Deutsch
Dansk
English

Magiska mörker

Det är något speciellt med mörkret i Halmstad. Det börjar där, någon gång när sensommaren går över till höst. När skymningen kommer blir himlen plötsligt en stor bioduk med konstanta skådespel av ljus och himlakroppar.

Mörkret möjliggör också nya aktiviteter när ljus och lampor lyser upp kvällarna och eldflammor vaggar hypnotiskt i vindpustarna. Här är några tips på vad som händer i Halmstad när mörkret sänker sig över vår vackra omgivning.

Norrsken över Särdals kvarn i Halmstad

Särdals kvarn. Foto: Patrik Leonardsson

Norrsken

Finns det något mer magiskt än norrsken? Ja, du kan faktiskt se norrsken även i södra Sverige. Några av våra favoritställen att spana på ljusfenomenet är Tyludden i Tylösand eller från Ivars Kulle. Oftast är fenomenet för svagt för att synas med blotta ögat, så glöm inte bort att använda din mobilkamera med mörkerinställning. Ett tips är att gå med i facebookgruppen Norrsken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få en prognos om när chansen finns.

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson har vi tagit fram en norrskensguide för att du ska få ut det mesta av din norrskensupplevelse i Halmstad.

Pumpor och stearinljus på ett bord ute i mörker

Foto: Volodymyr Melinyk, Mostphotos

Bus eller godis

Vad är väl mörkret utan sin egen högtid – Halloween! Håll koll i vår evenemangskalender för att se vad som händer i Halmstad under höstlovet. Det bjuds på allt från spökjakt vid Haverdals Camping, pumpajakt på Söderpiren till spökvandringar på Hallandsgården.

Föreställning i Stora salongen på Halmstads Teater

Halmstads Teater

Kryp in i kulturmörkret

Den mörka tiden på året är perfekt tid för att krypa in i kulturmörkret. Häng med i musikens rytmer, skratta med komiker och beundra dansnummer. I Halmstad finns flera kulturscener att besöka. Däribland Halmstads Teater, Kulturhuset Najaden, Stadsbiblioteket och Halmstad Arena.

Fåglar i ett träd i skymning

Foto: Anki Höglund, Mostphotos

Kulturarvet i Kvibille

Visste du att det finns en kulturpromenad i Kvibille som innefattar tio olika stopp? Promenaden är cirka fyra kilometer lång och tar dig till en runsten från 1100-talet, Gästgiveriet med historian om ett 200 år gammalt skelett och fängelsehålan Kungshög. Du får även se en mytomspunnen gravhög med över fyra meter i diameter samt avrättningsplatsen där bland annat Jacob Olsson Qwick avrättades. Jacob var den sista att avrättas i Kvibille 1847. Ett besök till Kvibille passar sig perfekt för den historie- och skräcklystna när mörkret smyger sig på…

En stor sten och vintergatan

Foto: Patrik Leonardsson

Himlakroppar

Ge dig ut och leta stjärnfall, stjärnbilder och kometer på himlen och känn dig närmre rymden än någonsin tidigare. Kika på lightpollutionmap.info för att hitta en bra plats utan ljusföroreningar att titta efter himlakroppar, stjärnfall eller hela Vintergatan!

Hallands Astronomiska Förening, HASTRO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., håller till på Plönningeobservatoriet och arrangerar aktiviteter som stjärntittarkväll och teleskopkvällar. På hastro.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du även en fantastisk kalender med vad som händer på himlen under året. Hösten och vintern 2023-2024 bjuder bland annat på partiella månförmörkelser och meteorskurar!

Shopping för mysiga innedagar

Härliga dagar ute i friska luften i alla ära, men att spendera tid inomhus tillsammans med nära och kära är också mysigt. Innan dess, ge dig ut på en shoppingrunda i city och införskaffa dig allt du behöver för lata dagar inomhus. Tänd ljus, spela sällskapsspel och fika något gott tillsammans.

Från grillplatser till gourmet

Ta med familjen eller vännerna ut i naturen och laga er måltid över öppen eld. Eldens sprakande skapar en härlig atmosfär samtidigt som ni tillreder er måltid i skymningen. I Halmstad finns flera grillplatser med magisk vy. Vill du inte laga maten själv finns flera mysiga restauranger att krypa in i. Unna dig och ditt sällskap en smakupplevelse samtidigt som ni lutar er tillbaka och låter restaurangen sköt jobbet.

Hotell Mårtenson i Halmstad

Hotell Mårtenson

Boende

Gör en avstickare i mörkret och checka in på ett omfamnande hotell. Du behöver inte åka långt för att bryta vardagen. En weekend eller övernattning ger ofta ny energi till hösten. Njut av en frukost som serveras med omtanke, strosa på stan och kryp sen ner i en skön hotellsäng.

The Spa på Hotel Tylösand.

The Spa på Hotel Tylösand. Foto: Pamela Hanne

Spa

Hallänningar lever längst i hela Sverige. Kanske är det förmågan att ta vara på livets goda som gör skillnaden? Unna dig ett besök på någon av Halmstads avkopplande spaanläggningar och samla ny energi.

Kaffe bryggs på Cortado coffee shop i Halmstad

Cortado coffee shop

En värmande höstkopp

Hösten är något alldeles speciellt. Ett behagligt lugn lägger sig över staden. Naturen antar en annan karaktär, klädd i varmare färger och vackrare än någonsin. Vad passar då bättre än att njuta av varm dryck med någon du tycker om? Från Slöinge i norr till Linjegatan och Halmstad innerstad hittar du ekologiskt hantverkskaffe av bästa kvalitet. På sidan Lite Halmstad i glaset har vi samlat närodlade drycker. Är du sugen på något gott till? Stanna då till på något av stans caféer. Här serveras allt från gofika till matigare alternativ. Givetvis med en värmande kopp till.

Mer höst

Mer av Halmstad