upplevelse av natur och kultur längs en 18 km lång kustled. Stigen börjar vid Halmstad slott och slutar i Möllegård. På vägen passerar du imponerande klippor, fiskevikar och strandskogar samt sällsynta fåglar. En unik rhododendronpark och många smultronställen bara väntar på att bli upptäckta. Stigen är uppkallad efter Prins Bertillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som tillsammans med sin fru Prinsessan Lilianlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster var hertig och hertiginna av Halland.

Haverdals naturreservat

Trolltallar, barrbeklädda stigar, strandhed och höga sanddyner – en runda i Haverdals naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är aldrig tråkig oavsett om du kommer på cykel eller i vandringsskor. Ett tips är att ta dig upp på Lynga Sanddyna som ligger 36 meter över havet. En av Skandinaviens högsta sanddyner som bjuder på vidunderlig utsikt över skog och hav.

Möllegård naturreservat 1,7 och 2,5 km

Flera stigar går genom Möllegårds naturreservatet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Möllegårdsslingan är en lätt slinga på cirka 2,5 km, vilket tar ca en timme att gå. I området finns även en kortare Gul slinga på ca 1,7 km samt en kortare ridstig. Prins Bertils stig går också genom området. Missa inte den fridlysta backsippan som blommar i maj.

Djupa skogar

Långhultamyren 4 km

En lite svårare 4 km lång vildmarksled över backar, mossor och myrar där du kan behöva både stövlar och kraft i benen. Du bjuds på en vandring genom öppna marker där både älg och orre håller till. Och när myrliljorna blommar i juli ser det nästan ut som om myren brinner.

Danska Fall 2,4 km

Danska Fall är ett historiskt naturreservat som lockar många nyfikna besökare. En 2,4 km lång led tar dig genom fantastisk natur med mäktiga upplevelser. Höjdpunkten är självaste Danska Fall, ett vattenfallssystem med total fallhöjd på 36 meter. Stigen börjar på promenadavstånd förn Simlångsdalens samhälle. Gör vandringen mer utmanande och fortsätt längs Assman mot naturreservatet Gårdshultlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skedala skog 7 leder

Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skoglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårhetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En av de populärare lederna går runt den vackra Torvsjön. Här finns också utsatta grillplatser perfekt att slå sig ner för en picknick!

Biskopstorp 11 leder

Biskopstorp naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstert är ett av södra Sveriges största skogsreservat med totalt elva vandringsleder i olika utföranden varvat med grillplatser och en utsiktsplattform med vidsträckt utsikt. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för både cykling och vandring. Här finns även tillgänglighetsanpassade leder.

Gårdshultsleden 6,5 km

Gårdshultsledenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är 6,5 kilometer lång i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du antingen välja den västra- eller östra sidan av ån Assman. Det finns det tre avstickande stigar: Brearedssjön runt, Smedhultaleden eller Kannestensrundan.

Klövaberget 0,7 km

Du bör inte lida av höjdskräck när du smyger fram till Klövabergetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 30 meter höga och 100 meter långa klippbrant. Förutom en kittlande känsla i magen får du en vidsträckt utsikt över Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Toppen av klippan är en perfekt plats att avnjuta sin medhavda matsäck. blå

Brearedssjön runt 4,2 km

Brearedssjön runtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster går runt Brearedsjön. På den ena sidan i vacker bokskog och på den andra längs den nerlagda järnvägen, Bolmenbanan. Du passerar bland annat det gamla järnbruket Jöransfors på din väg.

Gyltige 3,2 km

Gyltiges gula spårlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster går på stigar och skogsbilvägar strax norr om Gyltige i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I den västra delen av vandringsleden syns tydliga åsar med branta sluttningar. Dessa utgörs av sten, grus och sand och bildades vid isavsmältningen för cirka 12 000 – 13 000 år sedan. Stora och små dödisgropar går att finna i terrängen. Gamla grustag vittnar om att material tagits härifrån till hus- och vägbyggen i närområdet.

Gyltige 10 km

Gyltige blåa spårlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster leder till den vackert belägna byn Svalilt sydost om Gyltige i Simlångsdalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Längs spåret får du uppleva både ängs- och hagmarker omgivna av ståtliga bokskogar. På vägen till Svalilt passeras först Sutarebo och leden går i kanten av ett mycket kuperat naturreservat med bokskog och branta raviner.

Virsehatt

Virsehatt naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Här finns fina leder och vackra vyer. Vill du ha en liten tuffare vandring går du uppför berget där du kan njuta av den storslagna utsikten.

Digital skattjakt
I reservatet finns det även en digital skattjaktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som passar bra för barn. Ta med smartphone eller surfplatta och lyssna på de spännande berättelserna via QR-koderna. Håll även utkik efter trollet!

Mer spa och wellness

Guldkorn

Mer av Halmstad