Deutsch
Dansk

Pausa vardagen i vildmarken

Ge dig tid att koppla av, bara vara. Halmstad myllrar av platser för lugn och ro, alltid nära oavsett var du befinner dig. Havet finns runt hörnet, skogen och inlandet likaså. På med stövlarna och fyll korgen med bär eller svamp, vandra tillsammans på vackra naturleder eller längs en grönskande stig.

Upplev lugna, djupa skogar, spännande historia och det mäktiga forsande vattnet i Danska fall på nära håll. Kaffet, fikan och den medhavda matsäcken smakar aldrig så gott som ute i det fria, det lovar vi.

Vildsvin i solnedgång

Foto: Most Photo, Anders Gustavsson

Vandrings- och viltsafari

Möt vilda djur på vandringssafari, en upplevelse du sent ska glömma! Guiden tar med dig genom trolska skogar i naturreservat i Simlångsdalen med stor chans att se skogens vilda djur som vildsvin, rådjur, älg, grävling, hare, ugglor, räv med mera.

Upplev ett populärt och spännande viltsafari under mörkrets timmar. Du sitter mitt i skogen och lyssnar, spårar och spanar efter skogens djur. Knäpptyst och plötsligt prasslar det till i löven och en vildsvinsfamilj kommer nära, detta är en naturupplevelse som du sent kommer glömma.

hand som plockar kantarell

Foto: Most Photo, Madelen

Plocka bär och svamp

Under sensommaren och hösten är det gott om svamp och bär ute i naturen, och vad är mysigare än en eftermiddag i skogen med korgen under armen och en termos kaffe? Om du ger dig ut i skogarna kring Tönnersjö, Oskarström, Slättåkra och Simlångsdalen så är chanserna goda att du kommer hem med korgen full av till exempel kantareller. Om du ger dig ut på egen hand så se till att du är påläst och försiktig när du plockar svamp. Läs gärna mer tips och information på svampkonsulent.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Håll även ögonen öppna för säsongens sista blåbär och lingon – för inte finns det väl något bättre än hemmagjord sylt?

Åker du längre inåt landet till Halmstads vackra myrar som Långhultamyren eller Mogölsmyren kan du faktiskt hitta både tranbär och hjortron, se bara till att snöra på dig rejäla kängor eller stövlar när du upptäcker myrarnas vackra vildmark!

Tillsammans med en svampkonsulent

Om du inte är bekväm med att gå ut på egen hand finns möjlighet att ge dig ut med en svampkunnig i Halmstad där du kan få tips och experthjälp. Under hösten arrangerar ibland naturskyddsföreningen vandringar med svampkonsulenter. Hör med Halmstad Tourist Center om någon tur är planerad.

Gårdar med självplock

Har du ingen tur med plockningen och ändå vill frossa i bär svänger du med fördel förbi någon av våra gårdar som erbjuder självplock. Eller välj en gårdsbutik där du kan köpa med dig nyplockade och närodlade bär och grönsaker. Tips på självplock har vi samlat på en egen sida.

Skor som vandrar i skogen

Foto: Most Photo Green F

Dagsturer till fots

I Halmstad finns många härliga stigar för en dagstur till fots. Här finns en varierande vacker natur att upptäcka – forsande vattenfall, soldränkta skogsgläntor, vidsträckta myrar, ädellövskog och branta bergsluttningar. På med ett par bekväma skor och ge dig ut på en dagstur i naturen som passar dig.

Natursköna dagsturstips i Halmstad

Två personer som fiskar vid en sjö

Mostphotos, Gabby Baldrocco

Fiske

I Halmstad är en avkopplande fisketur alltid nära. Välj mellan sjöar, åar och hav. Tack vare en omsorgsfull fiskevård är Halland en av landets största fiskeregioner. Låt oss gå och fiska!

Se våra tips på var du kan fiska lax, gädda, abborre, mört, regnbåge med mera.

Familj som grillar i skogen

Foto: Most Photo, Syda Productions

Picknickplatser

Kombinera fikapausen med en uppfriskande upplevelse i naturen. Oavsett om du är ute efter en romantisk picknick för två eller en utflykt för hela familjen finns här flera smultronställen att välja mellan. Ta dig upp på ett berg eller en klippa för vacker utsikt eller hitta din plats vid en mysig sjö. Och visst smakar kaffet och bullen lite bättre efter en promenad?

Vi har samlat nio tips på picknickplatser, som har det där lilla extra.

Barn som ser ut från en klippa

Foto: Patrik Leonardsson

57 naturreservat

I Halmstad finns ett naturreservat runt nästan varje krön. Du kan vandra över stock och sten och genom bokskog och blåbärssnår. Det är bara att snöra på dig skorna och ge dig ut! Den som vill ta sig an ett årsprojekt kan besöka ett naturreservat i veckan – och då finns det fortfarande några kvar när året är slut!

Här bjuder vi på tio tips bland Halmstads 57 naturreservat.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad