- Startsida
- Uppleva
- Kultur och historia
- Halmstads vävhistoria
Halmstads vävhistoria
Väv är konst. Konstigare än så är det inte. Du behöver inte hålla dig enbart på mattan för väv finns överallt omkring dig. På bordet. På golvet. På väggarna. I taket. På möblerna. I dina kläder. I sänglinnet. Som konstverk. Kolla in här!
Väven som kom ut ur garderoben
Det händer ofta spännande grejer när du ska flytta. Helt plötsligt dyker det upp saker som du antingen hade glömt eller kanske inte ens hade en aning om att det fanns. Så är det med den vävda mattan som plötsligt dök upp i garderoben. Vad gjorde den där? Och varför låg den gömd?
Destination Halmstad lämnade Fattighuset i Halmstad för att flytta till Halmstads Teater. Det låter ju som en schysst klassresa. Men grejen är att Halmstads Teater är en av destinationbolagets avdelningar så nu kunde alla äntligen samlas under samma tak. I samband med flytten skulle det röjas och flyttas runt på teatern. Och det var då den här magiska mattan dök upp från ingenstans.
Vackra vävar och vävhistoria i Halmstad
Visste du att det finns en speciell och mycket vacker vävstil i södra Halland? Tekniken heter opphämta. Det var en inredningstextil som användes i högloftsstugor under 1750–1850. Lite kuriosa är att japanskan Karen Sato studerade vävning i Sverige och gjorde praktik hos Kultur i Halland – Slöjd. Hennes specialarbete och gesällarbete visades på VÄV2022 i Halmstad.
Hamnen i Lissabon på Halmstads Teater
Ska du gå på en föreställning på Halmstads Teater? Vilken tur för dig! Du kan nämligen passa på att också njuta av den fantastiska gobelängen som hänger på vägen upp för den vackra marmortrappan till den övre foajén.
När du väl är uppe i teaterns övre foajé går du utmed trappräcket och kan nu se hela den fantastiska vävnaden som var ett samarbete mellan textilkonstnären Barbro Nilsson, som var knuten till Märta Måås-Fjetterströms ateljé i Båstad, och Sven ”Xet” Erixson. Gobelängen var en gåva från staden Halmstad i samband med invigningen av Halmstads Teater 1954.
Vävutställningar i Halmstad
Vävmässan 1986 och 2022
– Världens första och största handvävarmässa hölls i Halmstad
Den 22–24 september 2022 genomfördes världens största handvävmässa VÄV2022 på Halmstad Arena. Men vi kan avslöja att det faktiskt var andra gången som mässan var i Halmstad. Premiären hölls på Halmstads Teater år 1986 och självaste Hertigen av Halland, Prins Bertil, invigningstalade.
Vävsalong
Digital, Halmstads Konsthall
På Halmstad Konsthall har det genomförts en spännande och innovativ utställning på tema väv. Det är otroligt vilka konstverk som kan skapas med denna teknik. Glädjande nog kan du ta del av utställningens verk även i efterhand.
Vävfabrikerna – Oskarström och Slottsmöllan
Slottsmöllan – från mjöl till textil
Det finns en rik vävhistoria i Halmstad. Även inom industrin. Vid det vackra industriområdet Slottsmöllan som ligger alldeles intill Nissan fanns en gång i tiden en textilindustri. Den grundades på 1800-talet och ingick i koncernen Wallbergs fabriks AB.
Här vävdes i både ylle och trikå, och så småningom industrifilt till pappersindustrin. Idag är det slut med vävningen och Slottsmöllan har istället blivit ett aktivitetscenter. Industribyggnaderna är fyllda med spännande verksamheter som olika företag, aktivitetscenter och inte minst en internationell konsthall.
Vet du varför området heter Slottsmöllan? Jo, det är helt enkelt så att det redan 1615 fanns en kvarn, en mölla här. Denna kvarn malde mjöl till Halmstad slott som stod klart 1619. Slott plus mölla blir helt logiskt Slottsmöllan.
I Oskarström vävdes svensk textilhistoria
Visste du att Oskarström varit ”världsberömt” för sitt vävda linne? Allt började med Skandinaviska Jutefabriken som startade 1890 och vävde jute till jutesäckar. Men det var lite väl nischat så verksamheten breddades till att omfatta textiltapeter i jute och lin, golvfilt och glasfiberväv. Otroligt vad det går att väva egentligen – både uppåt väggarna och till bord och golv.
Linneväveriet fick namnet Oskarströms Linnefabrik. Det vävdes både blekta och oblekta linnevävnader. Om du har tur kanske du kan komma över något av deras fantastiska produkter på en auktion. Kvalitén var makalöst bra. 2011 tog textilsagan i slut. Då lades fabriken ner. Men minnets vävar finns kvar.
Mer kultur och historia
-
Gyllene Tider - Välkommen till Micke Syds drömrum
Välkommen till drömrummet. I det här pojkrummet… -
Historisk stadsvandring
Följ med på en historisk stadsvandring i… -
Vackra kyrkor i Halmstad
Runt om i Halmstad finns flera vackra kyrkobyggnader.… -
Vår tid är nu – Tanten på taket
Visste du att Haverdalsbon Johan Rosenlind…
Guldkorn
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…