Bo i naturen – vindskydd, tält och wild camp

Vill du vakna till fågelsång och porlande vatten? I Halmstad finns flera mysiga lägerplatser med fasta vindskydd. Vill du njuta av naturen, men ändå ha det lite extra bekvämt, prova glamping! För dig som söker än mer äventyr och utmaningar – passa på att prova på Wild camp.

Vindskydd vid Gyltige lägerplats med utsikt över Gyltigesjön

Gyltige lägerplats med utsikt över Gyltigesjön. Foto: Hallandsleden

Vindskydd i skogen

I Halmstad finns fasta vindskydd främst längs Hallandsleden i den nordöstra delen av kommunen. Här sköter du och ditt sällskap er själva. På lägerplatserna finns torrtoa och eldstad. Elda i de eldstäder som finns vid vindskydden. Om det är eldningsförbud, får du inte elda alls. Se eventuella restriktioner på halmstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ladda ner appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark.

Glöm inte bort att följa allemansrätten och vara rädda om våra lägerplatser så fler kan njuta av dem. Skräp slänger du när du kommer hem eller i de sopkärl som finns vid utvalda vindskydd. Längst ner på sidan ser du vindskydden markerade på en karta.

Vindskydd vid Döbla lägerplats

Döbla lägerplats. Foto: Hallandsleden

Gyltige lägerplats

I Gyltige, i norra delen av Simlångsdalen, finns flera vandringsleder, som varierar i längd från tre till drygt 13 kilometer. Läs mer om tips på dagsturer på vår sida Sköna dagsturer till fots. Vindskyddet i Gyltige ligger vid starten för Gyltiges vandringsleder. Kommer du längs Hallandsleden får du gå en liten avstickare för att komma hit. Väl framme är det värt extraturen. På Gyltige lägerplats bor du med en vacker vy över Gyltigesjön med tillgång till eldstad, dricksvatten och torrtoa. De två vindskydden har plats till 4–5 vuxna personer per vindskydd.

Döbla lägerplats

I norra Slättåkra, nordväst om Oskarström hittar du den vackra lägerplatsen Döbla där Döblaån delar sig. Utöver eldstad finns här även en torrtoa i närheten. I vindskyddet får 4–5 vuxna plats.

Norr om Halmstad

Fortsätter du vandra norrut ut längs Hallandsleden finns flera trevliga vindskydd. Så som Sandsjön längs östra leden vid Rydöbruk i Hylte kommun. Längs den västra leden hittar du Frodeparken i Falkenbergs kommun cirka 7 km från lägerplatsen Döbla.

Söder om Halmstad

Väljer du att istället gå söderut längs Hallandsleden kommer du till Mästocka lägerplats i Laholms kommun. Lägerplatsen ligger nästan mitt emellan Simlånsdalen och Knäred. Går du vidare finns även två lägerplatser i Knäred – Krokåns vindskydd och Västralt.

Eld som brinner vid en sjö

Wild camp

Gillar du utmaningar och har du drömt om att vara med i Robinson eller Wild kids? Passa på att anmäla dig och din familj eller vänner till Vinanlts Wild camp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som deltagande familj får ni testa på allt från hinderbana, kanot, vatten tävlingar en rad andra hemliga ”Robinson-inspirerade” tävlingar.

Wild camp handlar om gemenskap, familjer och vänner tävlar mot varandra, hejar på vandra och känner gemensam glädje. Förhoppningsvis tar du med dig något av det som du lärt dig in i vardagen där hemma. Boende i tält ingår under helgen.

Tält på Bengtzelis Glamping i Halmstad

Foto: Bengtzelis Glamping

Tälta i naturen

Eget tält

Har du med dig ett eget tält som du vill slå upp? Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att följa allemansrätten och inte störa markägaren eller skada naturen. Leta upp en plats med gott om avstånd till boningshus där marken är tålig och inte används som betesmark, jordbruk eller annan plantering.

I flera naturreservat är det förbjudet att tälta. På Länsstyrelsen Hallands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se vad som gäller för de naturreservat som du planerar att besöka. Även på naturområden utanför naturreservat kan det vara förbud mot camping.

Vill du använda ditt egna tält, men ha tillgång till toaletter och andra bekvämligheter? Besök en av våra härliga campingplatser.

Glamping – lyxig tältupplevelse i naturen

För dig som inte vill tumma på en del bekvämligheter är glamping det perfekta sättet att njuta av närheten till naturen. Vi har samlat Glampingtips i Halmstad på en separat sida.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Mer boende

Guldkorn

Mer av Halmstad