Deutsch
Dansk
English

Hållbara Halmstad

Följ med oss på en resa genom Halmstads besöksnäring där vi tipsar om hållbara besöksmål med hjärtat på rätta stället!

Här hittar du tips på spännande, varierande och hållbara besöksmål i Halmstad. Det är besöksmål vars initiativ och engagemang inom hållbarhet skapar genuinare upplevelser, och gladare och klimatsmartare shopping för dig. Välkommen till #hållbarahalmstad!

Vi tipsar löpande om olika verksamheter. Har du förslag på någon som vi ska skriva om? Skicka in ditt tips på en hållbar verksamhet i Halmstad. Du kan även följa hållbarhetsserien på vår Faceooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Daniella Håkansson utanför sin butik.

Daniella Håkansson som äger och driver Bennets Möbel- & Tapetserarverkstad. Foto: Erika Wahlsten

Bennets Möbel- & Tapetserarverkstad

2024-03-22
Gillar du genuint hantverk och återbruk? Då ska du åka till Bennets Möbel & Tapetserarverkstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Fladje gård, i Eldsberga utanför Halmstad. Denna fantastiska butik ligger på landet, i en charmig gammal byggnad. Omtänksamheten om naturen, miljön och gamla möbler är påtaglig. I butiksdelen kan du köpa inredningsdetaljer, presenter, lakrits, hudvård och glass. Och du kan känna dig lugn med att allt i butiken är ansvarsfullt producerat.

I verkstaden kan du se hur tapetserarna tar sig an både nyare och äldre möbler. En fåtölj från 1920-talet kanske behöver extra mycket kärlek för att blomma upp. Medan en soffa från början av 2000-talet kanske endast behöver ny klädsel och lite putsning av träet. Av stuvbitar som blir över sys det vackra väskor, kuddar och necessärer som säljs i butiken. Allt blir unikt eftersom mängden av spillmaterial får styra.

Foto: Erika Wahlsten

–Den bästa med yrket är känslan – det finns en historia i möblerna. Du ser att de varit med länge. Ibland är det signaturer och meddelanden i möblerna som inte syns utanpå. Ofta har man ärvt av någon släkting. Eller fyndat på loppis och på auktion. Genom att vi får ta hand om möblerna så kan de leva vidare berättar Daniella Håkansson som äger och driver företaget. Samarbete är viktigt så jag är också en del av Upptäck Eldsbergabygden, ett nätverk med företagare som på olika sätt samarbetar för en levande landsbygd.

Daniella tog sitt Gesällbrev 2021 och 2023 fick hon sitt Mästarbrev. Förutom butik och tapetserarverkstad så håller Daniella också i tapetserarkurser. Så har du en gammal stol som behöver kärlek är det hit du ska åka. Eller om du bara vill köpa något fint och hållbart till dig själv eller någon vän.

Ansiktsbild på Vivian

Vivian Violin Lönnesjö, arrangör av Art Party. Foto: Peter Bengtsson.

Art Party

2024-03-04
På lördag den 9 mars 2024 är det Art Party Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Dramalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är en konstinstallation, en konstutställning, en förfest och ett konstparty som inte liknar något annat! Den pågår bara i tre timmar och den kommer aldrig tillbaka i samma skepnad.

– Jag ville skapa något unikt. En konstfest där besökarna kan upptäcka konsten på ett nytt sätt, på nära håll, med alla sinnen säger Vivian Violin Lönnesjö som är arrangör.

Evenemang kan vara hållbara på många olika sätt. I det här fallet satsas det på det lokala och att alla ska kunna ta del av utställningen, därför är det fri entré.

Årets utvalda Halmstadkonstnärer är Mats Olander, Jonaz Ozolins, Lucas Willman och Peter Frejeberg. Och de bjuder på fantastisk konst som bara måste upplevas! Mats berättar att han vill skapa konst som håller in i framtiden och är noga med både sitt materialval och hantverk.

– Det hållbara som finns som en röd tråd i Art Partys hjärta är Eat Local, Shop Local, Love Local och även Think Global, Act Local. Du ska inte behöva åka långt för att få uppleva något unikt säger Vivian.

bagare på Inez och Greta

Cecilia Jönsson ägare, konditor på Inez & Greta. Foto: Videline Webe

Inez & Greta

2024-02-12
Välkommen till Inez & Greta - det charmiga hantverksbageriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där allt görs från grunden. Det syltas och saftas som i gamla tider. Och du har fri insyn till bageriets hjärta där den ena doftande godsaken efter den andra trollas fram. För ett år sedan öppnade Cecilia Jönsson sitt drömkonditori i Snöstorpsgården. Det blev snabbt en succé!

Innan öppningen fick den gamla kyrkskolan från 1850 en varsam renovering. Allt som kunde återbrukas har använts. Och du kan hitta underfundiga små och stora inredningslösningar á la Uppfinnarjocke så håll ögonen öppna.

Inne på Inez och Gretas café i Halmstad

När du handlar och fikar här kan du vara trygg med att det är rent mjöl i påsen och inga onödiga tillsatser. Säsongerna får bestämma utbudet. Något som finns året runt är deras goda Toscakaka och det finns alltid något bakat utan gluten.

Svinn kan Cecilia knappt stava till. Allt som går att ta tillvara på tas tillvara. Du bara måste testa deras Återbruksbröd! Det säljs bara på fredagar och lördagar. Samma sak gäller deras berömda jalapeñobröd. Och du, så här i semmeltider måste du du bara göra ett besök - ryktet går om att semlorna är väldigt goda!

Det är förresten Cecilias och hennes mans farmödrar som står för namnet Inez & Greta. Vilken god tanke att knyta ihop generationer och traditioner i ett gammalt hus, granne med en av Sveriges vackraste kyrkor. Länk till annan webbplats.

Röda korset Second Hand

Malin Joleby i Röda Korset Halmstads lokal

Malin Joleby, butikschef på Röda Korset Second Hand Halmstad

2023-12-12
– Ekologisk hållbarhet är något vi sysslar med dagligen här i Röda Korset Second hand Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Ryttaregatan" säger Malin Joleby som är butikschef.

– Vi ger saker och ting, kläder och skor en eller flera livslängder till. Det är verkligen hållbar shopping! Vi har dessutom ett samarbete med HEM där vi räddar saker från deras återbrukscontainer. En fantastisk möjlighet som vi hoppas ska utvecklas.

Vad som är minst lika viktigt med butiken är den sociala biten. Här får människor möjlighet att växa genom praktik, språkpraktik och arbetsprövning.  – Vi kämpar för att minska stigmat kring psykisk ohälsa och tror på varje människas möjligheter säger Malin. Det gäller att ge rätt förutsättningar och förstå att människor kan behöva gå sin egen väg i sin egen t

x

Det ekonomiska överskottet från butiken används både till sociala aktiviteter i Halmstad, men också till stöd världen över. Lokalt arbetar Röda Korset för att bryta äldres isolering, främja integration och stötta utsatta invånare genom exempelvis aktiviteter på sjukhus, läxhjälp och arbete på asylboenden. Allt detta bygger på ideella insatser från människor med hjärta och engagemang.

Röda Korset brinner för hållbarhet på alla sätt - ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Med vännerna på Erikshjälpen, PMU, Myrorna, Frälsningsarmén och många fler kämpar man för en bättre värld.
Så gör gärna ett besök, köp med dig något till dig själv eller att ge bort i julklapp. Ett tips är även att skänka sådant du inte behöver, det får andra glädje och nytta av. Kanske funderar du också på att bli volontär och hjälpa till. I så fall är du mer än välkommen att höra av dig!

Patriks Prylar

Patrik Henningsson ägare av Patriks prylar i Halmstad

Patrik Henningsson ägare av Patriks prylar

2023-11-22
– Det ena utesluter inte det andra. Jag älskar att blanda gammalt och nytt, säger Patrik Henningsson som äger och driver det otroligt populära besöksmålet Patriks prylar – inredning & återbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Röinge utanför Halmstad. Och denna ”blandade” passion märks!

Väggar, golv, hyllor och tak är fyllda med härliga prylar. Mycket är kreativt och roligt återbruk. Tillverkat och omgjort. Fronten på exempelvis en trasig bil kan återuppstå som en inredningsdetalj eller som en del av ett bord. Möblerna kommer från småskaliga företag med schyssta villkor.

Patrik tittar på prylar på Patriks prylar i Halmstad

– Jag tipsar gärna mina besökare om hur de kan förnya sina hem. Varför inte skapa en egendesignad möbel av bruksföremål? Bara se dig om i butiken, låt dig inspireras och släpp loss fantasin. För mig handlar hållbarhet om att ta vara på det du redan har och samtidigt öppna famnen för att släppa in ”nygammalt”. Men hållbarhet handlar också om att få människor att känna sig bra och må bra, det sociala är viktigt.

Ja, det är inte konstigt att folk vallfärdar till Röinge för att få en dos av mänsklig värme, nostalgi och givetvis för att handla något nytt, eller gammalt. Många avslutar sitt besök hos inspiratören Patrik med att titta in till hans granne, Lindas Ekocafe & Skafferi, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för en gofika. Där kan du slå dig ner i det ombonade och fullbelamrade ”fikarummet” där allt är återbruk. Kanske blir du så inspirerad att du tar en sväng till inne hos Patriks Prylar innan det är dags att åka hem…

I am Coffee

Ousmane och Ida Sow, ägare av I am Coffee.

Ousmane och Ida Sow, ägare av I am Coffee. Foto: Lina Samuelsson

2023-10-15
Kaffe och choklad! Det är så underbart att vi har den magiska chokladfabriken och det äkta kafferosteriet I am Coffee Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. and Chocolate här i Halmstad. Allt är både ekologiskt och schysst odlat. Varje vardag mellan klockan 10 och 17 (OBS tiderna kan ha ändrats sen artikeln skrevs) kan du titta in i butiken för att shoppa lite gott och ta en enkel men väldigt smakrik fika. Företaget ägs av Ousmane och Ida Sow, två människor med stora hjärtan som drivs av ett äkta engagemang för hållbarhet.

Ousmane från Guinea träffade svenska Ida i Schweiz. Kärleken slog rot. De gifte sig. Sedan ärvde Ousmane en kaffeplantage efter sin morfar Amadou Oury. Svenska folket älskar kaffe så varför inte ge dem det. Men med extra omtanke. Hållbarhet är en röd tråd som löper genom paret Sow. De månar om människorna på plantagen, de vet att den enda "skit" som hamnar på deras odlingar är hönsbajs. Ovanpå det så finansierar de uppbyggnaden av byskolan. Barnen älskar sin skola och sitter som små ljus för att ta in all kunskap. De vet att det är vägen framåt. Så du kan dricka ditt kaffe från I am Coffee med mycket gott samvete.

Kaffetillverkning på I am Coffee i Halmstad

Kaffe rostas på I am Coffee

Chokladen kom in i bilden lite senare. Men det är samma sak här. Ida och Ousmane har koll på hela kedjan. Bönorna kommer från två kooperativ i Togo och Guinea. Allt på kakaobönan tas tillvara. Visste du att skalet är väldigt näringsrikt och används i odlingar som jordförbättring? Och att kakaosmöret inte bara går att använda i matlagning, din torra hud blir superglad om den får en dos.

I am Coffee and Chocolate bjuder på många dimensioner av hållbarhet och vi är så glada över att de finns här i Halmstad!

Flygbild över Halmstad city

Foto: Per Nilsson

Wapnö Gård prisas för sitt miljöarbete

Wapnö slott i Halmstad

Slottet på Wapnö gård

2023-09-23
Stort grattis till Wapnö Gård Länk till annan webbplats. som vann priset som ”Årets Lokalproduktion” vid Dagligvarugalan 2023! I Wapnös mysiga gårdsbutik hittar du allt från Wapnö Miljökött och mejeriprodukter till spännande öl och lemonader. Ett trevligt och minst sagt hållbart besöksmål!

Här är juryns motivering: ”Med stor kreativitet och transparent engagemang för miljö och hållbarhet är vinnaren en genuin förebild för framtidens cirkulära lantbruk. God djuromsorg har lagt grunden till ett växande kvalitetssortiment som konsumenter litar på. Säg ”Härproducerat” så vet ni vem vi menar."

Kor på Wapnö gård

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att Wapnö Gård uppmärksammas med priset ”Årets Lokalproduktion”. Det är ett fint pris som vi är väldigt stolta över, säger Lennart E Bengtsson vd på Wapnö AB.

Dagligvarugalan är dagligvarubranschens stora pris och arrangeras av tidningen Fri Köpenskap.

Hagarnas mejeri – för ostälskare

Linda Pilcher på Hagarnas mejerier i Halmstad

Linda Pilcher på Hagarnas mejerier

2023-09-02
Mitt ute på landet, norr om Halmstad hittar du ett litet guldkorn. Där finns nämligen Hagarnas mejeri Länk till annan webbplats. där Linda Pilcher trollar fram magiskt goda ostar. Så pass goda att hon har fått ta emot två guldmedaljer för ostarna Hagbard och Rödfibbla vid SM i Mathantverk 2021 och vid Ostfestivalen i Stockholm 2023 kammade Camelia och Rödfibbla hem guld, och Hagbard tilldelades brons.

Sedan 2016 har kemiingenjören Linda tillverkat KRAV-certifierade delikatessostar. Hon är med i hela den hållbara processen, från korna i hagen, under lagring och tvättning. Osten lagras i ett specialbyggt lagerrum på Slottsmöllan i Halmstad. Lindas gedigna kunskap om osttillverkning och höga kvalitetskrav gör att bland annat de halländska Michelinrestaurangerna Äng och Knystaforsen tillhör hennes kunder.

Osttillverkning på Hagarnas mejerier i Halmstad

Osttillverkning på Hagarnas mejerier. Foto: Hagarnas mejeri

Vill du skapa din egen ostbricka hemmavid kan vi rekommendera ett besök på gårdsbutiken Slättåkra Närproducerat Länk till annan webbplats. där nästan allt som säljs är KRAV-certifierat. Förutom prisbelönta ostar från Hagarnas mejeri kan du även handla nötkött, grönbetsägg, grönsaker, snittblommor, honung, sylt och mer. Så är du mån om vår jord och vill ha något gott på ditt bord är det kanske dags för ett besök…

Kitekalle – äventyr både på land o vatten

Kalle Svensson, ägare av KiteKalle i Halmstad

Kalle Svensson, ägare av KiteKalle

2023-06-04
Vill du ha en hållbar fritid? Vill du uppleva äventyr både till lands och till havs? Jamen, då måste du hälsa på hos Kitekalle Länk till annan webbplats. här hos oss i Halmstad.

Du kan välja både lugnt och häftigt flyt på vattnet. Eller rulla fram överallt – i skogar, i staden och på stränder.

Kitekalle uppstod ur Kalle Svenssons passion för kitesurfing. Men också ur ett äkta och genuint intresse för att inspirera människor till glädje, rörelse och upplevelser. Allt med en omtanke om vår miljö. Hans nyfikenhet skapar dessutom spännande samarbeten och upplevelsepaket. Har du exempelvis testat SUP-yoga?

SUP-instruktör från KiteKalle visar en grupp i Halmstad

Foto: KiteKalle

Ta en kurs i kitesurf, vågsurf eller wingfoil. Varför inte hyra en kajak. Stand up paddle (SUP) är en jättepopulär aktivitet. Är du landkrabba så kan vi tipsa om deras guidade fatbiketurer, citybikes, elcyklar och touringcyklar. Gammal eller ung. Erfaren eller nybörjare. Det finns något för alla. Och det är garanterat utsläppsfria upplevelser.

Genom att dessutom använda återvinningsbara material och stötta återvinning, visar KiteKalle hur små förändringar kan göra stor skillnad för vår planet.

Halmstad Golfarena

Lina och Martin Siljegård, ägare av Halmstad Golfarena

Lina och Martin Siljegård, ägare av Halmstad Golfarena

2023-05-15
Halmstad Golfarena Länk till annan webbplats. utsågs tidigt till Sveriges bästa träningsanläggning för golf. Inte konstigt med tanke på att här finns allt från golfanläggning till friskvårdsanläggning, mötesanläggning, hotell, café och restaurang.

Men det är också en av Sveriges klimatsmartaste golfanläggningar. Lina och Martin Siljegård äger och driver Halmstad Golfarena, de har alltid människan och miljön i fokus. Som Lina säger:
– Att Golfarenan som företag ska utvecklas i en långsiktigt hållbar riktning är självklart! Vår planet är vår allas ansvar.

Halmstad Golfarena

Det som verkligen sticker ut är att hela anläggningen är klimatsmart. Gräset är smart, uppvärmningen är smart, vattenförsörjningen är smart, maskinparken ställs nu successivt om till eldrift – inget går till spillo, tvärtom maximeras allt som går att maximeras ur miljö- och energisynpunkt. Inte minst solenergin. Deras solcellspark försörjer anläggningen till 100 procent och överskottet skickas ut i elnätet och kan försörja 90–100 normalförbrukande villor med el.

Nu har Lina och Martin dessutom uppfört 10 golfhus med självhushåll för golfresenären eller semesterfiraren. Självklart med egenproducerad solenergi och vackert placerade runt en damm.

Ett soligare inlägg om solenergi går knappast att få till. Så är du mån om hållbarhet för både människa och miljö och älskar golf är du välkommen till Golfhuvudstaden Halmstad. Golfarenan tar emot dig med öppna famnen. Här känner du dig som hemma!

Restaurang Söderfamiljen

Restaurang Söderfamiljen i Halmstad

Johanna Norström och My Djurberg, ägare av Söderfamiljen. Foto: Hallands Matgille

2023-02-12
Gött och hållbart. Enkelt och hjärtligt. Ja, det är en del av söderfamiljens Länk till annan webbplats. filosofi. En småbusig och familjär kvarterskrog som ligger på Söderkaj vid Nissan i Halmstad. Återbrukad inredning, råvaror från närområdet när det är möjligt, kreativa kockar som vet att ta vara på säsongens råvaror ger flexibla matsensationer. Vegan, vegetarian eller köttälskare. Det finns något för alla på den ständigt omväxlande menyn.

När du kommer till Söderfamiljen blir du behandlad som en i storfamiljen. Stället har en otvungen hemkänsla där också hunden har sin givna plats. Det är det fantastiska personalgänget som driver restaurangen som skapar denna härliga atmosfär.

Mat serveras på restaurang Söderfamiljen i Halmstad

Foto: Veronica Folkesson

För Johanna Norström och My Djurberg, som äger Söderfamiljen, handlar hållbarhet inte bara om vad vi äter, och vad vi förbrukar i stort. Hållbarhet handlar också om relationer. Att se till att driva krogen hållbart för personalen. Och att hjälpa andra företagare. Därför kan du hitta lokala alster och produkter till försäljning. Söderfamiljens dörr är alltid öppen för kul idéer om mat, samarbeten och annat som kan dyka upp. Det blir aldrig tråkigt här. Hållbarhet är kul. Och framför allt smakar det gott!

Butik Busfrö nytt och bytt

Busfrö nytt och bytt i Halmstad

2022-12-17
Shopping i juletid kan bli både prisvärt, miljöbra och roligt på Busfrö Nytt & Bytt Halmstad Länk till annan webbplats.! Du hittar denna härliga butik mitt i Halmstad city Länk till annan webbplats..

Att locka och även omvända de som faktiskt aldrig tänkt tanken att handla secondhand är en grymt kul utmaning säger Cina Rane som driver butiken.

Busfrö nytt och bytt i Halmstad

Konceptet är otroligt klimatsmart. Allt sker lokalt. Inlämnaren kommer själv till butiken med sina varor. Och alla varor får ett extra liv som inte kräver miljökrävande produktion.

Du hittar kläder för stora och små, skor, leksaker, köksartiklar, porslin, tavlor och allt annat man kan tänka sig, eller inte ens har tänkt på. Urvalet är rena rama skattkammaren. Och det du möter är en modern secondhandbutik som känns som en firsthandbutik. Det är fräscht, det luktar gott. Det är hållbart. Och det är en del av vårt hållbara Halmstad.

Lindas Ekocafe & Skafferi

Linda, ägare till Lindas Ekocafe & Skafferi i Halmstad

Linda, ägare till Lindas Ekocafe & Skafferi

2022-11-22
Strax utanför Halmstad, i Röinge, hittar du det charmiga lilla fiket Lindas Ekocafe & Skafferi Länk till annan webbplats.. Linda Nilsson som driver det har ett hjärta som klappar varmt för hållbarhet.

I hennes café kan du slå dig ner och njuta av mat och bak, småprat och samvaro. Allt i en miljö där återbruk är i fokus. Hemmakänslan i caféet är påtaglig. Kaffet serveras i nätta porslinskoppar tillsammans med hembakat fikabröd. Vill du ha något matigare finns enklare lunchrätter.

Lindas Ekocafe & Skafferi i Halmstad

För att undvika matsvinn görs det mesta efter beställning. Linda kallar det för slowfood. Du får kanske vänta lite på maten, men den är fräsch och du kan äta den med gott samvete.

Det finns alltid något som har bakats utan gluten, vegetariskt och även rawfood. Ekologiskt eller närproducerat är i fokus. Det gäller även alla produkter i Skafferiet där du kan köpa mjöl, chilisåser, oliver, syrade grönsaker, kombucha och annat gott.

Utrymmet delas dessutom med PATRIKS PRYLAR - inredning & återbruk Länk till annan webbplats. så det finns en massa fina, härliga prylar till salu som gärna flyttar hem till dig. Ett perfekt utflyktsmål helt enkelt!

PaulssonPaleo – yoga, kost, logi med mera

PaulssonPaleo i Halmstad

2022-10-22
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet, den här gången handlar det om PaulssonPaleo Länk till annan webbplats. på Kannesten. Denna ljuvliga lilla gård ligger mitt i skogen i natursköna Simlångsdalen utanför Halmstad. Den drivs av Cecilia, Catharina och Simon vars stora intresse är hur naturlig mat och motion kan få dig att må riktigt bra.

Här odlas det för husbehov och på deras småskaliga och lantliga B&B kan du njuta av en hemlagad frukost i trädgården, eller i det fina uterummet. Att klappa ett får, en katt, en kanin eller mata hönsen gör underverk för att sänka pulsen. Det finns tre rum för sammanlagt sex personer. Så det är ingen trängsel. Både kropp och själ får fritt spelrum.

Paulsson Paleo i Halmstad

PaulssonPaleo erbjuder härliga yoga- och fermenteringskurser, det kanske är dags att lära dig att göra riktigt god kimchi? Och hur fungerar stenålderskost? Är du nyfiken på självhushållning kan du beställa en guidad tur där du får veta mer om odlingsteknik, djurhållning, kost och livsstil. På gården kan du köpa lammskinn och surkål.

Cecilia är kostrådgivare och surkålsexpert, Catharina är yogalärare medan Simon är utbildad löpningscoach. Tillsammans sköter de djur och odlingar på ett sätt som är hållbart för människa, djur och natur. Det är inte konstigt att människor från hela landet kommer till PaulssonPaleo för att ladda sina batterier.

Caféer och restauranger

Fika på ett bord

Foto: Luliia N, Mostphotos

2022-09-04
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet och den här gången lyfter vi hållbara caféer och restauranger. I Halmstad finns många matställen där hjärtat klappar lite extra för lokalproducerade råvaror och klimatsmart mat.

Här presenterar vi 10 stycken där du kan njuta av god mat och fika som också gör gott för planeten. Hygge Länk till annan webbplats., Feldt's Bröd & Konfekt Länk till annan webbplats., Tivolikiosken, Ekoteket, Linda's Ekocafe' Länk till annan webbplats., Steninge kuststation - upplevelser, mat & boende vid havet Länk till annan webbplats., Restaurang & Café Mangold, Särdals Kvarn Länk till annan webbplats., söderfamiljen. Länk till annan webbplats. och Västergårdarna Länk till annan webbplats..

Volvo Car Scandinavian Mixed

2022-06-09
Det finns flera sätt att i samband med stora evenemang skapa hållbara effekter på både kort och lång sikt. I veckan genomförde Volvo Car Scandinavian Mixed Länk till annan webbplats., Stena Recycling AB Länk till annan webbplats., Destination Halmstad, Halmstads kommun Länk till annan webbplats. och spelare från LET och DP World Tour Länk till annan webbplats. en strandstädning där barn från en lokal förskola fick hjälpa till att göra stranden ren. Det blev jättefint!

Fisken Blubb – Håll Halmstad rent

Barn häller vatten på Fisken Blubb i Halmstad

2022-05-24
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet. Den här gången handlar det om Blubb – en jättestor och 700 kg tung metallfisk som finns på stranden i Tylösand. Magen är alldeles full av plast och visar vad som händer med plast som kastas i naturen. I slutänden hamnar det i havet, fisken tror att det är mat och äter det. Och inga fiskar mår bra av att äta plast.

Blubb är tillverkad av Haldahuset som en del av Halmstads kommuns projekt ”Håll Halmstad rent”. Inspirationen till vår fisk är hämtad från bland annat Indien där den första metallfisken, ”yoshi the fisch”, placerades 2018. Liknande fiskar har sedan satts upp runt om i världen för att uppmärksamma vilken påverkan skräp har på vår natur och djur. Nu har de ynglat av sig till Halmstad. Är du i Tylösand så passa på att säga hej till Blubb!

Haverdals camping

Ägare och personal på Haverdals Camping i Halmstad

2022-04-30
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet. Den här gången handlar det om familjeägda Haverdals Camping Länk till annan webbplats., en charmig havsnära anläggning som ligger nästintill vackra Haverdals naturreservat.

Ända sedan starten 1995 har ägarna Anna-Lena och Stefan Nilsson värnat om miljön och strävat efter att skapa en hållbar camping. Målet är att bli en energineutral anläggning för framtidens generationer.

Flygbild över Haverdals Camping i Halmstad

Här finns 200 platser för husbilar, husvagnar och tält, samt 10 stugor. Den fina äventyrs­golfbanan på området är flitigt använd. Båda servicehusen har solenergianläggningar så att gästerna kan duscha och diska ”grönt”. När solen inte skiner stödeldar man med en pelletspanna. De nyaste stugorna på campingen i Stenhuggarbyn värms upp med solen via kulvert från servicehuset, något som de är ganska ensamma om i branschen. I maj kommer fyra elladdstolpar sättas upp. Dessutom pågår en generationsväxling där dottern Rebecka så småningom tar över som VD.

På Haverdals Camping finns ett äkta hållbarhetsengagemang. Under pandemin passade man exempelvis på att göra en hållbarhetsanalys av företaget. Idag är ägarfamiljen dessutom extra stolta över att anläggningen den 25 april blev Miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas. Stort grattis till alla campinggäster som vill bo hållbart.

Hotell Solrosbacken

Li Månljus, ägare av Solrosbacken i Halmstad

Li Månljus, ägare av Solrosbacken

2022-03-20
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet. Den här gången handlar det om Solrosbacken i Åled som kanske är Halmstads minsta och gulligaste hotell.

Det ligger nära ett fantastiskt naturområde, Ön, som har otroligt fina vandringsleder och grillplatser precis vid en sjö. Hotellet har totalt fem rum, varav ett är helt handikappanpassat. Konferensrummet rymmer upp till 16 deltagare.

Rum på Solrosbacken i Halmstad

Hållbarhet genomsyrar hela det lilla hotellet som drivs helt och hållet på förnybar energi. De erbjuder olika aktiviteter som jakt, lerduveskytte, och kurser i näringstät mat, rawfood.

Vill du göra något speciellt så följ med till tipin som ligger vid livets källa där du övernattar, tar ett bad, njuter av lägerelden, meditation och vandringar. Li Månljus som äger och driver Solrosbacken är livsnjutare, friskvårdskonsult, kostrådgivare, levande-föda-kock och Rawlife educator med inriktning på näringstät mat. Det här är det lilla hotellet som ger dig de stora möjligheterna för kropp och själ.

Butik Paletti

Anna och Linnéa, ägare av Butik Paletti i Halmstad

Anna och Linnéa, ägare av Butik Paletti

2022-02-25
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet. Den här gången handlar det om Butikpaletti.se Länk till annan webbplats. som hjälper dig att shoppa med hjärtat och med gott samvete. Butiken är en upplevelse i sig. Den är genuin, välkomnande och fylld med vackra och nyttiga ting, från golv till tak.

Här hittar du hållbara och klimatsmarta produkter som exempelvis mode för hela familjen – från baby till mor- och farföräldrar, hud- och hårvård, leksaker, rengöringsmedel och mycket, mycket mer. I "Palettis skafferi" finns närproducerat mathantverk som sylt, choklad, must, honung, saft och annat gott.

Butik Paletti i Halmstad

Sortimentet är snällt mot både människor och miljö. Precis som vi önskar att det ska vara. Allt är hållbart, kravmärkt, ekologiskt, giftfritt och etiskt producerat, och gärna från närområdet. Återvunnet material eller naturmaterial gör det enkelt för dig att handla både hållbart och omtänksamt.

Butiken hittar du på Fredsgatan 11 i Halmstad. Anna och Linnéa som äger och driver Butik Paletti brinner för hållbarhetsfrågor och vill verkligen kunna stå för vad de säljer. Därför testar de så mycket de kan innan de tar in en produkt i sortimentet. De har koll på hela kedjan vilket är en trygghet för dig som kund.

Restaurang Mangold

Cafe Mangolds logga i Halmstad

2021-10-16
Vi fortsätter vår serie om hållbarhet och näst ut är den nyöppnade restaurangen Mangold, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. belägen i renoverade lokaler på Trade Center. Bakom restaurangen står krögarparet Magnus och Josefine Klang som nu tar klimatsmart till en ny nivå.

Restaurang Mangold består av två våningar, med olika koncept men med stort fokus på råvaror och hållbarhet. På den övre våningen serveras varje dag en klimatbuffé - en smakrik säsongsanpassad buffé med fokus på minskat matsvinn. Här finns ingen fast meny utan maten lagas helt utefter de råvaror som finns tillgängliga för dagen.

Hur går det då till? I samarbete med bland annat Maxi Högskolan, Martin & Servera, Hembergs och Axfood Snabbgross köper Josefine och Magnus in varor som andra restauranger inte vill ha. Ibland finns det till exempel för mycket av någon råvara eller råvaror som håller på att passera “bäst före”. De lagar alltså mat på råvaror som annars hade slängts – en kreativ utmaning för kockarna i köket men ack så klimatsmart!

Den nedre våningen på Restaurang Mangold serverar en något mer traditionell lunch med olika dagens men med jämna mellanrum, eller när du minst anar det, så öppnas Streetfood Kitchen.

Håll utkik framöver efter fler inslag om hur aktörer i Halmstad jobbar med hållbarhet och läs mer om Mangold på

Restaurang Hygge

Mat från Hygge i Halmstad

2021-09-26
Näst ut i vår serie om hållbarhet är restaurang Hygge Länk till annan webbplats. i Tylösand. På Hygge lagas härliga crêpe och galetter, på Hygges alldeles egna sätt och med inspiration från det halländska och danska köket.

Lisette och Christian driver Hygge och brinner båda för bra råvaror med hög kvalitet. Lokala producenter med fokus på hållbarhet färgar menyn med det bästa Halland har att erbjuda. Just av den anledningen förändras menyn med varje ny säsong och rätterna komponeras utifrån de råvaror som finns för tillfället. Som sagt, många av leverantörerna finns i närområdet. Vad sägs om halmstadföretagen Wapnö Gård Länk till annan webbplats., Svinagott Länk till annan webbplats., I am Coffee Länk till annan webbplats. och Fungigården Länk till annan webbplats. för att nämna några vars råvaror ofta skymtas på menyn.

En nyhet inför hösten är Hygge Deli med inomhusservering, ett sätt att förlänga säsongen och gå mot en året runt-öppen restaurang. Här kommer du kunna handla med dig flera av de råvaror som återfinns på menyn men också flera råvaror från deras leverantörer såsom kaffe, grönsaker, ost, chark, dryck. Håll utkik framöver efter fler inslag om hur aktörer i Halmstad jobbar med hållbarhet och läs mer om Hygge på www.hyggehalmstad.se. Länk till annan webbplats.

Världshavsveckan

Flygbild över Västra stranden i Halmstad.

Västra stranden. Foto. Per Nilsson

2021-07-29
Näst ut i vår serie om hållbarhet är Västerhavsveckan Länk till annan webbplats.! Under perioden 7–15 augusti 2021 är det fullt fokus på att öka kunskapen om västerhavets miljö med flera aktiviteter.

Utsikt över Nissan i Halmstad

Nissan i centrala Halmstad

31 jul – Båttur till Tylön
8 aug – Magnetfiske efter skräp i Nissan
10 aug – Guidad vandring längs Fylleåledens nya etapp
11 aug – Upptäck havskustens djur och växtliv med guide
12 aug – Fotoutställning och samtal med naturfotografen Patrik Leonardsson
13 aug – Lär dig mer om vatten och havet med Kattegatts kustvattenråd, Halmstads kommun och Science Safari
14 aug – En vandring med stavar i Biskopstorps Naturreservat

Hela veckan kan du upptäcka snorkelleden i Svärjarehålan, vara med på SUP-städ och skräpbingo med Halmstad Wake Park Länk till annan webbplats., tipspromenad, strandstädarbingo och teckningstävling med Haverdals Camping Länk till annan webbplats. och delta i strandstädartävlingen på valfri strand.

Wapnö gård

Wapnö gård i Halmstad

2021-07-08
Näst ut i vår serie med hållbarhetstema är Wapnö Gård Länk till annan webbplats. – gården med eget kretslopp! På Wapnö har man i över 20 år jobbat för att utveckla sitt kretslopp och man har under åren fått flera utmärkelser, bland annat Årets Miljöpris i Halmstad kommun.

God djuromsorg, smakupplevelse och hållbar miljö har länge varit självklarheter för Wapnö. Det är svårt att hitta någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen. Här finns idag växtodling, kor & kalvar, mejeri, charkuteri, bryggeri, vattenkällor, växthus, gårdsbutik och restaurang som förädlar allt som gården ger. Allt drivs av egen förnybar energi från gårdens biogasanläggning, där rötresterna blir näring till åkrarna.

Kor på Wapnö gård i Halmstad

Med god djuromsorg, eget kretslopp, biogas, biodrivmedel, och cirkulär ekonomi producerar Wapnö god och miljösmart mat som är hållbart in i framtiden.

Dessutom är Wapnö en öppen gård som vi konsumenter kan besöka varje dag - året om!

Steninge kuststation – logi och restaurang

Steninge Kuststation i Halmstad

2021-05-30
I en ny serie kommer vi lyfta goda exempel hur personer och företag i Halmstad jobbar med hållbarhet. Först ut är Steninge kuststation - upplevelser, mat & boende vid havet Länk till annan webbplats. och deras One Planet Plate-certifiering av Världsnaturfonden WWF!

Visste du att de är Hallands första och Sveriges fjärde anläggning med denna certifiering? Imponerande! Vad är då One Planet Plate? Kort och gott handlar det om att minska måltidens klimatavtryck och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden. Steninge Kuststation har stort fokus på vegetarisk mat med lokala ingredienser.

Steninge kuststation i Halmstad

Vad sägs om världsmästargröt till frukost? Till lunch kan du äta spännande saker som pizza bianco med tryffelstekt ostronskivling eller en grönkåls- och tånglasagne. Alla One Planet Plate-certifierade Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. såklart!

Snäckor formade som tre hjärtan på stranden i Halmstad

Tipsa om en hållbar verksamhet

Flera gånger om året besöker vi verksamheter i Halmstad för att lyfta fram dem som på olika sätt jobbar med hållbarhet. Vi skriver om dessa inspiratörer och sprider sedan det genom vår hållbarhetsserie #HållbaraHalmstad här, och genom sociala medier. Tipsa oss gärna om hållbara företag och besöksmål inom besöksnäringen i Halmstad som du tycker att vi ska besöka.


Vilken hållbar verksamhet inom besöksnäringen i Halmstad vill du tipsa om?
Dina kontaktuppgifter
Dina kontaktuppgifterLagring av personuppgifter * (obligatorisk)
Lagring av personuppgifter

Mer inspiration och guider

Mer av Halmstad