Deutsch
Dansk
English

Golfhuvudstaden möter Lars-Erik Blank

2019. Några gånger om året möter vi profiler från de olika golfanläggningarna. Våren 2019 var det dags för Lars-Erik Blank på Haverdals Golfklubb.

Det finns eldsjälar. Och så finns Lars-Erik på Haverdals Golfklubb.

Om du googlar på Haverdals Golfklubb får du direkt upp följande värdeord: Gemenskap – glädje – utveckling. Och samma känsla får du när du möter Lars-Erik Blank. Han har ett handslag som visar på handlag – inte bara inom golfen utan i allra högsta grad med människor.

Alla golfklubbar har någon eller några som gör det där lilla extra som bygger hela klubbens anda. De som engagerar sig. Som ser möjligheter istället för problem. Lars-Erik är en sådan person. Men vem är han? Vad har han för mål och drömmar? Här får du svar på några frågor.

Porträtt på Lars Erik från Haverdals Golfklubb

Vem är du?

– Jag är en snart 70-årig före detta militär med en bakgrund som luftvärnsofficer. Min första introduktion på golfbanan var inte direkt klockren. Tvärtom hade det kunnat skrämma bort vem som helst. Jag studerade på gymnasiet i Trelleborg och min idrottslärare var engagerad i uppstarten av Trelleborgs GK. Så jag och mina klasskamrater blev beordrade att ge oss ut att rensa den blivande golfbanan på sten. Det var mycket sten ska jag säga…

Trots en stentuff första kontakt med golfen så blev du ändå en inbiten spelare?

– Ja. Så blev det. Jag flyttade till Halmstad 1994. Att det blev just Halmstad berodde på att mitt regemente flyttade hit. Det är en bra stad för den är tillräckligt stor för att ha allt vad du behöver, samtidigt tillräckligt liten för att skapa närhet. Samtidigt var det lite svårt att trivas, det blev lite ensamt. Men så fick jag tips om att börja spela golf. Inledningsvis på Garnisonens golfbana. Jag blev så biten att jag frivilligt spelade i hällande regn utan några betänkligheter. Än idag spelar jag i en liga med militärer som pensionerades 1997.

Men så valde du att gå med i Haverdals GK. Varför?

– Ja du, innan jag blev medlem på Haverdals Golfklubb spelade jag aldrig riktigt bra där, men med tiden har spelet blivit bättre. Det var trevligt att åka dit. Sedan hade jag ju förmånen att kunna gå i förtida pension. Då ville jag ha tillgång till en 18-hålsbana där man kan ta sig runt även i 90-årsåldern. Det gäller ju att tänka framåt! Nu har jag varit medlem sedan 2004/2005. Senaste åren har jag varit med i styrelsen och så är jag utbildningsansvarig.

Vad gillar du bäst med klubben?

– Det har alltid varit trivsamt här. Jag känner mig bekväm. Och jag har kunnat åka ut hit även när jag inte spelat golf. Det finns alltid något att göra och trevliga människor att träffa. Sedan är det roligt att få se hur anläggningen har utvecklats.

En bra toalett vinner lätt nya golfare

– Det låter kanske konstigt, så är det faktiskt. Haverdals Golfklubb var med i ett pilotprojekt kallat Vision 50/50 med målet att öka antalet kvinnor gällande både medlemmar och styrelse. Det gav jättemycket. Utifrån det påbörjade vi ett arbete med att förändra normerna, både synliga och osynliga, som råder. Golf har alltid varit lite av en sport av män för män. Där och då formulerades vår bemötandepolicy. Tack vare deltagandet i projektet kunde vi finansiera byggandet av riktiga toaletter på golfbanan. Det har alla glädje av. Både kvinnor och män.

I Halmstad vill vi att människor ska kunna få ut mer av livet. Hur kopplar du det till golfen?

– Jag mår gott när jag är på golfbanan. Man är där några timmar och stänger av världen under tiden. Det är helt enkelt avstressande. Att älta saker och spela golf samtidigt är svårt. Golfspelet sker i ett behagligt tempo och du rör dig länge. Det är också socialt.

Om du skulle övertyga en icke-golfare att bli golfare, vad skulle du lyfta fram?

– Du får en fritidsaktivitet som du kan utöva livet ut, som du genomför tillsammans med andra människor i social gemenskap samtidigt som du får en fysisk aktivitet. Det är en bra friskvårdsaktivitet. Du är utomhus och den är generationsöverskridande.

Vem i hela världen skulle du vilja dela boll med?

– Utan tvekan In-Gee Chun. En världsstjärna som spelar oerhört elegant. Det är en ren fröjd att se hennes sving. Jag tror att vi skulle ha en riktigt trevlig runda ihop.

Utmaningen

– Det är att hitta nya sätt för ideellt arbete. Förr var det mer självklart bland både unga och äldre. Idag är det en annan inställning. De äldre har fullt upp med sina jobb och åtaganden. De yngre har inte behövt engagera sig som tidigare generationer har gjort.

Till sist, vad har du alltid med dig i bagen? Och vad har du i handikapp?

– Förutom golfklubborna så är det regelboken. Mobiltelefonen, men den stänger jag av. Då blir varken jag eller medspelarna störda. Handikapp just nu är 19,4.

Bra bemötande som policy

Det är mycket som är fint med Haverdals Golfklubb. Banan. Naturen. Personalen. Medlemmarna. Aktiviteterna. Restaurangen. Men något som är extra fint är deras bemötandepolicy. Vad sägs om detta?

Haverdals Golfklubb ska präglas av att vi bemöter alla med respekt och värdighet, oavsett ålder, kön, funktionsförmåga, etnicitet, religion och sexuell läggning. Vi har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter! Alla, såväl medlemmar som gäster, ska värderas utifrån en människosyn att alla är unika och har samma rätt att vistas, träna och spela på Haverdals Golfklubb.”

Det här är en välkomnande attityd – på riktigt. I år är det dessutom 30 år sedan klubben bildades och blev invalda i Svenska Golfförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är verkligen värt att slå ett extra slag för. Faktiskt! Ta med dig nära och kära och kom hit. Vi säger bara en sak – Välkommen till Haverdals Golfklubb, en viktig del av Golfhuvudstaden Halmstad.

Mer golfhuvudstaden

Golfpaket

Golfbanor

Mer av Halmstad