Deutsch
Dansk
English

Drycker – lite Halmstad i glaset

Välj lokalproducerat i glaset och skapa en helt ny måltidsupplevelse. I Halmstad produceras ekologiskt hantverkskaffe x2, te, fruktdrycker, must, saft, glögg, öl och numera även vin. Följ med och upptäck en smak av Halmstad, i glaset!

Två personer på I´m Coffee i Halmstad

I´m Coffee. Foto: Anna Reljanovic

Kaffe och te

Gillar du att njuta av en kopp riktigt gott hantverkskaffe? Då ska du besöka det lilla rosteriet I´m Coffee, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vars ljuvliga doft sprider sig långväga. Rosteriet drivs av Alpha Ousmane Sow som har stor erfarenhet av kaffe i alla dess former. Kaffebönorna hämtar han bland annat från den egna plantagen i Guinea, där han övervakar skörden varje år. Därefter skeppas dem till Halmstad där han rostar dem till perfektion för att kunna erbjuda sitt eget välsmakande specialkaffe. Handla med dig hela eller färdigmalda bönor, slå dig ner i kaffebaren eller boka in dig på en kaffeprovning för att själv uppleva skillnaderna. Utöver kafferosteriet tillverkas här även fräscha teer, döpta efter Alphas fru Ida, och choklad.

I det lilla samhället Slöinge ligger ett annat litet rosteri, Slöinge Kafferosteri, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som producerar underbart specialkaffe. Här sprider sig den ljuva doften av nymalet kaffe och du kan njuta av en kopp med gott samvete. Allt kaffe är nämligen ekologiskt odlat och upphandlat med så få mellanhänder som möjligt. I butiken kan du även handla egenproducerade teer och müsli.

HaFi:s rabarbersaft

HaFi:s rabarbersaft. Foto: HaFi

Söta drycker

Hallands Fruktindustri, Hafi, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett familjeföretag som funnits i Brännarp, på den halländska landsbygden, i 80 år. Nu är det fjärde generationen som engagerar sig i hela processen från plock till lock. När du kliver in i gårdsbutiken möts du av Hafis värld av soliga smaker och trevliga saker. Förutom delikatesser som marmelad och sylt hittar du även flera varianter av saft, smoothie, färdiga fruktdrycker, äppelmust, glögg och mousserande drycker med smak av bland annat rabarber och fläder. Vi lovar, du kommer vilja smaka allt i Hafi Fabriksbutik!

Wapnö Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. produceras inte bara öl utan i gårdsbutiken kan du även handla hem gårdens egen lemonad, kola-läsk, källvatten, must och den omåttligt populära glöggen. Vi kan heller inte skriva om Wapnö utan att nämna mjölken – den mest välkända produkten ur Wapnös gedigna sortiment.

Glasflaskor

Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos

Öl

Att det i Halmstad finns många passionerade ölbryggare är ingen nyhet, inte heller att här finns flera mikrobryggerier vars hantverk finns representerade på såväl lokala systembolag som barer och restauranger. Halmstads lokala mikrobryggerier har vi samlat på en separat sida.

Vindruvor på Stora Berg i Halmstad

Vindruvor på Stora Berg. Foto: Per-Olof Nilsson

Vin

Ja, du läste rätt. Det tillverkas faktiskt vin i Halmstad, om än i liten skala. Sedan 2016 har bröderna Lars-Erik och Per-Olof Nilsson på gården Stora Berg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Getinge haft vinrankor. Och numera serveras det egna vinet på gårdens lilla pizzeria. Blir du nyfiken? I så fall får du planera in ett besök till Stora Berg, gården med självplock av jordgubbar och andra bär, gårdsbutik och romersk pizza på halländsk vis tillsammans med vin som odlats, skördats och bryggts på gården.

Villa Susero

Villa Susero

Exklusiva vinprovningar

Det är förvisso inte viner tillverkade i Halmstad, men italienska viner som inte går att få tag på genom Systembolaget. Hos Villa Susero Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns en mysig och stämningsfull vinkällare där sällskap upp till 12 personer kan boka in sig för en vinprovning. Villa Susero ligger fantastiskt beläget i böljande landskap mitt mellan Kvibille, Getinge och Harplinge. Utsikten över skog och åkrar ger dig nästan vibbar av ett svenskt Toscana.

Mer höst

Mer av Halmstad