- Startsida
- Uppleva
- Natur och friluftsliv
- Skedala skog – ett friluftsparadis
Skedala skog – ett friluftsparadis
Skedala skog är ett stort naturområde endast 8 km från centrala Halmstad. Här finns fem vandringsslingor med varierad karaktär. Flera mountainbikeleder, möjlighet för fiske och bad. Med andra ord. Här finns något för alla smaker.
Vandringsleder
Området är perfekt för alla åldrar då de finns olika slingor med varierad svårighetsgrad. Slingorna är indelade i tre olika graderingar, lätt, medel och svår. Den längsta slingan i området är Trollsjöslingan som är cirka 7,9 km lång och den kortaste slingan är Högåsstigen som är cirka 3,6 km lång.
Högåsstigen – 3,6km
Även om Högåsstigen (orange) är kort är den en svårvandrad slinga som passar den mer erfarna vandraren. Bitvis brant och stenig terräng gör det fysiskt tufft och de branta backarna kan också kräva lite mod.
Naturtypen är mycket skiftande under vandringen, du får se björk, tall, gran och blandskog. Stig följer en bäck som knyter ihop de båda Torvsjön och Toftasjön. I bäcken kan du hitta många olika växter som till exempel näckrosor. På stigen mellan Torvsjön och Toftasjön sägs de också ha funnits en ättestupa. Var uppmärksam på den orangea märkningen som visar vart Högåsslingan går, då slingan ibland går in på mindre stigar som kan vara svåra att se. Slingan följer hela Toftasjöns norra sida och går också bitvis parallellt med en mountainbikeslinga. Längs Högåsslingan finns flera naturliga platser som passar perfekt för att stanna och njuta av naturen och en fika.
Denna slinga är perfekt för den mer avancerade vandraren och kan vara en utmaning för den mindre erfarne. Det kan underlätta med en grövre sko när man går denna slinga.
Torvsjöslingan – 3,8km
Torvsjöslingan (lila) tar dig runt hela Torvsjön och är mycket lättframkomlig. Skogen vid leden skiftar, men är till stor del blandskog. På sjöns norra sida finns en äldre tallskog medan sydsidan har en blandad lövskog. Leden bjuder därför på en magisk vandring där du upptäcker olika skogstyper under vandringens gång. Om du har tur kan du längs din vandring se olika djur som ekorrar, fåglar eller vakande fisk.
Leden är väldigt enkel att följa och är märkt med lila färg. Torvsjöslingan följer länge en grusbelagd stig vilket gör den mycket lättvandrad. På leden finns också bänkar och grillplatser där du kan stanna och vila. Eller laga mat medan du njuter av den vackra utsikten över Torvsjön.
Torvsjöslingan är helt perfekt för ett kortare äventyr eller en vacker promenad längs med sjökanten. Här kan hela familjen kan vara med. På slingans västsida kan du också ansluta till Högåsslingan som leder till områdets västra slingor.
Ulfsnässtigen – 5,7km
Ulfnässtigen (blå) går från Torvsjön ut till de östligaste delarna av Skedala skog och sedan tillbaka till Torvsjön. Leden är cirka 5,7 km lång och medelsvår.
Karaktären på leden är växlande, vilket ger vandraren en mycket varierad tur. Skogen längs med Ulfsnässtigen skiftar mellan äldre och yngre granskog samt tallskog och blandskog. Du går också över en äng som är ett perfekt hem för insekter. I området finns många olika djur som till exempel fåglar och klövvilt. Stigen är mestadels lättvandrad. Du går på mindre grusvägar, men det finns också delar med smala skogsstigar och branter som kan uppfattas som medelsvåra. Ulfsnässtigen följer bitvis en bredare bäck och går sedan över bäcken på en spång. Över bäcken går också en fin gammal välvd träbro som absolut förtjänar ett stopp.
Ulfnässtigen passar perfekt som ett löparpass i skogen, men är även utmärkt för vandring. En utmärkt led för en familjetrur i skogen.
Kanebergsstigen 7,5km
Kanebergsstigen (grön) är den näst längsta vandringsleden i området. Slinga kan uppfattas som svårvandrad. Du går upp mot Kaneberg och sedan ner mot huvudparkeringen igen.
Huvudsakligen går du genom både ung och vuxen granskog, mycket av skogen är planterad. Leden går också förbli flera mossar. Dessa våtmarker är mycket viktiga för djurlivet i området då många djur trivs här. cLedenär delvis mycket lättvandrad då den går på skogsvägar. Men Kanebergsstigen går också i mycket kuperade områden, vilket gör den delvis svårvandrad. Du passerar många vackra platser längs turen. I norr passerar du en bäckravin och i syd följer den en stund Torvsjön. Leden går både upp och nedför kullar där du ibland har fin utsikt över bäckar och mossar.
Kaneberggsstigen är en mysig och avkopplande runda för dig som vill komma långt ut i skogen, men fortfarande ha en tydlig slinga att följa.
Trollsjöstigen 7,9km
Trollsjöslingan (röd) är en mycket vacker och händelserik slinga, med sina 7,9 km är det den längsta slingan i området. Slingan utgår från områdets västra sida och är bitvis svårvandrad.
Längs slingan upplever du olika typer av granskog, men även del blandskog. På slingans norra delar går du förbi våtmarker och Trollsjön. Uppe vid Trollsjön finns ett vindskydd, bänkar, bord och en eldstad som är helt perfekt om du vill stanna över natten eller bara ha en riktigt mysig lunch. I söder följer slingan en bäck i samt går förbi Toftasjön. I Toftasjön finns det både ett naturligt och inplanterat bestånd av fisk. Om du har tur kan du kanske se fisken när du går förbi.
Vid Toftasjöns nordvästra hörn finns en jättefin badplats där du kan bada efter den långa promenaden. Längs slingans norra del finns också en vacker utkiksplats där du under en klar dag kan se hela vägen in till Halmstad.
Om du vill vara ute över natten är denna slinga helt perfekt då de finns sovplats i vindskydd. Slingan är också ett bra alternativ för dig som är sugen på en längre, vacker vandring i lite svårare terräng.
Mountainbike-leder
I Skedala skog hittar du ett guldkorn för dig som letar lite mer teknisk körning och härliga flowliga och stundvis utmanande utförslöpor. Här finns tre markerade mountainbike-leder, med olika karaktärer och svårighetsgrader, som innehåller både berms, drop och hopp.
Den okände mannens stig – 2,2km
Svårighetsgrad blå vilket betyder att det är relativt lätt men det är ingen nybörjarled.
Johans stig – 5,5km
Svårighetsgrad röd vilket betyder att den är en aning mer utmanande än en blå slinga. Det är inte en svårare slinga rent tekniskt, men den innehåller fler klättringar och kan därför upplevas mer utmanande.
Catch me if you can – 2,5km
Svårighetsgrad svart vilket betyder att den är mycket svårt och betydligt brantare än de andra slingorna. Catch me if you can är den mest utmanande slingan med större och svårare hinder.
Natur och djurliv
Skedala skog är ett naturområde med många naturvärden, så som ekonomiska, biologiska och kulturella. Skogen i området är skiftande men består till störst del av gran och tallskog. Naturområdet har tre sjöar: Den största är Torvsjön, Toftasjön och den minsta Trollsjön. Både Torvsjön och Toftasjön är perfekta badsjöar med närliggande parkeringar. Det finns bänkar vid båda sjöarna och även eldstäder. Här kan du laga mat med vänner och familj eller bara mysa vid en värmande eld efter ett kallt höstbad.
Djurlivet i Skedala skog är brett. I sjöarna kan du se fiskar och längs slingorna kan du bland annat se rovfåglar, ekorrar, klövvilt om du har tur. Skedala skog är inget naturreservat och allemansrätten gäller i området. Detta öppnar möjligheter för att exempelvis plocka kantareller på hösten eller blåbär på sommaren. Perfekt som en familjeaktivitet eller bara själv medan du njuter av den naturens lugn och ljud.
Fiske
Skedala skog är även ett härligt område för fiske. I Torvsjön finns sparsamt med regnbåge, men gott om gädda och abborre. I Toftasjön kan du fiska regnbåge, gädda och abborre. Fiskekort köper du via ifiske.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid kalla vintrar kan du isfiska på sjöarna. Glöm inte borra hål i isen för att se så den är säker innan du ger dig ut.
Hitta hit och boende
Du kan ta dig till Skedala skog på flera sätt, vilket gör området lättillgängligt. Får du inte nog av alla härliga naturupplevelser kan du stanna kvar i området över natten på Hotell Toftalund.
Hotell Toftalund
Mellan Skedala skog och Simlångsdalen ligger Hotell Toftalund - en fridfull oas där du kan låta tankarna vandra fritt och njuta av en harmonisk atmosfär. Här finns flera individuellt inredda rum. Samtliga rum nås via en gemensam balkong som omger hela hotellet. Den vackra trädgården, erbjuder avkopplande sittplatser där du kan njuta av den naturliga omgivningen och anläggningens damm.
Cykel
Från Halmstad centrum tar det cirka 45 minuters med cykel. Den regionala cykelleden Hylteleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. passerar Skedala. När du är här med din cyekl, passa då på att prova någon av mountainbikelederna.
Buss
Till Skedala skog kan du ta regionbuss 318. Bussen börjar vid Halmstad resecentrum och går hela vägen till Simlångsdalen. Du hoppar av vid hållplats Marbäck. Ta dig sedan cirka 200 meter tillbaka mot Halmstad. Till höger hittar du en liten stig som tar dig över väg 25. Ta det försiktigt när du passerar väg 25. När du passerat vägen kan du ansluta till den lilamarkerade Torvsjöslingan. Resan tar knappt 30 minuter. Aktuella busstider hittar du på hallandstrafiken.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bil
Med bil tar det cirka 15 minuter från centrala Halmstad till Skedala skog. Området har flera parkeringar och beroende på vad du vill göra i området kan du parkera där det passar bäst för dig. Huvudparkeringen heter Skedala parkering. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att nå denna parkering följer du skyltar mot Skedala skog Ö. Håller till höger vid vägskälet. När du passerat över Torvsjön finns två parkeringar på vänster sida. Vid parkeringen finns även bänkar och grillplats.
Karta
Här kommer inom kort en karta över Skedala skog. Redan nu kan du titta in på naturkartan.se för att se en karta över Skedala skogs vandringsleder, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en karta över Skedala MTB Trails Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en karta över alla Halmstads vandringsleder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer natur och friluftsliv
Guldkorn
-
Galgberget
-
Laxaleden – 25 km lokal cykelled
-
Vargaslätten – trädgård och museum
-
Prins Bertils stig – 18 km vandringsled
-
Banvallsleden – 250 km cykelled
-
Lynga sanddyn
-
Kattegattleden – 390 km nationell cykelled
-
Utsikten från Virsehatt
-
Hallandsleden – 435 km vandringsled
-
Tylösandsleden – 25 km lokal cykelled
-
Hallands kustväg
-
Rhododendronparken
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…