Deutsch
Dansk

Golfhuvudstaden möter Filip Freiholtz

Då och då möter vi profiler från de olika golfanläggningarna i Halmstad. Det är engagerade människorna som alltid slår ett slag för golfen och alla golfare.

Under 2023 träffade vi Filip Freiholtz som är ny tränare/PGA Pro på Holms GK. Längst ner på sidan kan du läsa om våra tidigare möten.

Berätta lite om dig själv. Vad har du för bakgrund?

– Jag är en riktig naturmänniska, uppvuxen på landet i Stjärnarp, Eldsberga, med skogen precis utanför dörren. Jag upphör aldrig att förundras över naturen. Som här på Holms GK. Även om du kommer till samma bana varje dag så är den aldrig densamma. Jag har en favoritbjörk som jag studerar hela året, alla dess skiftningar… det är fascinerande att följa årstiderna. När jag inte jobbar så tillbringar jag tiden med min fru och våra tre barn. De två äldsta följer gärna med mig till jobbet när tillfälle ges.

– Utöver golfen är jakt och fiske mina stora hobbies. Men jag är även en idrottsnörd som älskar all slags sport. Har en bakgrund som handbollsspelare. Är utbildad kock och har varit restaurangchef här på Holms GK sedan 2019. Från och med januari 2023 kan jag dessutom lägga till träningsansvarig head pro och shopansvarig på visitkortet.

Filip Freiholtz på Holms Golfklubb i Halmstad

Filip Freiholtz på Holms Golfklubb

Du har gjort ditt första år som huvudtränare på Holms GK 2023. Varför ville du bli golftränare?

– Jag höll på med handboll i många år. En dag drog en kompis ut mig på en golfbana och jag fick in en perfekt träff. Där och då upptäckte jag glädjen i golfspelet, och som bonus får du fantastiska naturupplevelser. Jakob Stenberg på Halmstad Golfarena var min första PGA-tränare och inspirerade mig till att ta steget. Utbildningen är på totalt fyra år. Sedan 1 januari 2023 är jag headpro på Holms GK och assisterande PGA Professionell. Men från och med februari 2024 kan jag ta bort ordet assisterande, då är jag helt klar med utbildningen.

Hur är det att jobba som Pro på Holms GK?

– Jag jobbar med min hobby. Det är få förunnat. Visst är det utmanande att jobba som pro, det är stor variation på medlemmarna som exempelvis ålder, fysiska förutsättningar och motivations­nivå. Men det är väldigt kul! Människorna du möter är glada, de är ju här för att utöva sin hobby. Och jag lär mig också något vid varje lektion. För mig är välkomnandet viktigt. Det ska kännas lugnt och fint i mötet. Jag brukar säga att jag har gjort alla misstag. Det sänker axlarna på folk. Något som är extra roligt är att vi har fått in många nybörjarungdomar i åldrarna 13–15 år.

Hus på Holms Golfklubb i Halmstad

Holms Golfklubb

Vad är det som driver och motiverar dig?

– Det är glädjen i att se andra bli bättre. Det handlar inte bara om svingteknik. Det handlar minst lika mycket om det personliga mötet där båda växer. Du får träffa människan bakom medlems­numret. Sedan motiverar det mig att kunna ”översätta” andra sporter till golf. Ta en som exempelvis utövat kampsport. Vad finns det för likheter? Jo, det gäller att aktivera rätt muskler, att använda marken till sin fördel. En golfsving hade varit kraftlös om du ”hängt i luften” vid slaget. Det blir ofta lättare om du kan dra paralleller till andra sporter om du ska förklara något. Det kan få polletten att ramla ner.

Vad är det bästa med Holms Golfklubb?

– Det är våra medlemmar, som skapar atmosfären av att här är alla välkomna. Ingen är förmer. Det är ett mjukt värde som betyder mycket för mig för att jag ska trivas. Sedan har jag bra kollegor. Vi är ett sammansvetsat gäng alla som jobbar här. Holms GK är en klubb som vill framåt. Och miljön är verkligen trevlig.

Utifrån din roll vad tycker du om Halmstad som golfdestination?

– Den är fantastisk! Så många bra banor på samma plats. Du kan välja och vraka bland olika karaktärer på banorna. Tönnersjö och Holm ligger naturskönt och är mer kuperade, Haverdal – mer öppen och platt bana men trixig och rolig och spela, Ringenäs – fina golfbanor med fantastisk utsikt. Strandtorp och Flygstaden – banor som gör att folk blir kvar i golfen och strävar framåt, Halmstad – fantastisk mästerskapsbana och så Golfarenan, året-runt-anläggningen med unika möjligheter.

Filip Freiholtz på Holms Golfklubb i Halmstad

Filip Freiholtz slår ut på Holms Golfklubb

Vad betyder samarbetet inom Golfhuvudstaden?

– Det ger oss en styrka att få hjälp med marknadsföringen, det finns inte alltid tid och resurser. Särskilt nu när kronan är svag. Dessutom är det bra draghjälp för att nå norska och danska marknaden.

– Sedan måste jag säga att samarbetet mellan klubbarna är fantastiskt. Vi ser inte varandra som konkurrenter. Har jag en fråga kan jag vända mig till någon av övriga klubbar i Golfhuvudstaden. Vi hjälps åt. Det är ett öppet klimat mellan klubbarna.

Vilket är ditt favorithål här på Holms GK?

– Hål nr 8. En kort par 4 där du står på en upphöjd tee, fairway går neråt, en bra dag kan du slå din drive och landa på green. Att slå på tee ser lätt ut men det är svårt. Vi slår gärna långt, men här gäller det att använda strategi. Hål nr 8 är ett utmanande hål, där man får tänka lite för att undvika ett knepigt andraslag. Det gillar jag.

Berätta om något kul som händer på Holms GK framöver?

– Den populära och oerhört roliga klubbtävlingen Korv für alle går av stapeln nu i september 2023. Scrambletävlingen är öppen för alla, men är mer än fulltecknad sedan länge. 90 lag med totalt 180 personer gör upp. Till traditionen hör att vi bjuder på korv med bröd efter 9 hål. Vill du vara med nästa år gäller det att hänga på låset.

Vad får man inte missa när man är på besök i Halmstad?

– På sommaren är det givetvis golf och bad. Milslånga Tönnersa strand som ansluter till Mellbystrand är fantastisk med fina sanddyner. Den är bra för barnfamiljer och helt i klass med Tylösand. Sedan kan jag tipsa om vackra Stjärnarpsskogen. Hallandsgården är ett bra besöksmål, och på Galgberget har du en otrolig utsikt över staden. I centrum precis vid Nissan har vi Picassoparken och missa inte Lilla Torg. Jag gillar platser där man möts och här är ett myller av liv och människor.

Mer golfhuvudstaden

Golfpaket

Golfbanor

Mer av Halmstad