Deutsch
Dansk
English

Golfhuvudstaden möter Christoffer Lindhe

2020. Några gånger om året möter vi profiler från de olika golfanläggningarna. Sommaren 2020 var det dags för Christoffer Linhde på Halmstad Golfarena. Längst ner på sidan kan du läsa om våra tidigare möten.

Het duell på Halmstad Golfarena

Nyligen avgjordes en mycket speciell utmaning. Huvudpersonerna är Christoffer Lindhe, grundare av Lindhe Xtend, och vd:n i bolaget Jessika Broström. Det som gör det hela unikt är att Christoffer är amputerad. Han saknar två ben och en arm. Men han saknar definitivt inte vinnarskalle!

Jessika Broström och Christoffer Lindhe

Jessika Broström och Christoffer Lindhe

Christopher Lindhe är bara 31 år, men han har redan hunnit representera Sverige i två Paralympics i simning och driver sedan flera år tillbaka protestillverkningsföretaget Lindhe Xtend. Efter tågolyckan han råkade ut för som 17-åring, där han förlorade han båda benen och en arm, har han bevisat att han är en överlevare och levare av rang.

Lärt sig spela golf på 10 veckor

Men det krävdes en världskris och en ihärdig golfnörd för att han skulle våga plocka upp golfklubban.
Under tio veckors tid har Christoffer lärt sig spela golf, tillsammans med Lindhe Xtends vd Jessika Broström, tillika golfspelare och styrelseledamot i Halmstad Golfklubb.

– Vi har pratat på jobbet om att jag skulle testa på golf och hade funderingar på att låta denna Challenge bli av när bolaget ska börsnoteras. Men i mars stängde hela världen ner på grund av coronapandemin. Vi blev helt enkelt strandsatta. Normalt sett reser vi ju oerhört mycket på internationella mässor.

– Vi funderade på vad skulle göra för att hålla energin uppe. Så vi dammade helt enkelt av den här gamla utmaningen som avslutades med tävlingen ”bäst på nio hål” berättar Jessika.

Christoffer Linde

Bunkern kan vara en riktig mardröm för enhandsspelare.

Golfhuvudstaden Halmstad följde med på finalrundan på Halmstad Golfarena. Solen gassade från en klarblå himmel, så det blev verkligen en het duell i alla bemärkelser.

– Det är en annorlunda bana, en riktig utmaning, säger Christoffer. Det är bara andra gången som jag går en bana. Proteserna har verkligen fått visa vad de går för. Jag hade nog behövt mer övningsspel på bana.

– Min största utmaning har varit att jag bara har fått spela med en hand. Så här i efterhand kan jag säga att jag borde ha övat mer. Men om du spelat golf länge och tröttnat så kan jag verkligen rekommendera enhandsgolf, skrattar Jessika! Det ger en helt ny dimension. Testa!

Bunkerslagen svårast

Vem vann finalen då? Jo, Christoffer tog hem en klar seger, men medger att han har mycket kvar att lära.

– Jag vann med 18 poäng mot Jessikas 10 poäng på 9 hål. Sedan ska det väl erkännas att hela banan utnyttjades med allt från ruffen, vattnet och bunkern. Det är de långa hålen som jag behöver förbättra mig på. Det är ju roligt att slå långt men i golf handlar det inte bara om kraften. Om du slappnar av går det oftast bättre. Sedan är det viktigt att våga misslyckas. Testa, och när du misslyckas – lär dig av det. När det gäller golf så säger jag bara ”Stay out of the bunker!”

Christoffer Lindhe

Vad har varit det bästa med den här upplevelsen?

– Vinsten säger vinnarskallen Christoffer spontant. Sedan var det ju extra roligt i det här projektet är att jag faktiskt fått en sponsor. Det var verkligen otippat. Kanske har de sett mina Youtubefilmer? I alla fall så har Golfshopen på Halmstad Golfklubb ställt upp med både klubbor och utrustning. Tack! Det är skönt att slippa låna Jessikas klubbor måste jag säga.

– För mig har det varit en sann glädje att få dela någons nyväckta intresse, kontrar Jessika. Det här är en kul sport att dela för man hinner snacka jobb och umgås samtidigt. Det är helt enkelt bra häng.

Christoffer, 11 800 följer dig på Youtube och 5 100 på Facebook!

– Det är ju populärt med ord som influencer och youtuber. Men jag kallar mig hellre inspiratör. Jag vill inspirera fler med funktionsnedsättningar att våga testa sina gränser. Det är många amputerade från hela världen som följer mig på Youtube, därför är inslagen är på engelska. Golf är en bra sport för funktionshindrade, precis som simning.

Hur har responsen varit?

– Det är jättemånga som hört av sig och vill spela golf med mig. Störst intresse har varit från Halmstad men även hela Sverige.

Hur har reaktionerna varit när ni har tränat?

- På ranchen har många stannat upp och pratat. Hejat på. Klubbarna här i Halmstad har varit fantastiskt tillmötesgående. Vi har fått vara där, träna och filma. Vi vill säga stort tack till Haverdals Golfklubb, Halmstad Golfklubb, Ringenäs Golfklubb och inte minst Halmstad Golfarena där vi körde finalen.

Christoffer Lindhe

SM-veckan kommer till Halmstad 2021 och SM i paragolf kandiderar till vara med. Är det ett mål att kunna vara med där?

OBS Sen denna artikel skrevs har SM-veckan 2021 tyvärr behövs ställas in
– Det hade varit jättekul, frågan är om tiden finns för det. Jag har ju familj som jag verkligen värdesätter. Men jag hade helt klart sett det som en kul utmaning. Sedan måste jag ge en stor eloge Daniel Stark som är huvudtränare för paralandslaget. Han finns här i Halmstad. Enligt honom ska det vara tuff träning så att du lär dig från början. När det är tävling är det ingen som tar hänsyn. Jag ska fortsätta att gå hos honom för att utveckla golfandet.

Jessika Broström, som även är styrelseledamot i Halmstad GK, hyllar träningsförutsättningarna de haft på Halmstads golfanläggningar. Hon påpekar att det inte är svårt att förstå varför så många golfare väljer att besöka Halmstad.

– Vi har galet fina banor här och golfsäsongen är härligt lång. Många banor öppnar tidigt och stänger sent, en del stänger inte ens. Det fina är att du kan kombinera golfandet med familjen oavsett om alla inte spelar golf. I Halmstad finns alltid något kul att hitta på. Sedan är ju Halmstad Golfklubb en av Sveriges finaste golfbanor. Med andra ord finns alla förutsättningar för fantastiska golfupplevelser.

Christoffer, hur ser du på golfutbudet i Halmstad?

– Det är kanon! Här finns så mycket att välja på. Fina banor, bra klubbar och jättefina restauranger. Det är väldigt trevliga miljöer på samtliga banor. Och det är toppen att öva på rancherna. Det är lätt att träna upp sitt golfspel. Golfhuvudstaden är verkligen Golfhuvudstaden på riktigt.

Har du något tips till andra som är nya golfare?

– Det är bra att ha med sig en kompisgolfare och se till att börja tidigt med lektioner för att få bort nybörjarfelen snabbt. Min åsikt kring alla sporter är att du inte kan göra som alla andra, du måste göra på ditt eget sätt. Det finns bara ett sätt – att hitta sättet, säger Christoffer.

Följ Christoffers golfresa!

Vill du se hela Christoffers utmaning? Se alla avsnitt på youtubekanalen: Christoffer Lindhe – Triple Amputee. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer golfhuvudstaden

Guldkorn

Mer av Halmstad