Deutsch
Dansk

Vallgatan och Hantverksgatans mysiga gränder

Gamla Vallgatan och Hantverksgatan intill Krönlines bryggeri är en av Halmstads kanske mysigaste gator mitt i centrum. Här har den tidstypiska kullerstenen och de små husen bevarats. Det gör att du lätt kan drömma dig tillbaka till en svunnen tid.

Strosar du runt längs Vallgatan och Hantverksgatan upptäcker du charmiga, färgglada byggnader och klätterrosor som slingrar sig upp på väggarna längs den smala passagen. Här hittar du även Halmstads minsta hus.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Klarade branden 1619

Gatorna tillhör en del av Halmstad som ännu bevarar ett ålderdomligt utseende. En stor del av husen längs Vallgatan och Hantverksgatan är dock uppförda i modern tid, men genom sin placering och volym samverkar de med de äldre husen.

En del av husen längs den smala gatan är några av få byggnader som är kvar efter den stora stadsbranden år 1619. Det är egentligen bara de små husen längs Vallgatan, slottet och kyrkan som klarade sig när elden härjade.

En husgränd med snö

Halmstads fästningsvall

Vallgatan och Hantverksgatan tillhör en av de äldsta delarna i Halmstad och bara på namnet Vallgatan hör du att gatans historia sträcker sig långt tillbaka. Fästningsvallen, en del av Halmstad fästning som en gång i tiden ramade in gamla Halmstad, gick precis utanför Vallgatan. Tittar du noga kan du än idag se rester ifrån den tiden.

Den historieintresserade kan fortsätta sin promenad till Karl XI:väg, som går precis utanför Vallgatan, för att se fler historiska minnen från vallen. Passa även på att upptäcka fler historiska platser innanför murarna.

En husgränd med stockrosor

En gång i utkanten av staden

I dag ligger gränderna Vallgatan och hantverksgatan mitt i centrala Halmstad. Men förr i tiden räknades gataorna som utkanten av staden. Då var det de som hade ont om pengar som bodde i kvarteren. Före omkring 1902 sträckte sig inte staden längre än så, det fanns ingen bebyggelse utanför det området om man bortser från Östra och Norra förstaden.

En husgränd med grönska

Foto: Jersper Molin

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad