Tysk flagga
English
Swedish
Vandrare
Halmstad Arena
Golfspelare
Fiskare

Aktiviteter

Passa på att ta ett dopp vid någon av Halmstads fina stränder, besök flaggskeppet Tylösand eller hitta din egen favoritvik. Naturen finns nära hela tiden med vidsträckta myrar, ädellövskog, branta bergsluttningar och forsande vattenfall. Upplev något av alla våra naturreservat till fots, cykel eller varför inte kanot? Är du sugen på att slå några slag har du hamnat rätt här med. Det finns hela tolv golfbanor i Golfhuvudstaden Halmstad. Prova din kreativa sida i en hantverksbod eller upplev spänningen i en mer fartfylld aktivitet. 

Sinnenas promenad

Konceptet med Sinnenas promenad är att stimulera samtliga fem sinnen: syn, känsel, hörsel, lukt och smak.

Inspiration till Halmstads Sinnenas promenad är hämtad från träningsträdgården för rehabilitering vid Danderyds sjukhus som invigdes 1986. Begreppet ”Sinnenas promenad” kommer från en trädgård som skapades 1992-1996 på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Trädgården var avsedd för äldre med särskilt omvårdnadsbehov och bygger på tesen ”sinnen väcker minnen”. Halmstadmodellen Sinnenas promenad inriktar sig inte till en specifik målgrupp utan vänder sig till alla människor, stora eller små, med eller utan funktionshinder.

Sinnenas promenad är en del av det gröna stråket utmed Nissan som knyter ihop Järnvägsparken vid centralstationen med Picassoparken, Kapsylparken och Strandpromenaden samt leder besökare in mot stadens centrum. Promenaden täcker en yta av 3000 kvm, varav sinnet syn utgör drygt 2000 kvm.

Rummet Syn

Rummet Syn anlades först av de fem rummen 2007. Anläggningen har stora fält av perenner med blommor i grundfärgerna gult, rött och blått. En låg mur ut mot Strandgatan och Slottsbron ramar in perennplanteringarna och på insidan av muren sträcker sig en långbänk från vilken du har utsikt över blomsterparken och Nissan. På den stora gräsytan finns fyra bersåer med olika funktioner för både vila, picknick och lek i färgerna grönt, gult, rött och blått. Vindflöjlar anger vindstyrka och riktning.

 

Rummet Känsel

I rummet Känsel är det känseln du ska använda. Olika markmaterial ger olika upplevelser att gå på, allt från släta betongplattor till rund kullersten. Dina händer får känna sig fram på olika trädstammar, såväl glatta som skrovliga, och i den taggiga planteringen som omgärdas av mjuka lammöron. I känselväggarna kan du stoppa in dina händer och gissa vad som döljer sig bakom. Granitkuberna i sitthöjd har behandlats för att få olika ytor att känna på. Avsluta gärna ditt besök med att lägga dig på ett av betongmolnen.

 

Rummet Hörsel

I rummet Hörsel är det örat du ska använda. Snurra på skulpturen Gatumusikant så att den klingar vackert och hoppa eller sätt dig på ”ljudkuddarna” för att framkalla ljud. Kanske kan du skapa en melodi med de tre tonerna? I talrören kan du prata med en annan besökare, men vilka talrör är ihopkopplade? Ta några knastrande steg i singeln och upplev växterna genom att klämma på bären. Ta dig också tid att slå dig ner på stolen och lyssna på det rofyllda suset från prydnadsgräs och bambu.

 

Rummet Lukt

Rummet Lukt är ett rofyllt och grönt rum där du ska insupa dofter av lavendel, syren, schersmin, örter m.m. Blunda, njut och passa på att uppleva växterna med näsan och inte bara med ögonen. Slå dig gärna ner på bänkarna med vy över Nissan, med kaprifol och rosor som klättrar i spaljén bakom dig.

 

Rummet Smak

Rummet Smak välkomnar stadens besökare när de anländer med tåget och leder dem in mot centrum. Den upplysta pergolan med klättrande humle och björnbär är rummets signum. Här kan du ta en fikapaus, slå dig ner vid ett av caféborden och smaka på nyplockade äpplen, päron, plommon, körsbär, vinbär, krusbär, blåbär, smultron eller rabarber från trädgården. Prova de ätliga blommorna tagetes, ringblomma och gurkört! Caféet i sjömanskyrkan finns nära till hands om du blir sugen på en kopp kaffe.

Hitta hit

Besöksadress
Strandgatan

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.