Deutsch
Dansk

Lynga sanddyn

I Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och längs med dess strand står flera ståtliga och levande sanddyner i olika former och storlekar. Bland alla dessa hittar du en av Skandinaviens högsta sanddyner, Lynga sanddyn eller Stora Sandkullen som den också kallas.

Lynga sanddyn mäter hela 36 meter över havet och en smal och brant trappa leder dig till toppen. Väl uppe möts du av en fantastik utsikt över strandskogen, havet och dess omgivningar. Uppe på toppen står också ett picknickbord och väntar - så glöm inte att fylla ryggsäcken med fika innan du ger dig iväg!

Sanddyna i Haverdals naturreservat i Halmstad

Sanddyna i Haverdals naturreservat

Mitt i Haverdals naturreservat

Området nedanför och runt omkring, det vill säga Haverdals naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., är också värt att upptäckas. Här finns flera myllrande stigar och de knotiga och snurriga trädstammarna i märkliga former är en upplevelse i sig. Närmast parkeringen finns dessutom ett stråk med fossila sanddyner i tallskogen. De började få sin form redan för 400 år sedan då den ursprungliga skogen hade huggits ner. Se tips på några vandringsturer på vår sida – Sköna dagsturer till fots.

Stig i Haverdals naturreservat i Halmstad

Stig i Haverdals naturreservat

Lynga sanddyns historia

På 1600- och 1700-talet hade man problem med att sand blåste ut på jordbruksmarker och vägar vilket ledde till att man tillslut planterade sandfältet med gräs, tall, björk, al och bergtall. Idag är sandflykt inte längre något problem utan sanddynerna har i stället växt igen och skogen bli allt tätare. Många av de arter som förr var vanliga är nu hotade eller helt försvunna. På naturreservatet arbetar man för att återskapa miljöerna runt sanddynerna.

Mer natur och friluftsliv

Guldkorn

Mer av Halmstad