Simlångsdalen – Hallands vildmarksparadis

Om du åker österut från Halmstad öppnar sig plötsligt en oas i den täta skogen. Simlångsdalens mytomspunna och natursköna område erbjuder både lugn och ro och action och aktiviteter.

Fiska, paddla eller bada i det långsmala sjösystemet som bildats mitt i Fylleåns slingrande äventyr ut mot havet. Gå på dagstur på en av de många vandringslederna och upptäck vattenfall, grottor eller oändliga myrmarker. Eller njut av ett skogsbad, middag eller en yoga escape. Längst ner på sidan finns en karta över Simlångsdalen.

Vandringsleder och naturreservat

Simlångsdalens vandringsområde är delat i ett nordligt som utgår ifrån den gamla Simlångsgården i Gyltige och ett sydligt område där de flesta vandringslederna nås från Brearedsjöns badplats, intill Vargaslätten. Njut av bruset från Danska Falls livliga vatten, oändliga stengärdsgårdar och kulturlämningar i Gårdshults Naturreservat eller span efter älg, orre eller andra vilda djur i Gyltiges vilda skogar.

Man med mountainbike sitter vid sjö

Foto: Mountain Biking in Halmstad

Cykla i Simlångsdalen

Ta cykeln och få möjlighet att uppleva större ytor av den vackra naturen i Simlångsdalen.

Hylteleden – 165 km i de djupa skogarna

Vi den 165 km långa Hylteleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du välja att åka väster eller österut för att sedan komma tillbaka till Simlångsdalen. Leden går genom djupa skogar och förbi spegelblanka sjöar. Längs vägen kan du se och upptäcka platser som det vackra gamla brukssamhället Rydöbruk och det gamla gränslandet runt Femsjö, Halmstad slott, Övraby Kyrkoruin och Nissadalen.

Banvallsleden – 250 km kust till kust

Unika Banvallsleden på 250 kilometer tar dig från kust till kust mellan Halmstad och Karlshamn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Från Simlångsdalen följer du den gamla banvallen genom vacker och omväxlande terräng. Utmed leden finns flera boendemöjligheter. Upptäck Banvallsleden och bege dig ut på en cykelutflykt genom svensk järnvägshistoria!

Cyklist i dimma

Foto: Mountain Biking in Halmstad

Hyr mountain bike (MTB)

Hos Mountain Biking in Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hyra mountain bikes och upptäcka Simlångsdalen på egen hand. De erbjuder även flera olika sorters äventyr som du kan boka på deras sida!

Aktiviteter i vildmarken

Fiska

I natursköna Simlångsdalen har du många sjöar att välja bland. Här kan du fiska i Gyltigesjön, Töddesjön, Simlången, Brearedssjön och en del av Fylleån. Köp fiskekort för alla sjöar online på iFiske Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Tallhöjdens Värdshus.

I vissa vatten finns regnbåge isatt i sjöarna, bland annat i Torv- och Toftasjön som ligger i Skedala skog. Utöver just regnbåge finns även gädda och abborre. Den lummiga omgivningen är fylld med grillplatser och vandringsleder.

Flugfiske efter regnbåge i Vinnalts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sjöar strax norr om Simlångsdalen. Vinnalt Sportfiske erbjuder olika sorters fiskepaket, kurser och boende i en vacker miljö.

Safari i vildmarken

Boka en vildmarkssafari på Tallhöjden Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kom så närmre djuren och vildmarken än vad du någonsin kunnat drömma om! Guiden tar med dig genom trolska skogar i Simlångsdalens naturreservat med stor chans att se skogens vilda djur som vildsvin, rådjur, älg, ugglor eller räv. Upptäck vildmarken under mörkrets timmar där ni lyssnar, spårar och spanar efter skogens djur. Detta är en naturupplevelse som du sent kommer glömma!

Två personer paddlar kajak i sjö

Foto: Alexander Hall

Kanot och kajak

Hyr kanot eller kajak och utforska den vackra halländska naturen från vattnet. På flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hyra och åka ut själv, boka en nybörjarkurs eller en expedition ut i de vackra floderna.

Naturnära matupplevelser

Lär dig vad naturen har att bjuda på för godsaker genom en rofylld vandring genom skog och mark i matens tecken eller boka en matlagningskurs mitt i naturen där ni lagar vi mat tillsammans på fina platser. Boka din upplevelse på flyta.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Man med mat i stekpanna

Foto: Alexander Hall

Yoga, syrningskurser och barfotalöpning

PaulssonPaleos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gård är det fullt av liv. Här kan du boka en yogakurs för att uppmuntra din kropp till en mer naturlig hållning och styrka, lära dig att göra surkål, kimchi, kvass och kombucha för att hålla din mage lugn och fin eller upptäcka varför barfotalöpning är en bra träningsform. Dessutom kan du kombinera upplevelserna med en övernattning på deras supermysiga B&B!

Sensorisk vandring och skogsbad

Följ med ut till grönmossig ståtlig granskog bara ett stenkast ifrån Halmstad. Gör något gott för ditt välbefinnande och få ett break. Här får du minne som innehåller dofter av mossig skog, hackspetten som låter, prasslande löv och vyer av grantoppar. Samt en energiboost för dig själv och ditt immunförsvar. Boka en promenad, skogsbad och hängmattehäng med Utegang. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Utegång vill inspirera till hur du till vardags kan använda naturen på ett enkelt och prestationslöst sätt för att finna återhämtning, energi, nya insikter och dig själv.

Damm i Vargaslättens trädgård

Vargaslätten, Foto: Judith Etzold

Vargaslätten – En oas där arkitektur, hantverk, konst, natur och skönhet möts

Vargaslätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en arkitektritad trädgård som påbörjades redan 1917. Ericson tog med sig växter från sina resor runt om i världen och infogade dessa i trädgårdens olika delar. Trädgården är baserad på halländsk skogsmiljö och med varsamma medel gjordes storskogen till kulturmark, dammar grävdes och bäckar leddes i nya fåror, murar skilde vildäng från odling och bruten sten lades samman till blomsterpartier.

För att besöka trädgården håll ögonen öppna efter de organiserade turerna på deras webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan inte betala dig in på plats, utan måste boka i förväg.

Däremot finns det andra delar av Vargaslätten som är öppet:
Sigfrid Ericson Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du lära dig mer om trädgårdens arkitekt som ritade möbler, villor, bostadshus och -kvarter, trädgårdar, gravar, kyrkor längs hela Västkusten.

Blommor på plantskolan Gerbianska Trädgården

Gerbianska Trädgården

Gerbianska trädgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du botanisera bland hundratals växter från växtbutiken eller plantskolan. Växtförsäljningen är fristående och avskild från skogsträdgården med staket. Plantskolan drivs av den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som har arbetat 17 år i Botaniska trädgården i Göteborg. Efter 9 år på Råda säteri flyttade han 2019 sitt företag och plantskola "Gerbianska Trädgården" till Vargaslätten i Simlångsdalen.

Trappa upp till hotellet Tallhöjdens Värdshus

Tallhöjdens Värdshus

Boende och restauranger

Tallhöjdens Värdshus

Få en äkta upplevelse på Tallhöjdens Värdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med typiska halländska och svenska smaker som vildsvin, fläder, hjort, lax eller grönkål – oftast uppfödda och uppväxta i Halland. Menyn är bred och varierad

Utöver menyerna som erbjuds kan du boka olika sorters paket med boende och aktiviteter som vandring, vildmarkssafari eller fiske. Missa inte heller de olika dryckesupplevelserna man kan boka in som svensk vodkaprovning eller ölprovning med Breared Brewery Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

PaulssonPaleo

Öster om Brearedssjön hittar du PaulssonPaleos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. mysiga Bed and Breakfast, här bor du med naturen som närmsta granne. Passa på att kombinera ditt boende med yoga, en kurs i syrning eller något av de andra möjligheterna som finns på den spännande gården. Missa för allt i världen inte den underbara frukosten med hembakat nötbröd, säsongens grönsaker, gårdsägg med mera!

Hjort ligger i solten

Ulvereds hjorthägn

Ulvereds hjorthägn

Söder om Simlångsdalen hittar du Ulvereds Hjorthägn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En avkopplande plats som erbjuder en unik matupplevelse. Här har du en vacker vy mot skogen och hjorthägnet när du äter på restaurangen. Maten är tillagad med både hjärta och omsorg. Hjortköttet spelar huvudrollen på menyn, men även annat vilt erbjuds.

Du kan även handla gårdens alla delikatesser i gårdsbutiken och ta känslan hem med dig. Hela året finns möjlighet att handla färskt eller fruset kött och förädlade delikatesser av hjort och annat vilt. Det mesta kommer från Ulvereds egna gårdsslakteri. Här får du en helhetsupplevelse av djur, natur och mat.

Vill du fortsätta upplevelsen så finns boende i enkla och charmiga stugor med utsikt över hägnet. Vid önskemål anordnas terrängpromenader med olika val av aktiviteter, så som matlagning, prickskytte eller rodd i skog och mark. Ulvereds hjorthägn erbjuder även anpassade paket för cykelturister, bussresor och konferenser.

Nicola’s Café

Välkomna till Nicola’s café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är omgiven av en fantastiskt rogivande miljö. Passa på att ta en promenad i den vackra omgivningen intill Fylleån. Ta en fika med hemlagade bakverk eller en testa de lättare hemlagade maträtterna med hembakat surdegsbröd, hembakade pajer med mera. Missa inte heller den charmiga minigolfbanan!

Pensionat Sågknorren

I naturskön miljö, 500 meter från sjön Frillen och på gränsen mellan Halmstad och Hylte, finner du mat och boende i det mysiga Pensionat Sågknorren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Som gäst på Sågknorren kan du välja boende i pensionatets rum med full hotellstandard, rum i lyxigt vandrarhem eller egen stuga. Här finns också bokningsbar bastu, badtunna och möjlighet att boka cyklar, kanoter, roddbåtar samt fiskeutrustning.

Gammal skvaltkvarn ute i skogen

Svalilts skvaltkvarn

Simlångsdalens historia

Visste du att Simlångsdalen fick sitt namn 1912 efter att tidigare hetat Breared? Anledningen till att orten bytte namn sägs vara järnvägens ankomst. Eftersom det fanns ett Bredared i Västergötland och ett Bredaryd i Småland tog man istället namnet Simlångsdalen. Du hittar dock fortfarande namn som Brearedssjön och Breareds kyrka i det vackra lilla samhället öster om Halmstad.

Namnet, som anspelar på sjön Simlången, myntades i boken Folket i Simlångsdalen som Fredrik Ström skrev 1903. Boken har filmatiserats två gånger, år 1924 och 1947. I den senare spelades huvudrollerna av den tidens storheter; Edvin Adolphson, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eva Dahlbeck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Kenne Fant. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Filmen visades bland annat på biograferna i Halmstad, Getinge och Oskarström. Recensenterna var övervägande positiva. Exempelvis Snapp som skrev "Det är en härlig film med färg, fart, must, spänning, poesi och mening”. Det är inte alla orter som fått sitt namn från en roman, men det kan Simlångsdalen ståta med.

Simlången och Hjältevadsbron

Varför heter då sjön vid Simlångsdalen "Simlången" och bron "Hjärtevadsbron"? Namnen kommer från en sägen som återberättas av Fredrik Ström i boken "Folket i Simlångsdalen" från 1903.

Det hela började för längesedan på Marsjö Gård, idag Mahults Herrgård. Här bodde riddare Ulv och hans dotter, som var den vackraste kvinnan i trakten. Det var många riddare som tävlade om hennes hand. Dock hade hon redan gett sitt hjärta till en fiskargosse vid sjön, vilket var till riddare Ulvs besvikelse. Men tillslut gav han med sig och lät fiskarsonen och den ädlaste av riddarna tävla om hennes hjärta.

Fiskarsonen skulle simma till Drömmars kulle, som låg på andra sidan sjön. Riddaren skulle rida längs med stranden till samma ställe. Den som först nådde Drömkullens topp var segraren. Fiskarsonen kom först, men väl uppe på bron, som låg vid kullens fot, stannade hans hjärta. Därav namnet "Simlången" (simma långt) och "Hjärtevadsbron" (vadslagning och tävling om den unga möns hjärta).

Mer filmatisering i Simlångsdalen

"Om det är sant att det finns oaser i livets öken, så måste denna gästgivargård vara en av dem. Här vill jag alltid vattna mina kameler!". Det ska Edvard Persson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ha skrivit i gästboken hos Simlångsdalens gästgivaregård under inspelningen av filmen Stinsen på Lyckås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Halmstad är kanske inte den första staden som får dig att tänka på film, men det har förekommit en del filminspelningar i här. Utöver Folket i Simlångsdalen spelades även Stinsen på Lyckås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. in i Simlångsdalen under 1940-talet. Filmen hade premiär på annandag jul 1942, med Edvard Persson i huvudrollen och dialogbearbetning av den stora revyförfattaren Kar de Mumma. Det sägs att hela filmteamet abonnerade ett av tågen och att de frekvent åkte till Simlångsdalens gästgivargård för att festa där Edvard Persson verkligen skulle ha uppskattat gästgivargårdens mat och dryck. Därav hans fina recension.

Klicka på ikonen uppe till vänster för att se lista på besöksmål längs leden. För helskärmsläge klicka på ikonen nere till höger. Information om besöksmålen öppnas på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad