Vår tid är nu – Tanten på taket

Visste du att Haverdalsbon Johan Rosenlind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är mannen bakom ursprungsidén till TV-serien Vår tid är nu? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Johan började jobba på Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i centrala Halmstad under 1990-talet. Det var här han hittade inspiration till delar av serien. Men Vår tid är nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. handlar om en annan tid, en annan plats och en annan släkt.

Helga Löwander, som spelas av Suzanne Reuter, kallas i TV-serien Vår tid är nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för "Tanten på taket". Smeknamnet bygger på en verklig berättelse. I serien bor hon ovanpå Djurgårdskällaren i Stockholm, men egentligen bodde "Tanten på taket" på Hotell Mårtenson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halmstad. Hennes namn var Greta Gruber, änka till mannen som en gång i tiden startat Hotell Mårtenson. Han gick bort 1969 och hade skrivit in i sitt testamente att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde och ha fri tillgång till mat.

Tavla på kvinna i klänning

Verk från 1945 på Greta Gruber. Tavlan hänger på Hotell Mårtenson och är skänkt till hotellet av familjen Gruber.

Greta Gruber – Tanten på taket

Den 5:e våningen byggdes på tidigt 1900-tal för att verka som direktörsbostad och det var först 1996 som det byggdes om till hotellrum. Sist att bo i denna våning var Greta Gruber. Greta hade ett förflutet som gammal städerska på hotellet och fick tycke för Hotelldirektör Gruber. Detta var ömsesidigt. Då äktenskapet mellan herr och fru Gruber tog slut, flyttade Greta in på hotellet i direktörsbostaden och blev en "fin dam".

Från att ha varit en städerska, på den tiden då man inte ens fick vistas på hotellet utanför arbetstid, satt nu Greta i matsalen och åt middag med den tunga solitären. Detta var en stor skandal och hennes gamla kolleger talade mycket illa om henne. Många andra låter dock berätta vilken underbar liten dam det var; rar och trevlig.

Speciellt om tisdagar hade Greta bråttom ner i receptionen för att hämta sitt nummer av Svensk Damtidning, veckans höjdpunkt. Frank Gruber måste ha varit ytterst kompetent på att skriva avtal då till trots att ägarna har varit många sedan hans tid, så bodde Greta kvar fram till sin bortgång 1996. Till en början ingick även i avtalet att Greta fick mat varje dag. På slutet kom det dock bara att innefatta en back med ramlösa i veckan. För att slutmässigt inte innebära någonting, troligen på grund av skattemässiga skäl.

Många är de i tidigare personalstyrkor som låtit berätta att det var charmigt på sitt vis att ha Greta boende på hotellet. Dock skapade det en del problem emellanåt. På julen förr om åren då hotellet var stängt, ville hon givetvis kunna gå in och ut som vanligt. Dock var hon rädd att gå ensam i hotellets mörka korridorer, vilket skapade vissa problem. Istället för att låta någon i personalen arbeta hela julen löstes det hela med att någon kom och hjälpte henne in och ut när det behövdes. Att hålla öppet enbart för lilla Greta var ju inte ekonomiskt försvarbart.

Då Greta dog kom Nordens Kvalitetsauktioner och hämtade möblerna och våningen byggdes om till sex hotellrum. Det sägs att Greta fortfarande går runt på hotellet och tittar till gästerna, och många i personalen har sett henne...

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad