Deutsch
Dansk

Hallandsleden – 435 km vandringsled

Vill du känna på vildmarkslivet i några dagar eller bara göra en dagsutflykt ute i naturen? Hallandsleden erbjuder något för alla. Snöra på dig ett par bekväma skor och gör dig redo att upptäcka Hallands vackra inland till fots!

Hallandsleden är totalt 435 kilometer lång och har tre delleder som är fördelade på 26 etapper. Leden består av variationsrik terräng med barr- och lövskog och en naturskön omgivning med hedar och odlingslandskap. Ibland går du på stigar, ibland på skogsvägar och på vissa ställen utgörs vägen av asfalt. På en del platser är naturen längs leden helt orörd.

Karta

I kartan nedan ser du hela Hallandsledenfrån Skåne i söder till Göteborg i norr.

Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista på alla leder. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om lederna öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hallandsledens tre delleder

Skogen i Simlångsdalen

Bröda naturreservat

Både för vildmarksliv och dagstur

Oavsett om du är en rutinerad vandrare eller om du är ute efter ett kortare äventyr över dagen passar Hallandsleden perfekt. Du anpassar turen med hjälp av etapperna som är av skiftande längd och svårighetsgrad. Det går såklart även att kombinera flera etapper för en flerdagsvandring med övernattning på någon av boendeanläggningarna utmed leden.

Om du vill maximera vildmarkskänslan kan du övernatta vid en lägerplats. Lägerplatser finns vid samtliga etappmål. De iordningsställda lägerplatserna har vindskydd, torrtoa och eldstad. Tänk på att uppdatera dig för vad som gäller för exempelvis eldning i naturen under ditt besök. Se våra turips nedan.

Skor ligger på en gräsyta

Tre turtips längs leden i Halmstad

Här har vi skapat tre turtips för dig. Besök Hallandsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för detaljerde kartor, mer inspiration och fler vandringsförslag.

Kortare dagstur

Frodeparken–Döbla, 7 kilometer
Eftersom detta är en kort etapp kan du passa på att gå runt en stund i Frodeparkens gamla och högstammiga bokskog om du vill göra etappen något längre. Därefter tar du dig ned i Slissåns dalgång och efter att ha vandrat en kort sträcka i jordbruksmark väntar en sakta stigning upp till Almeberget och vidare till Döbla. Vill du fortsätta längre så gå vidare längs Hallandsleden mot Oskarström (Där du enkelt kan hoppa på Hallandstrafikens buss Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och Ryet (15km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Läs mer om etappen Frodeparken–Döbla på hallandsleden.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler tips på dagsturer i Halmstad hittar du på vår sida Sköna dagsturer till fots.

Längre dagstur

Sandsjön–Gyltige–Kvarnforsen, 31 kilometer
En vacker och något längre dagsetapp som går via Kvarnforsen består av sjöar, barrskogar och myrmarker. På sin väg söderut följer leden en landsväg på höjdpartiet Baggåsen som ligger nästan 50 meter över omgivningen. Vid Ynnabo viker leden av söderut och kommer in i ett landskap som domineras av sjöar, barrskogar och myrmarker. Trakten har ett rikt djurliv med älg, rådjur, skogs- och sjöfågel. Sista delen av sträckan följer Fylleåns dalgång fram till vindskyddet i Gyltige. Läs mer om etappen Sandsjön–Gyltige–Kvarnforsen på hallandsleden.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler tips på längre vandringsturer i Halmstad hittar du på vår sida Vandra i Halmstad.

Barn tittar på utsikt från Virsehatt

Virsehatt. Foto: Åse Ahlstrand

Helgvandring

Från Virsehatts milsvidda utsikt till Mässtocka böljande ljunghed, 46 kilometer
Denna tur består av tre etapper: Ryet–Gytlige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 16km, Gyltige–Assman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 13km och Assman–Mässtocka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 17km. Du tar bussen till Oskarström och börjar vandringen genom att gå sista biten av etappen Döbla–Ryet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter cirka fem kilometers vandring är du i Virsehatt naturreservat. Gå upp för det 70 meter höga berget och njut av den otroliga utsikten. Sen går turen till Ryet lägerplats och vidare genom skogsland och myrar. Du går ner mot Fylleåns dalgång och passerar flera mindre byar.

Vandringen fortsätter längs vallen på före detta järnvägen Bolmenbanan. Du går vidare i sprickdalen mellan de fyra långsträckta sjöarna Gyltigesjön, Töddesjön, Simlången och Brearedssjön. I Hule Norra naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vandrar du över ett kulturlandskap som nyttjats länge av människan. När du passerar samhället Simlångsdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. förändras naturen. Det blir mer blandskog. Du passerar Danska fall med sin spännande historia.

Danska falls for

Danska fall naturreservat

Turen går vidare via Gårdshults naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där naturen är både vild och består av ett äldre naturlandskap som ännu odlas på gammalt vis. Landskapet fortsätter längs en moränrygg och ett av södra Sveriges största våtmarksområde. Turen avslutas i Mässtoka ljunghed Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Laholm där kanske skymtar Hallands landskapsblomma – hårginsten. Vill du ta bussen hem går du vidare ytterliggare en etapp till (Mässtoka–Västralt 20km Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och reser hem med Hallandstrafikens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. buss från Knäred.

Övernattning
Det finns fler olika val för övernattning. Ta in på mysiga Tallhöjdens världshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Simlångsdalen (Assman). Paulsson Paleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (en bit från Assman) erbjuder, utöver ett avslappnande boend, båda kajakturer, yoga, matlagingskurser och löpturer. På Vinnalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. strax norr om Simlångsdalen (Mellan Gyltige och Assman) kan du bo i fina timmerstugor. Även här har du gott om aktiviteter att välja bland med allt från skogsbad och paddling till fiske och spaning efter vilda djur. Vill du bo i naturen och rå om dig själv? Då rekommenderar vi vindskyddet i Gyltige.

Vägskylt längs Hallandsleden

Foto: Mostphotos

Etapper, skyltning och anslutande leder

Etapper

Den södra delleden som går genom Halmstad och Laholm består av tio etapper. Sju av etapperna går genom Halmstads kommun. Den södra delleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tar dig från Frodeparken i Asige ner till Koarp i södra Halland. Oavsett vilken etapp du väljer garanterar Hallandsleden en fantastisk natur med ett varierat landskap. Vandring är en mångsidig aktivitet för hela familjen som erbjuder både motion och naturupplevelser!

Norrut från Simlångsdalen går etapp Assman–Gyltige (13km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I Gyltige delar sig leden i två. Den östra leden går vidare i etappen Gylige–Kvarnforsen–Sandsjön (31km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den västra leden går vidare i Gyltige–Ryet (16km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Ryet–Döbla (15km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sedan Döbla–Frodeparken (7km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Fortsätter du istället söder ut från Smlångsdalen förljer du etapp Assman–Mästocka (17km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Från Simlångsdalen kan du även följa leden väster ut till Halmstad city, Halmstad–Simlångsdalen (18km) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer detaljerad information om etapperna och kartor hittar på Hallandsleden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skyltar längs Hallandsleden

Skyltning

Leden är tydligt uppskyltad och du följer den enkelt med hjälp av en orange markering på träd, stolpar och stenar. Det finns även vägledande blå skyltar med vit text. För den nyfikne har många av sevärdheterna också fått informationsskyltar.

Anslutande leder

Hallandsleden anknyter till Skåneleden i söder och till Bohusleden i norr. På vägen genom Halland delar sig leden i en östlig och i en västlig sträckning vid Gyltinge som ligger norr om Simlångsdalen. På vår sida Vandra i Halmstad får du tips på kortare leder som du kan kombinera din vandring längs Hallandsleden med för att få ut det där lilla extra av upplevelsen. Här berättar vi bland annat om Prins Bertils stig, Gyltige och Biskostorp. Även på sidan Sköna dagsturer till fots finns tips på kortare turer. Två turer som passar bra som kortare avstickar är Brearedsjön runt samt Simlången runt.

Ett samarbete

Hallandsleden är ett samarbete mellan Region Halland och kommunerna Laholm, Halmstad, Hylte, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad