Halmstads vävhistoria

Väv är konst. Konstigare än så är det inte. Du behöver inte hålla dig enbart på mattan för väv finns överallt omkring dig. På bordet. På golvet. På väggarna. I taket. På möblerna. I dina kläder. I sänglinnet. Som konstverk. Kolla in här!

Väv på Halmstad Tourist center skapad av Winnie Poulsen

Väv på Halmstad Tourist center skapad av Winnie Poulsen

Väven som kom ut ur garderoben

Det händer ofta spännande grejer när du ska flytta. Helt plötsligt dyker det upp saker som du antingen hade glömt eller kanske inte ens hade en aning om att det fanns. Så är det med den vävda mattan som plötsligt dök upp i garderoben. Vad gjorde den där? Och varför låg den gömd?

Destination Halmstad lämnade Fattighuset i Halmstad för att flytta till Halmstads Teater. Det låter ju som en schysst klassresa. Men grejen är att Halmstads Teater är en av destinationbolagets avdelningar så nu kunde alla äntligen samlas under samma tak. I samband med flytten skulle det röjas och flyttas runt på teatern. Och det var då den här magiska mattan dök upp från ingenstans.

Historien om den vävda mattan

Det är ingen flygande matta. Men historien bakom är ändå tillräckligt högtflygande. Här kommer storyn. 1986 hölls världens första stora vävmässa i Halmstad i Folkets Hus. Prins Bertil hade vänligheten och äran att inviga den. Turistbyrån i Halmstad gjorde ett jättejobb för att lösa allting kring mässan, som exempelvis boende, logistik och lokaler. Som tack fick turistbyrån denna fantastiska väggmatta i gåva.

Genom åren har turistbyrån i Halmstad flyttat runt på olika platser, men när det nu blev mer permanent – ja, det är då du tar en extra titt på vad som kan finnas i skåp, lådor och garderober. Och voilá, vilket litet mästerverk vi hittade.

Den danska konstnärinnan Winnie Poulsen som vävt gåvomattan var en av föreläsarna på VÄV2022 på Halmstad Arena. Visst är det häftigt när cirkeln sluts! Vävmässan som är världens största handvävmässa besöktes av cirka 7 500 personer.

Om väven
Den dekorativa väven som är skapad av Winnie Poulsen bjuder på en aning om gula fält, platt mark, mörkt hav och korsvirkesgårdar. Hon använder gärna ull i varpen vilket ger en grövre vävnad med mer struktur. Just denna väv är en så kallad väggmatta. Den är en prydnad som samtidigt skapar värme. Winnie Poulsen deltog på vävmässan på Halmstad Arena i september 2022. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barbro Nilsson och Sven X:et Erixsons, ”Hamnen i Lissabon” på Halmstads Teater

Barbro Nilsson och Sven X:et Erixsons, ”Hamnen i Lissabon” på Halmstads Teater

Vackra vävar och väv­historia i Halmstad

Visste du att det finns en speciell och mycket vacker vävstil i södra Halland? Tekniken heter opphämta. Det var en inredningstextil som användes i högloftsstugor under 1750–1850. Lite kuriosa är att japanskan Karen Sato studerade vävning i Sverige och gjorde praktik hos Kultur i Halland – Slöjd. Hennes specialarbete och gesällarbete kan du se på VÄV2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halmstad.

Hamnen i Lissabon på Halmstads Teater

Ska du gå på en föreställning på Halmstads Teater? Vilken tur för dig! Du kan nämligen passa på att också njuta av den fantastiska gobelängen som hänger på vägen upp för den vackra marmortrappan till den övre foajén.

När du väl är uppe i teaterns övre foajé går du utmed trappräcket och kan nu se hela den fantastiska vävnaden som var ett samarbete mellan textilkonstnären Barbro Nilsson, som var knuten till Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad, och Sven ”Xet” Erixson. Gobelängen var en gåva från staden Halmstad i samband med invigningen av Halmstads Teater 1954.

Mer om konstnärerna bakom väven

När konstnärer möter konstnärer uppstår riktig konst.
Gobelängen ”Hamnen i Lissabon” vävdes 1946 efter en skiss av konstnären Sven ”Xet” Erixson. Motivet är hämtat från en av X:ets många resor. Men vad många kanske inte vet är att Sven också tillbringade mycket tid i Söndrum här i Halmstad där han inspirerades av både naturen kring stenbrottet och den surrealistiska Halmstadgruppen.

Ur Svenska Dagbladets recension 1946:
”Här finns X:ets blossande granna färg med Barbro Nilssons säkra smak och utsökta tekniska skicklighet transponerad i tapisseriets ädla material. ’Hamnen i Lissabon’ visar – och det är inte första gången – att vi kan väva goda inhemska gobelänger.”

Det unika samarbetet mellan de olika konstnärerna sågs som ett led i förnyelsen av konsthantverket. Redan som elev vid Tekniska skolan skissade Barbro Nilsson mönster till mattor. Hon var oerhört skicklig på gobelängteknik. Vilket gobelängen Hamnen i Lissabon verkligen visar. Barbro verkade som konstnärlig ledare från 1942 till 1970 på Märta Måås-Fjetterströms berömda verkstad i Båstad.


Vävmässan på Halmstad Arena 2022

Vävutställningar i Halmstad

Vävmässan 2022

22–24 september, Halmstad Arena
I september 2022 besökte cirka 7 500 personer Halmstad för att vara med om världens största vävmässa, VÄV 2022. Och det var verkligen inga trötta tanter som ställde ut och som besökte mässan. Här möttes alla åldrar, män och kvinnor - alla med ett brinnande intresse för textil design, väv och kultur. Det är en uråldrig tradition i supermodern tappning.

Verkstad, Experiment väv

Under Vävmässan september 2022, Halmstad Arena
Vad händer om du ber fem unga konstnärer, som aldrig varit i kontakt med vävning tidigare, att tolka just väv. Helt klart blev det både spännande och egensinnigt! På VÄV2022 i september 2022 kan du se resultatet!

Väv från Vävsalongen på Halmstads Konsthall 2021

Vävsalongen på Halmstads Konsthall 2021

Vävsalong

Digital, Halmstads Konsthall
På Halmstad Konsthall har det genomförts en spännande och innovativ utställning på tema väv. Det är otroligt vilka konstverk som kan skapas med denna teknik. Glädjande nog kan du ta del av utställningens verk även i efterhand.

Vattenkraftverket på Slottsmöllan i Halmstad

Vattenkraftverket på Slottsmöllan

Vävfabrikerna – Oskarström och Slottsmöllan

Slottsmöllan – från mjöl till textil

Det finns en rik vävhistoria i Halmstad. Även inom industrin. Vid det vackra industriområdet Slottsmöllan som ligger alldeles intill Nissan fanns en gång i tiden en textilindustri. Den grundades på 1800-talet och ingick i koncernen Wallbergs fabriks AB.

Här vävdes i både ylle och trikå, och så småningom industrifilt till pappersindustrin. Idag är det slut med vävningen och Slottsmöllan har istället blivit ett aktivitetscenter. Industribyggnaderna är fyllda med spännande verksamheter som olika företag, aktivitetscenter och inte minst en internationell konsthall.

Vet du varför området heter Slottsmöllan? Jo, det är helt enkelt så att det redan 1615 fanns en kvarn, en mölla här. Denna kvarn malde mjöl till Halmstads slott som stod klart 1619. Slott plus mölla blir helt logiskt Slottsmöllan.

Skandinaviska Jute spinneri och väfveri aktiebolaget i Oskarström i Halmstad

Skandinaviska Jute spinneri och väfveri aktiebolaget i Oskarström 1935. Foto: Arne Sandströms vykortshistoria

Oskarström vävdes svensk textilhistoria

Visste du att Oskarström varit ”världsberömt” för sitt vävda linne? Allt började med Skandinaviska Jutefabriken som startade 1890 och vävde jute till jutesäckar. Men det var lite väl nischat så verksamheten breddades till att omfatta textiltapeter i jute och lin, golvfilt och glasfiberväv. Otroligt vad det går att väva egentligen – både uppåt väggarna och till bord och golv.

Linneväveriet fick namnet Oskarströms Linnefabrik. Det vävdes både blekta och oblekta linnevävnader. Om du har tur kanske du kan komma över något av deras fantastiska produkter på en auktion. Kvalitén var makalöst bra. 2011 tog textilsagan i slut. Då lades fabriken ner. Men minnets vävar finns kvar.

Tre tips till dig som är på besök i Oskarström och gillar konst och historia

  1. Ta gärna en promenad i det historiska området Jutan, studera dåtidens arkitektur och ta in atmosfären.
  2. Besök biblioteket som ligger på Köpmansgatan. Där kan du beundra en enorm muralmålning utförd av mural- och textilkonstnären Julia Rio. Färgvalet för målningen är inspirerat av textilfabriken.
  3. Besök Vrenninge Gravfält. Det härstammar från järnåldern och användes i 400 år. Det är som ett showroom för den tidens samtliga gravtyper.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad