Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Halmstads slott

Ett slott uppfört under Halmstads danska tid.

Kung Kristian IV, som härskade över det danska riket och därmed Halland under 1600-talet, var en stor byggherre och lät anlägga flera städer, slott och befästningar runtom i sitt rike. Det var också han som gav order om att uppföra Halmstads slott.

Kristian IV har i dansk arkitekturhistoria givit namn åt en byggnadsstil som kallas Kristian IV:s renässans och det är i denna tradition Halmstads slott hör hemma. Det som idag minner om denna speciella stil är det smala, höga tornet med sin huv.

Slottet, som sannolikt stod färdigt 1615, består av fyra längor kring en borggård. Den södra längan torde ha byggts först och här fanns bland annat de kungligas bostad. Halmstads slott byggdes som ett lustslott för nöje och avkoppling. Det är mer att likna vid tidens danska lantslott än vid de stora, praktfulla, kungliga slottsanläggningar. Det var dock inte länge som danska kronan kunde glädja sig åt lustslottet i Halmstad, då Halland blev svenskt 1645 och slottet då blev de svenskar kungarnas residens vid deras besök i staden.

Från 1700-talet och fram tills idag har slottet restaurerats flera gånger. På 1760-talet byttes de södra och västra flyglarnas sadeltak ut mot de för 1700-talets typiska, brutna mansardtaken som ännu är bevarade. På 1960-talet ersattes slottets gula färg, som hade introducerats på 1700-talet, av en rosaartad kulör som i viss mån skulle erinra om den ursprungliga från Kristian IV:s tid.

1920-1935 kom slottet att spela en roll i modern svensk konsthistoria. Den dåvarande landshövdingen Axel Mörners son Stellan var en av sex medlemmar i Halmstadgruppen, som representerade den kontinentala surrealismen i Sverige. Stellan Mörner och Esaias Thorén tilläts dekorera stora salongen med tio stycken 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. De skulle symbolisera de romerska dygderna: hoppet, lyckan, troheten, kyskheten, måttligheten, kärleken, rättvisan, styrkan, sanningen och klokheten. Under 1960-talet tapetserades målningarna över, men ett parti runt en dörr togs fram på nytt 1975. Statens fastighetsverk beslutade hösten 2000 att restaurera salongen. Det visade sig att väggmålningarna fanns kvar under tapeterna. Den starka oljemålade väggväven höll färgen bra då tapeterna avlägsnades. Målningarna konserverades.

 

Slottet är inte öppet för allmänheten, men man kan gå in på borggården. Idag är det bland annat landshövdingens residens och används som lokaler för länsstyrelsen. Söder om slottet finns slottsparken med en del lämningar av de befästningar som uppfördes vid 1600-talets början av Hans van Steenwinckel d ä. Sommartid spelas ofta teater på borggården och under vintern arrangeras julmarknader.

Kontaktinformation

Telefonnummer
08-696 74 81

E-postadress
ulrika.palmblad@sfv.se

Webbsida
www.sfv.se

Hitta hit

Besöksadress
Ascherbergsgatan 1
30242 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta