English
Publicerad 7 februari 2024

En underbar besöksnäringsträff på slottet!

På årets första och fullmatade besöksnäringsträff den 7 februari samlades över 100 personer på Halmstad slott. Det var skön stämning och ett härligt sorl bland alla deltagare som minglade. Vi summerade 2023 och sa hej till allt som är på gång 2024. Och vi sa också hej och välkommen till vår nya landshövding.

Karolina Davidsson, vd på Destination Halmstad, modererade och guidade oss genom programmet. Hon bjöd också på en film som visade lite av allt som hände förra året.

Ny på jobbet

Anders Thornberg, Halmstadsonen som nu är Hallands nya landshövding presenterade sig och sitt uppdrag. Han inledde med att lite klurigt säga att när slottet stod färdig 1619 festades det i salen vi satt i. Det var det berömda kungamötet. Då var Halmstad danskt så svenskarna var en slags turister, numera är danskarna turister. På tal om det så hittade 42 procent fler danskar till Halmstad förra året berättade Karolina.

Människor, djur och natur ska må bra i Halland

Som landshövding företräder Anders staten. I sin roll ska han stimulera möten mellan människor, stimulera processer, se till att rätt saker händer och mycket mer. Han lyfte även att Halland är ett attraktivt län med både kust och inland. Att vi ligger centralt och har bra tillväxtmöjligheter. Kommunerna är jämnstarka, vi har bästa sjukvården. Utifrån folkmängd är vi 7:e största länet. Vi har längsta medellivslängden bland både män och kvinnor. Vi har natur, kultur, sport, mat, konst och Prins Bertils stig.

Givetvis finns det utmaningar också som ojämlikhet, den gröna omställningen, klimatet och bristen på mark. Hållbarhet och hållbar samhällsutveckling är prioriterat. Anders avslutade med att säga, –om det är något av det jag har sagt som ni ska komma ihåg så är det att människor, djur och natur ska må bra i Halland.

Här kan du läsa mer om Länsstyrelsen Hallands verksamhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anna klev in med den äran

När kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) blev sjuk i influensa ryckte vice ordföranden Anna Fallkvist (M) in. Det politiska styret består av alliansen Ansvar för Halmstad där även KD ingår. Deras strategi bygger på flera faktorer; som att dra nytta av Halmstads utmärkta logistiska läge och att attrahera 20 - 39-åringar att stanna kvar efter högskolestudier eller att flytta till Halmstad. Ett projekt som sticker ut nu är Stadens hjärta 2.0 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Halmstad satsar på att bli årets stadskärna 2025.

Visita har koll

Claes Sandvig regionansvarig på Visita Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Södra lyfte hur viktig den arbetskraftsintensiva besöksnäringen är för hela Sverige. Exportvärdet är stort och det är en viktig bransch när det gäller instegsjobb både för unga och utlandsfödda.

Kom på visit i Halland

Visit Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. jobbar för att hela Halland ska vara en enad destination och har säsongsförlängning som ett av huvuduppdragen. Tack vare att vi är ett litet län är det alltid nära till samarbete sa Jimmie Sandberg, avdelningchef. Han berättade även kort om förra årets uppskattade Danmarkskampanj. Därefter lämnade han över till strategerna Rosi Magnusson och Nadja Leek som har fokus på tyska marknaden.

Tyskar gillar Sverige, vi ska få dem att gilla Halland extra mycket

Tyskland är en prioriterad marknad med stor potential. De har positiv inställning till Sverige och 28 miljoner vill åka hit. Då gäller det att vi i Halland är med och ser till att välkomna dem. Dessutom bidrar tyska turister till säsongsförlängning eftersom de reser under en lång säsong, från maj – september. Natur- och kustsemester är högt på önskelistan, och där har vi mycket att erbjuda. Men vi måste också visa på värdskap.

Det är besöksnäringsföretagen som sitter på produkten och tjänsten därför behövs exempelvis en del av informationen på tyska. Visit Halland kommer att lansera visithalland.com/de under 2024. För dig i besöksnäringen erbjuds olika utbildningar kostnadsfritt för dig som vill förbereda dig för tyska gäster. Kolla in vad Visit Halland kan göra för dig! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett tips! Vi på Destination Halmstad har tysk information om Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det kan vara bra för dig i Halmstads besöksnäring att veta.

Halmstads slottskultur

Föreningarna som samsas under Kultur på slottet kunde berätta att det kommit 3000 besökare juni – augusti. Hälften var turister och en stor del från utlandet, exempelvis från Tyskland och Danmark. Under hösten räknades ytterligare 1000 besökare in! Tack för informationen Sven Johansson från Gamla Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Ulla Winblad från Halmstads Idrottshistoriska förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Harriet Axelsson från Halmstads Hemslöjdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som gjorde en kupp och skänkte ett par tjusiga sockor stickade i bingemönster från 1600-talet till vår nya landshövding. Han blev glad!

Surrealistiskt och slottsvalv

Ola Magnusson, förvaltningschef på Kulturförvaltningen i Halmstad, hade ett par roliga nyheter att komma med. Dels att det kommer att skapas en stadshistorisk utställning under slottsvalvet i samarbete med föreningarna i Kultur på slottet. Och den 7 september kommer den efterlängtade invigningen av konstpärlan Mjellby Konstmuseum – ett nationellt och internationellt besöksmål med ambitionen att bli ett nordiskt surrealismmecka.

Det är i Halmstad det händer!

Det var otroligt mycket som avhandlades denna morgon. Så på slutet blev det kort men hjärtlig och intensiv information.

Och vad du gör, missa inte FunkisFestivalens 10-årsjubileum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nu på fredag!

Tusen tack till alla som kom denna morgon. Ni är så värdefulla!