English
Publicerad 6 maj 2022

Halmstad Golfarena storsatsar på solenergi

Två personer står på en golfbana

Halmstad Golfarena är inte bara en av Sveriges främsta träningsanläggningar för golf, det är även en klimatsmart anläggning i framkant. Som en del i Golfarenans arbete inom hållbarhet investerar man nu i en egen solenergianläggning.

Vid kusten i Ringenäs i västra Halmstad ligger familjeägda Halmstad Golfarena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hit kommer både landslagsspelare och hängivna golfare för att förbättra sitt golfspel. Golfarenan är en klimatsmart anläggning med en 9-hålsbana och flera träningsytor, både inom- och utomhus. Här finns också gym, möteslokaler, hotell, café och sommarrestaurang.

Nästa steg i att utveckla Halmstad Golfarena i en långsiktigt hållbar riktning görs genom en mångmiljoninvestering på en egen solenergianläggning.

– Vi är väldigt glada att kunna göra det här. Det är ett viktigt steg för oss samtidigt som vi hoppas kunna inspirera golfsverige och hela besöksnäringen. Ska Halmstad vara en hållbar destination behövs det hållbara besöksmål – och det är Golfarenan, säger Lina Siljegård, vd på Halmstad Golfarena. På lång sikt stärker den här satsningen vår konkurrenskraft. Företag blir allt mer medvetna och gör aktiva val att komma till anläggningar som har en hållbar profil.

Den nya solenergianläggningen kommer att byggas på en 25 000 kvadratmeter stor yta på rapsfältet några hundra meter bakom Arenahuset, och planeras stå klar under nästa år.

– I första hand ska vi bli självförsörjande på förnybar energi. När vi får överskott leder vi ut detta till elnätet så att fler kan öka andelen hållbar energi i sina verksamheter. Solenergianläggningen kommer att producera cirka 2 200 000 kWh och efter att vi har tillgodosett vårt dagsbehov kommer det att återstå el till 90-100 normalförbrukande villor, säger Martin Siljegård, anläggningschef på Halmstad Golfarena.

Han berättar att målet är att på kort tid fasa ut beroendet av fossila bränslen och ställa om till en eldriven maskinpark.

– Gräsklippare, traktorer, vältar, röjsågar och hjullastare går på diesel och bensin. Det måste bort. Om ett par år kan vi ha det mesta eldrivet men det ställer krav på de som levererar maskiner.

Halmstad Golfarena är på många sätt i framkant vad gäller hållbar skötsel och drift. När golfanläggningen byggdes 2010 fattades flera avgörande beslut för att minska klimatavtrycket och hushålla om ändliga resurser på ett ansvarsfullt sätt. Exempelvis bevattnas gräsytorna endast med uppsamlat vatten från egna dammar. Byggnaderna är energisnåla och gräset är resurssnålt genom golfbanans "ruffiga" design med färre ytor som ska klippas.

Golfhuvudstaden - ett starkt varumärke

När Destination Halmstad registrerade varumärket Golfhuvudstaden för tio år sedan var det för att ta vara på stadens starka position inom golfen och samtidigt gynna besöksnäringen.

– En del av vår identitet är att vara kreativa, innovativa och ligga i framkant. Genom att leda utvecklingen inom golf hjälper vi till att sätta Halmstad på kartan. Vi är en del av Golfhuvudstaden som har haft en stark position i många år, men det gäller att hela tiden befästa och förstärka den positionen, säger Lina Siljegård.

– Som projektledare för Golfhuvudstaden är jag glad och stolt över att fler och fler anläggningar satsar på hållbarhet säger Camilla Axelsson. Det är och kommer att bli en ännu starkare faktor för människor som vill göra bra och medvetna val när de utövar det de älskar, i det här fallet golf.

Om Golfhuvudstaden

För att ta vara på Halmstads starka position inom golfen startade Destination Halmstad i oktober 2012 Golfhuvudstaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet är att med draghjälp av golfsporten under varumärket Golfhuvudstaden stimulera besöksnäringen i Halmstad och främja tillväxt med fler arbetstillfällen i förlängningen. Fler besökare ska hitta till Halmstad genom att lyfta fram stadens unika och breda golfutbud. Besökare i staden ska upptäcka och uppleva såväl golf som övrigt turistutbud.

Kontakt

Lina Siljegård

Vd Halmstad Golfarena
Mobil: 0722-241 31 36. E-post: lina@golfarenan.se

Camilla Axelsson

Projektledare Golfhuvudstaden, Destination Halmstad.
Mobil: 0729-74 33 59
E-post: camilla.axelsson@halmstad.se