Sköna dagsturer till fots

I Halmstad finns stigarna du vill promenera och vandra längs. Här finns vacker natur att upptäcka – forsande vattenfall, soldränkta skogsgläntor, vidsträckta myrar, ädellövskog och branta bergsluttningar.

Packa fikakorgen, snöra på dig vandringsskorna och ge dig ut på en längre och utmanade dagstur eller kanske en stärkande och frisk promenad. Med eller utan stavar, i fort eller lugnt tempo, med din hund eller kanske med en vän?

Karta

I kartan nedan ser du de flesta vandringsleder i Halmstad. Några utvalda leder beskrivs i text längre ner på denna sida.

Klicka på siffran i kartan för att se fler leder och komma närmare. Klicka på ikonen uppe till höger för helskärmsvy av kartan. När du är i helskärmsvy kan du även välja att visa alla leder i en lista.
Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bokskog på Galgberget

Galgberget

Citynära promenader

Galgberget – flera stigar

Med tjugo minuters promenad ifrån Halmstads city sticker det lilla berget Galgberget upp. Galgberget är en lummig oas för rekreation, historia och motion. Promenera någon av alla stigar och motionsslingor tillsammans med den fantastiska utsikten över Halmstad och Laholmsbukten ständigt närvarande. Här finns bland annat Hälsans stig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att promenera. Stigen är fyra kilometer lång och passerar sevärdheter som friluftsområdet Hallandsgården och utsiktstornet.

Fylleåleden 6 km

Vandra längs vackra Fylleån i naturskön miljö. Leden går mellan Fyllebro och Brogård och är cirka 6 km lång. Under våren 2021 kommer en ny etapp öppna och knyta ihop leden från Fyllebro till naturreservatet Hagön vid Östra Stranden i centrala Halmstad. Leden är mestadels grusad, men en del går genom hagmark, där öppningsbara grindar gör det möjligt att passera. Ledmarkeringar och bänkar finns på utvalda platser längs vägen. Området kring vattendraget har stora naturvärden och omfattas av flera skyddsregler, bland annat Natura 2000. Njut av det forsande vattnet vid Fyllinge kvarn, hitta den bästa bilden på havet av vitsippor längs åbädden eller bara njut av fågelsången från bokskogens majestätiska tak.

Vy mot havet längs Prins Bertils stig

Prins Bertils stig

Havsnära dagsvandring

Prins Bertils stig – en kunglig promenad 18 km

Välkommen till Prins Bertils stig, en av Hallands mest besökta och vackraste vandringsleder! I Halmstad är vi mycket stolta över Prins Bertils stig som sträcker sig från Halmstad slott inne i stadskärnan, via Tylösands oändliga sandstrand och vidare ut till Möllegårds lummiga alsumpskog. Prins Bertils stig är en lättillgänglig vandring som tar dig med på en resa genom vacker natur med allt från klippor och gamla stenbrott till småbåtshamnar och fiskevikar. Du passerar platser med mäktiga vyer, mysiga badvikar och hemlighetsfulla platser där det berättas om både stenbrytning och vikingaslag. Stigen är uppkallad efter prins Bertil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som var Hertig av Halland. Han tillbringade flera somrar här tillsammans med prinsessan Lilian Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i sommarhuset i Tylösand.

Haverdals naturreservat

Trolltallar, barrbeklädda stigar, strandhed och höga sanddyner – en runda i Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är aldrig tråkig oavsett om du kommer på cykel eller i vandringsskor. Ett tips är att ta dig upp på Lynga Sanddyna som ligger 36 meter över havet. En av Skandinaviens högsta sanddyner som bjuder på vidunderlig utsikt över skog och hav.

Orange slinga – Stora sanddyner och snurriga tallar 4,7 km
I Haverdals naturreservat finns det ett flertal leder som sträcker sig kors och tvärs genom den vackra tallskogen. Den orangefärgade slingan börjar vid Lyngas parkering, strax väster om Haverdals Golfklubb och går söderut hela vägen till Villshärad. Längs vägen passerar du en av skandinavens högsta sanddyner, Lynga Sanddyn, även kallad Stora Sandkullen, på 36 meter över havet. Ta med dig badkläder och bege dig ner till den underbara stranden för ett härligt dopp. Fram till runt år 1900 var området ett stort flygsandsfält men när sandens flykt lade sig över gator och åkrar så planterades så småningom tallar in för att binda samman underlaget. Vad som fått tallarna att växa sig så snurriga är det ingen som riktigt vet.

Mölegård kvarn i Halmstad

Möllegård kvarn. Foto: Patrik Leonardsson

Möllegård naturreservat 1,7 och 2,5 km

Flera stigar går genom Möllegårds naturreservatet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Möllegårdsslingan är en lätt slinga på cirka 2,5 km, vilket tar cirka en timme att gå. I området finns även en kortare Gul slinga på ca 1,7 km samt en kortare ridstig. Prins Bertils stig går också genom området. Missa inte den fridlysta backsippan som blommar i maj.

Steningeleden 3,1 km

Steningeleden följer Steningekustens naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från söder till norr och tar dig på en upptäcktsfärd i det vackra, karga landskapet. Här går du bland strandängar, ljunghedar, klapperstensfält, badstränder och kala klippor med jättegrytor från istiden. Det sägs att den allra finaste solnedgången finns just här, om det är sant får du upptäcka själv.

Gullbranna 4,1 km

I södra delen av Halmstad ligger naturreservatet Gullbranna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det domineras av några av Hallands mäktigaste sanddyner klädda med strandråg och sandrör. Längs den 4,1 kilometer långa leden kan du njuta av vacker trollskog med humlelianer klättrandes på gamla alstammar och flygsandsfält med krypvide
och ängsviol. Missa inte att ta en sväng över den vackra Gullbrannabron och promenera en bit längs den oändliga sandstranden.

Vy över sjö i Skedala skog Halmstad

Skedala skog

Djupa skogar

Skedalaskog 7 leder

Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårighetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En av de populärare lederna går runt den vackra Torvsjön. Här finns också utsatta grillplatser perfekt att slå sig ner för en picknick!

Skedalaskog – Torvsjön runt 3,8 km
En av Halmstads mest populära led går runt vackra Torvsjön. Det är lika fint en solig sommardag som en mulen eftermiddag när molnen och dimman rullar ner över Högåsens skogstäckta höjder. Ta med kol och varmkorv för att grilla vid någon av de underbara grillplatserna längs leden. Eller varför inte köpa fiskekort och försöka dra upp en gädda eller en regnbåge?

Barn ser ut över skogen i Virsehatt i Halmstad

Virsehatt

Virsehatt

Virsehatt naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Här finns fina leder och vackra vyer. Vill du ha en liten tuffare vandring går du uppför berget där du kan njuta av den storslagna utsikten.

Digital skattjakt med utsikt och trolltyg 1 km
Gå på en digital skattjakt skattjakt med hela familjen och njut av de vackra vyerna från toppen av Virsehatt. Ta med din telefon eller surfplatta och lyssna, via QR-koder, när Virse berättar en spännande historia från 400-talet om några bröder som gömt tre skatter i Virsehatt. Håll även utkik efter trollet! Vägen upp på berget blir ett spännande äventyr och den allra största belöningen är utsikten från toppen. Leta blåsippor, dofta på vildkaprifolen eller upptäck murresterna av den forntida borgen som en gång stått ståtligt på Virsehatts topp.

Promenad i Biskopstorp

Biskopstorp

Biskopstorp 11 leder

Biskopstorp naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett av södra Sveriges största skogsreservat med totalt elva vandringsleder i olika utföranden varvat med grillplatser och en utsiktsplattform med vidsträckt utsikt. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för både cykling och vandring. Här finns även tillgänglighetsanpassade leder. Biskopstorp är ett av södra Sveriges största skogsreservat och ett av landets viktigaste skogsområde med mer än 100 hotade arter noterade.

Strettelienslingan i Biskopstorp 3+1 km
I ett av södra Sveriges största skogsreservat hittar du en av Halmstads allra bästa utsiktsplatser. Parkera bilen vid Kroksjöholm och följ den röda Skötselslingan i cirka 500 meter tills den viker av och du istället ser stolpar med grön markering. En bit in på slingan når du toppen av Fästampåsen där en träläktare har byggts för att du ska kunna njuta av den fantastiska vyn. En vacker dag kan du härifrån se Steninge i norr, Hallandsåsen i söder och hela Halmstads stad från en annorlunda vinkel. Vägen upp till utsiktsplatsen är tillgänglighetsanpassad så alla kan uppleva utsikten. Vidare längs slingan kommer du ner i en mäktig sprickdalsterräng med gammelskog där över 100 hotade arter lever. På vägen tillbaka kan du enkelt koppla på någon av de andra slingorna för att ta en längre promenad. Eller varför inte ta en fika och ett svalkande dopp vid den vackra Kroksjön.

Paddesjöslingan i Biskopstorp 3,1 km
I Biskopstorps naturreservat hittar du även starten av Paddesjöslingan vid Kroksjötorpet och den stora parkeringen. Slingan går runt Kroksjön, förbi Paddesjön och genom bok- och granskog.

Tre personer paddlar kanot i Gyltigesjön

Gyltigesjön. Foto: Patrik Leonardsson

Gyltige

Vita spåret - Vildmark och skvaltkvarnar 13,2 km
Gyltiges vita spår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Är du sugen på riktig vildmark med liten risk för att möta andra vandrare? Från gamla Simlångsgården i Gyltige följer du de vita markeringarna på vägen mot Lidhult och viker sedan av in i skogen. Här finns det god chans att se vilda djur som älg och vildsvin. När du tagit dig runt Håraltsjön och skymtar Långhultamyren mellan trädstammarna så ta gärna en titt in i Svalilts Skvaltkvarn, dit dåtidens bönder gick för att mala säd. Svalilt är dessutom en av de högst belägna byarna i Halland på den svindlande höjden 200 meter.

Gula spåret 3,2 km
Gyltiges gula spår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går på stigar och skogsbilvägar strax norr om Gyltige i Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I den västra delen av vandringsleden syns tydliga åsar med branta sluttningar. Dessa utgörs av sten, grus och sand och bildades vid isavsmältningen för cirka 12 000–13 000 år sedan. Stora och små dödisgropar går att finna i terrängen. Gamla grustag vittnar om att material tagits härifrån till hus- och vägbyggen i närområdet.

Blåa spåret 10 km
Gyltiges blåa spår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
leder till den vackert belägna byn Svalilt sydost om Gyltige i Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Längs spåret får du uppleva både ängs- och hagmarker omgivna av ståtliga bokskogar. På vägen till Svalilt passeras först Sutarebo och leden går i kanten av ett mycket kuperat naturreservat med bokskog och branta raviner.

Vattnet forsar ner i Danska fall

Danska fall

Danska fall 2,7 km

Danska fall är ett historiskt naturreservat som lockar många nyfikna besökare. En 2,7 km lång led tar dig genom fantastisk natur med mäktiga upplevelser. Höjdpunkten är självaste Danska fall, ett vattenfallssystem med total fallhöjd på 36 meter. Stigen börjar på promenadavstånd från Simlångsdalens samhälle. Följ blå markeringar. Här finns också rester av det gamla järnbruket Jöransfors som under 1700-talet var en av Hallands största industrier. Gör vandringen mer utmanande och fortsätt längs ån Assman på Gårdshultsleden mot naturreservatet Gårdshult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Gårdshultsleden 6,5 km

Gårdshultsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är 6,5 kilometer lång vandringsled i Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du antingen välja den västra- eller östra sidan av ån Assman. Naturreservatet Gårdshult är perfekt för en fikapaus med sina oändliga stengärdsgårdar och öppna kulturlandskap. Följ röd markering. Längs vägen passerar du bland annat den ståtliga pelarformationen Stenkyrkan. Det finns det tre avstickande stigar: Brearedssjön runt, Smedhultaleden eller Kannestensrundan. Även Danska fall knyter an till Gårdshultsleden.

Spång på Långhultamyren i Halmstad

Långhultamyren

Långhultamyren – lyssna till vårens orrspel 3,7 km

Precis innan den småländska gränsen ligger naturreservatet Långhultamyren. Från parkeringen går du över vackra enebackar, som på en solig dag påminner om det toskanska landskapet. Se till att du har ordentliga, vattentäta skor på dig när du sedan traskar ut på myrens ensliga leder. En stor del av leden går på spänger över myrmarken, men det kan ändå bli väldigt fuktigt på sina ställen.

På våren kan du uppleva det vackra orrspelet från stugan som ligger cirka en kilometer från parkeringen. Här finns även övernattningsutrymme för upp till fyra personer. Förutom orre kan du ha turen att se tjäder och älg eller, om du sänker blicken mot marken, hjortron, tranbär och den köttätande växten sileshår.

Klövaberget 0,7 km

Du bör inte lida av höjdskräck när du smyger fram till Klövabergets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 30 meter höga och 100 meter långa klippbrant. Förutom en kittlande känsla i magen får du en vidsträckt utsikt över Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Toppen av klippan är en perfekt plats att avnjuta sin medhavda matsäck. Följ blå markering.

Brearedssjön runt 4,2 km

Brearedssjön runt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går runt Brearedsjön. På den ena sidan i vacker bokskog och på den andra längs den nerlagda järnvägen, Bolmenbanan. Du passerar bland annat det gamla järnbruket Jöransfors på din väg. Följ gul markering.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad