English
Publicerad 18 januari 2023

VÄV2022 gav 18,5 miljoner SEK i turistekonomisk omsättning

Vävmässan som genomfördes den 22-24 september 2022 blev ett mycket lyckat evenemang. Det stärkte Halmstads position som kulturdestination och gav ringar på vattnet via olika lokala och regionala projekt.

Tusentals besökare – lokala, nationella och internationella - hittade till Halmstad när världens största handvävarmässa hölls på Halmstad Arena. Det här är ett dreamhack för vävare! Med 150 utställare, föredrag och workshops kunde alla vänner av design och textilt hantverk få sitt lystmäte. Arrangörer var Svenska Vävrådet i samarbete med Kultur i Halland – Slöjd/Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Destination Halmstad AB. I samband med mässan tog Destination Halmstad fram en webbsida om Halmstads vävhistoria Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ovanligt med mätning av kulturevenemang

För att mäta värdet av evenemanget genomfördes en turistekonomisk undersökning av Upplevelseinstitutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på uppdrag av Destination Halmstad AB. Undersökningen tog sin utgångspunkt i det tillflöde av turister och den konsumtion som annars inte skulle ägt rum. Ett annat syfte var att utvärdera vad besökarna tyckte om evenemanget ur ett upplevelseperspektiv.

Enligt Upplevelseinstitutet var just denna mätning av ett kulturevenemang ett ovanligt, och intressant uppdrag. Det vanliga är att idrottsevenemang och konserter mäts. Nu har Halmstad tagit ett första steg i att titta på betydelsen av kulturevenemang för den lokala och regionala näringen. Vi hoppas att fler destinationer följer efter.

Stärkt position

Vävmässan bidrog till att stärka Halmstads position och varumärke som kulturdestination på den nationella och internationella marknaden. För Halmstad Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. var det ett sätt att visa på anläggningens potential för att utöver idrottsevenemang och konserter även kunna ta emot stora mässor. Vi behöver verkligen flexibla och stora anläggningar i Halmstad för att möta omvärldens behov och krav i samband med olika evenemang.

Lokala och regionala kringeffekter av vävmässan

Pandemin gjorde att VÄV2022 fick flyttas fram två år. Det ledde till att flera projekt kopplade till vävmässan genomfördes långt före evenemanget eftersom det redan var inplanerat. Men mycket gjordes också i anslutning till mässan. Här är bara några exempel på allt som hände i Halmstad och Halland.

Sammanfattning av den turistekonomiska mätningen

 • ROI (Return of investment) tillbaka: 18,5 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning.
 • Totalt antal besökare: 7 200.
 • Antal unika besökare: 5 100.
 • Besökarna var i huvudsak högutbildade kvinnor 56+.
 • Av besökarna var turistandelen 88 % (besökare som inte bor i Halmstads kommun). Av dessa var exportandelen 18% (bor permanent i utlandet). 12% av besökarna kom från hemkommunen.
 • Den genomsnittlige besökaren besökte evenemanget 1,4 dagar; de lokala besökarna besökte evenemanget 1,2 dagar och turister besökte evenemanget 1,4 dagar.
 • 56% av de svenska turisterna var dagpendlare medan 33% övernattade kommersiellt och 11% övernattade icke-kommersiellt. Bland de utländska turisterna utgjorde dagpendlarna 13% medan de som övernattade kommersiellt var 72% respektive icke-kommersiellt 15%.
 • 74% av de svenska övernattarna bodde inom Halmstads kommun medan motsvarande siffra bland de utländska var 73%. De svenska övernattarna stannade i snitt 2,6 dagar och 2,0 nätter medan de utländska stannade 3,4 dagar och 2,9 nätter.
 • Besökarna var genomgående mycket nöjda med intrycket av besöket/vistelsen i Halmstad och gav ett medelvärde om 4,5.
 • 63% hade besökt Halmstad tidigare, medan 37% var här första gången i och med VÄV2022.
 • Turisterna var relativt aktiva i samband med besöket till Halmstad. 53% av dagpendlarna gjorde/utförde en eller flera aktiviteter i samband med besöket. Motsvarande siffra bland övernattarna var 89%. De populäraste aktiviteterna var ”gått på restaurang”, ”tittat på/besökt kulturanläggning”, ”besökt utflyktsmål/sevärdhet” och ”shoppat/handlat”.
 • Halmstad fick mycket fina betyg av turisterna när vi betygsattes som destination. Bäst betyg fick vi för ”service & bemötande”, ”säkerhet/trygghet” och ”natur & friluftsliv”, tätt följt av ”konstutbud”. Alla parametrar fick värden inom intervallet 4,2 till 4,4 vilket anses som bra.
 • En stor andel vill komma tillbaka som turist till Halmstad; 52% svarade ”ja absolut” medan 40% svarade ”ja kanske”.
 • Evenemanget fick mycket bra betyg av besökarna. De viktigaste parametrarna ”helhetsintryck” (4,5) och ”valuta för pengarna” (4,1) låg båda på mycket bra nivå. Bäst betyg fick man för ”stämning & atmosfär”, ”känslomässig upplevelse” och ”kvaliteten på utställarna/montrarna” som samtliga fick 4,6.

Långsiktigt arbete för att värva evenemang

Destination Halmstads intention var att med evenemanget som motor skapa såväl affärer som bestående avtryck. Linda Hellring som är projektledare på Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Destination Halmstad har aktivt deltagit i processen fram till själva genomförandet av VÄV2022;

– Vävmässan värvades redan 2017 så det är verkligen ett långsiktigt arbete innan vi når fram till slutmålet, själva evenemanget. Nu gjorde ju pandemin att det tog ännu längre tid. Men det viktiga är att det blev av. För evenemang av den här digniteten gagnar inte bara Halmstad utan hela Halland. Det omsätts pengar till besöksnäringen via exempelvis övernattningar, restaurangbesök och shopping. Pengar som inte kommit in om vi inte hade värvat vävmässan till regionen. Vävmässan ska arrangeras igen 2025 och under mässdagarna besökte flera svenska destinationer Halmstad Arena, för att se på möjligheter att sälja in sin stad.

Cirkeln slöts efter 36 år

Premiären för världens första och största handvävarmässa var faktiskt i Halmstad 1986 på Halmstads Teater. Självaste Prins Bertil, Hertig av Halland, invigde den tillsammans med Prinsessan Lilian. 36 år senare var det äntligen dags igen. Och det blev en riktigt lyckad mässa! Vi träffade dessutom grundarna till Vävmässan, Lillemor och Uno Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kunde berätta hur det kom sig att just Halmstad fick vara premiärstad 1986.

– De lokala aktörerna, utvecklarna för slöjd och konsthantverk i Region Halland och Destination Halmstad har gjort ett fantastiskt arbete för att VÄV2022 blev en lyckad Vävmässa. Vi i Svenska Vävrådet är mycket glada för samarbetet och det mottagande vi har fått under hela processen, från beslut att anordna Vävmässan i Halmstad, fram till att Vävmässan kunde genomföras. Den turistekonomiska mätningen är ett kvitto på det vi nu har upplevt. Tusentals människor kom till evenemanget, många av dessa reste långt och i mätningen kan avläsas att många har upptäckt Halmstad och vill komma tillbaka. Deras positiva upplevelser gör dem även till ambassadörer för kommande Vävmässor säger Tina Ignell, ordförande i Svenska Vävrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Linda Hellring

Projektledare Halmstad Convention Bureau, Destination Halmstad AB
Mobil: 0706-65 25 71. E‑post: linda.hellring@halmstad.se

Tina Ignell

Ordförande i Svenska Vävrådet
Mobil: 0703-55 64 65. E-post: tina@vavmagasinet.se