Deutsch
Dansk
English

Blommiga platser och promenader med vårkänsla

Vad som kanske kännetecknar våren mest är alla knopparna i träden och blommor som blommar. Naturen grönskar, fåglarna kvittrar och landskapet blir levande.

I Halmstad erbjuds mängder av platser att se vårblommor av alla möjliga sorter. Nedan har vi samlat tips på var du kan uppleva vårens blommor och promenader som passar våren lite extra.

Rhododendronparken

Rhododendronparken är belägen i Tylösand strax utanför Halmstad. Parken är ett populärt besöksmål, speciellt under våren. De vackra rhododendronbuskarna brukar slå ut någon gång från mitten på maj till början på juni och skapar en sagolik plats. Håll även utkik efter de lite mer anonyma buskarna katsura, eller kakbuske som de ibland kallas, som avger en doft av nybakade kakor när löven så småningom börjar falla.

Blommor i Norre Katts park

Norre Katts park

Norre Katts parks blomsterprakt

Det är svårt att hitta en färggladare plats än vid den lilla dammen i parken när blommorna breder ut sig. Det blir ett magiskt område tillsammans med änderna som simmar i vattnet, den lilla vita bron över dammen och den gula lilla byggnaden, Rotundan, på kullen. Slå dig ner på en av bänkarna och ta in alla vackra uttryck! Azaleornas förtrollande färger och de olika trädens lummiga skydd.

Askarebyggets blåsippor

Besöker du Askarebygget i Simlångsdalen vid rätt tid på året möts du av ett hav med blåsippor. Du har störst chans från april till maj. Platsen ligger vid gården Askarebygget, nordost om Simlångsdalen. Efter att du har kört genom gården finns en parkeringsplats. Gå längs den övre stigen så kommer du till de vackra fälten av den fridlysta blåsippan.

Vitsippor i Möllegårds naturreservat i Halmstad

Vitsippor i Möllegårds naturreservat

Hav av vitsippor på Galgberget och i Möllegård

Uppe på Galgberget finns flera platser med vackra blommor. Följer du den upplysta slingan kommer du passera bland annat mängder av vitsippor och liljekonvaljer. Besök också utsiktstornet, här blommar flera vackra rhododendronbuskar. Vill du se ännu fler vitsippor? Besök Möllegårds naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta vita hav av vårtecken!

Orrspel i Långhultamyren

I naturreservatet Långhultamyren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du uppleva något unikt tidiga morgnar från mars till maj. Åk hit tidigt, eller övernatta i gömslet, och skåda orrspelet. Orrens spel är starkt, bubblande och något duvlikt. Det är en upplevelse du sent kommer glömma!

Person tittar ut ur ett gömsle på Långhultamyren i Halmstad

Gömsle på Långhultamyren

Guds gröna ängar

Skipås naturreservat, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller "Guds gröna ängar" som det kallas i folkmun, är ett vackert naturområde med betesmarker, vacker bokskog och rik vårblomning. Kom en tidig vårmorgon och lyssna på fågelsången och gå på blåsippsjakt i östsluttningen.

Prins Bertils stig

Den lättillgängliga, 18 km långa, kustvandringen längs Prins Bertils stig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. passar året om med sin varierande natur. Enligt många så är stigen, som sträcker sig från Halmstad slott i centrum till Möllegårds naturreservat, en av Hallands vackraste.

Utsikt över havet längs Prins Bertils stig i Halmstad

Prins Bertils stig med blommande trift i slutet av maj

Fylleåleden

En annan central vandringsled är Fylleåleden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vandra längs vacker och naturskön miljö. Under våren 2021 öppnade en ny etapp och knöt ihop leden från Fyllebro till naturreservatet Hagön vid Östra Stranden.

Skedala skog

Cirka 9 kilometer öster om Halmstad ligger Skedala skog. Ett mycket populärt strövområde som erbjuder flera olika leder i varierande svårhetsgrader. Lederna sträcker sig från 3,9 till 7,7 kilometer. En bit längre öster ut hittar du Simlångsdalens vandringsleder med sin otroligt vackra natur. Förutom ett flertal naturreservat finns här ett tiotal vandringsleder som går igenom vild natur, längs vackra sjöar och genom trolsk sagoskog.

Utsikt över Torvsjön i Skedala skog i Halmstad

Torvsjön i Skedala skog

Hallandsleden

Vill du känna på vildmarkslivet i några dagar eller bara göra en dagsutflykt ute i naturen? Oavsett om du är en rutinerad vandrare eller om du är ute efter ett kortare äventyr över dagen passar Hallandsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. perfekt. Du anpassar turen med hjälp av etapperna som är av skiftande längd och svårighetsgrad.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad