Deutsch
Dansk
English

Drycker – lite Halmstad i glaset

Välj lokalproducerat i glaset och skapa en helt ny måltidsupplevelse. I Halmstad produceras ekologiskt hantverkskaffe x2, te, fruktdrycker, must, saft, glögg, öl och numera även vin. Följ med och upptäck en smak av Halmstad, i glaset!

Två personer på I´m Coffee i Halmstad

I´m Coffee. Foto: Anna Reljanovic

Kaffe och te

Gillar du att njuta av en kopp riktigt gott hantverkskaffe? Då ska du besöka det lilla rosteriet I´m Coffee, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vars ljuvliga doft sprider sig över hela Slottsmöllan. Rosteriet drivs av Alpha Ousmane Sow som har stor erfarenhet av kaffe i alla dess former. Kaffebönorna hämtar bland annat han från den egna plantagen i Guinea, där han övervakar skörden varje år. Därefter skeppas dem till Halmstad där han rostar dem till perfektion för att kunna erbjuda sitt eget välsmakande specialkaffe. Handla med dig hela eller färdigmalda bönor, slå dig ner i kaffebaren eller boka in dig på en kaffeprovning för att själv uppleva skillnaderna. Utöver kafferosteriet tillverkas här även fräscha teer, döpta efter Alphas fru Ida.

I det lilla samhället Slöinge ligger ett annat litet rosteri, Slöinge Kafferosteri, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som producerar underbart specialkaffe. Här sprider sig den ljuva doften av nymalet kaffe och du kan njuta av en kopp med gott samvete. Allt kaffe är nämligen ekologiskt odlat och upphandlat med så få mellanhänder som möjligt. I butiken kan du även handla egenproducerade teer och müsli.

HaFi:s rabarbersaft

HaFi:s rabarbersaft. Foto: HaFi

Söta drycker

Hallands Fruktindustri, HaFi, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett familjeföretag som funnits i Brännarp, på den halländska landsbygden, i 80 år. Nu är det fjärde generationen som engagerar sig i hela processen från plock till lock. När du kliver in i gårdsbutiken möts du av Hafis värld av soliga smaker och trevliga saker. Förutom delikatesser som marmelad och sylt hittar du även flera varianter av saft, smoothie, färdiga fruktdrycker, äppelmust, glögg och mousserande drycker med smak av bland annat rabarber och fläder. Vi lovar, du kommer vilja smaka allt i Hafi Fabriksbutik!

Wapnö Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. produceras inte bara öl utan i gårdsbutiken kan du även handla hem gårdens egen lemonad, kola-läsk, källvatten, must och den omåttligt populära glöggen. Vi kan heller inte skriva om Wapnö utan att nämna mjölken – den mest välkända produkten ur Wapnös gedigna sortiment.

Vindruvor på Stora Berg i Halmstad

Vindruvor på Stora Berg. Foto: Per-Olof Nilsson

Vin

Ja, du läste rätt. Det tillverkas faktiskt vin i Halmstad, om än i väldigt liten skala. Sedan 2016 har bröderna Lars-Erik och Per-Olof Nilsson på gården Stora Berg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Getinge haft vinrankor. Och i somras serverades de första glasen lokalproducerad rosé på gårdens nyöppnade pizzeria. Blir du nyfiken? I så fall får du ha lite is i magen och invänta kommande säsong då Stora Berg återigen öppnar portarna till självplock av jordgubbar och andra bär, gårdsbutik och romersk pizza på halländsk vis tillsammans med vin som odlats, skördats och bryggts på gården.

Glasflaskor

Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos

Öl

Att det i Halmstad finns många passionerade ölbryggare är ingen nyhet, inte heller att här finns flera mikrobryggerier vars hantverk finns representerade på såväl lokala systembolag som barer och restauranger. Halmstads lokala microbryggeri har vi samlat på en separat sida

Mer höst

Mer av Halmstad