- Startsida
- Bolaget
- Våra tjänster
- Besöksnäring
- Matträffar
Matträffar
Destination Halmstads matträffar riktar sig primärt till dig som matkreatör, producent och förädlare. Kort och gott er som jobbar med mat och dryck i Halmstad med omnejd.
Det bubblar inom maten i Halmstad och trender visar att mat blir en allt viktigare del av människors resande. Mat är ett temaområde som både Destination Halmstad och Visit Halland pekat ut och vi vill såklart jobba mer med detta kommande år.
2023 startade vi därför Halmstads matkluster. En mötesplats för mat- och dryckesaktörer i Halmstad där förutsättningar finns för samverkan, utveckling och gemensamma aktiviteter. Tillsammans driver vi utveckling och tittar på insatser som vi kan göra tillsammans. Det kan vara såväl evenemang som kompetenshöjande insatser, inspirationsföreläsningar och gemensamma aktiviteter.
Detta gör vi ihop för att tillsammans stärka hela Halmstads matutbud.
Vill du vara med?
Är du inte med i matklustret men vill gärna bli? Mejla då destinationsutveckling@halmstad.se så hjälper vi dig vidare. På återseende!
Kommande träffar
8 april 2025
Smaken av samverkan - det är temat på vårens matträff. Vi kommer bland annat prata om årets satsningar och hur vi kan jobba tillsammans för att höja upplevelsen kring maten och drycken i Halmstad. Vi ses på Heagård!
- Inledning och statusuppdatering från Halmstads matkluster. Vad har hänt sen sist och vad står på tur för att ytterligare stärka vår matdestination?
- Årets gemensamma satsningar: En smakresa genom Halmstad och kampanjen Skördetid i Halmstad.
- Bokningsbara Halmstad - så gör du dina produkter boknings- och köpbara.
- Goda exempel från kollegor - hur kan vi lära av varandra?
Anmäl dig till träffen här.

Tidigare träffar
8 oktober 2024
Den 8 oktober samlades Halmstads matkluster på årets andra matträff. Vi sågs hos Mattias på Halmstad Golfklubb Länk till annan webbplats.. Träffen inleddes med en statuscheck på klustrets gemensamma insatser. Som exempelvis Skördetid i Halmstad. Sedan gick vi in på det alltid aktuella ämnet - rekrytering, personal och utbildning. Ola Bondesson, rektor på Sturegymnasiets restaurangutbildningar gästade och berättade om utbildningen, antal elever och praktikperioder.
Dagens huvudtema var samverkan och paketering. Vi hade workshops kring detta. Om hur vi tillsammans kan skapa fler bokningsbara upplevelser. Dagen avslutades med att vi gemensamt blickade fram mot 2025 - vilket fokus ska vi ha då?
Dagen bjöd på härliga diskussioner, kloka resonemang och bra idéer att ta vidare.
9 april 2024
Årets första matträff ägde rum på Göstas Café och Restaurang i Steninge. Temat var hållbarhet och matsvinn - Hur kan vi slänga mindre, använda mer och öka lönsamheten? På agendan stod:
- Vi inledde med en statusuppdatering kring vårt gemensamma matkluster. Hur ser årsplaneringen ut för 2024 och vilka insatser vill vi fokusera på?
- Hållbarhet och matsvinn kopplat till lönsamhet blev träffens huvudfråga. Vi gästades av Jens Dolk, en av tre ägare bakom K-märkt i Stockholm. 2018 vann K-märkt pris som Sveriges mest hållbara restaurang och en stor anledning till det är deras hållbarhetsarbete med fokus på just matsvinn. Jens berättade, delade med sig och inspirerade kring hur vi kan tänka mer resurssmart.
22 november 2023
En stor samling mataktörer samlades på Brooktorpsgården där vi genomförde sista matträffen för året och vi summerade träffarna som varit.
På agendan stod:
- Mia som driver Brooktorpsgården
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. pratar om cafét och dess historia och hur hon hamnat där hon hamnat.
- Anna Oredsson från Hallands Matgille
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar om hur de gått från att vara ett projekt till att idag verka som en projektorganisation och en ekonomisk förening. Och såklart hur de jobbar idag och framåt. De planerar för mycket roligt 2024, så håll utkik i deras kanaler!
- Almi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar om vad de kan erbjuda företag. De presenterade fyra förslag inom rådgivning och affärsutveckling som passar i ”vår” bransch. Vilken chans och dessutom helt kostnadsfritt!
- Diskussion. Avslutning av Destination Halmstad.
20 september 2023
Vilket härligt ”matigt” och pratigt gäng som samlades på Hallandsbär/Stora Berg i Getinge. Det var nämligen dags för Halmstads matklusters första höstträff. Programmet var fullmatat förstås. Vi berättade om hur vi jobbar digitalt för att marknadsföra Halmstad som en matdestination och tillsammans summerade vi sommaren som varit.
Nu är det sensommar och i högsta grad skördetid. Men sen då? Aktörerna fick diskutera hur matklustret ska tas vidare och vad ska vi planera för nästa år?
Givetvis fick vi även lyssna till Pelle på Hallandsbär och om deras fortsatta resa till att vidareutveckla Stora Berg som ett besöksmål.
23 maj 2023
Vi hade en mingelmorgon på vackra Hotell Mårtenson där mataktörerna fick speeddejta för att lära känna varandra närmare. Då speeddejting efterfrågats tidigare så slog vi slag i saken och organiserade detta.
- Kort inledning av Destination Halmstad.
- Malin på Halmstad city hade en dragning om årets ”Smaka på Halmstad” och hur upplägget på evenemanget ser ut framåt. 15–16 september är genomförandet på Stora torg.
- Annika Lindhe från Smakäventyr fortsatte om sina matupplevelseresor som sker både till fots och på cykel.
- Speeddejting, både i grupp och två och två.
18 april 2023
”Gräv där du står” var temat på denna träff hos Chalenius & Fredins. Det var fortsatt fokus på att lära känna varandras verksamheter men även en stor del inspiration erbjöds. Matklustret börjar sätta sig mer och mer.
- Vi startade med en kort återkoppling från föregående möte.
- Sofie Simonsson (lokal Halmstadambassadör) pratade om att vända mindset och hur man kan vara stolt över sin egen stad.
- Martin från Chalenius & Fredins och Lisette och Christian från Hygge presenterade hur de byggt upp sina verksamheter efter platsen de verkar på.
- Johan Blidberg från Lis Mejeri inspirerade oss om sin matresa och hur de byggt upp sin hemma hos-krog i Falkenberg.