Deutsch
Dansk
English

Eldsbergabygdens lantliga lugn

Cirka 12 kilometer söder om Halmstad ligger det lilla samhället Eldsberga, vars omgivning bjuder på flera trevliga upptäckter och utflyktsmål.

Här finns allt från mysiga caféer och charmiga inredningsbutiker till naturskön golfbana och camping. Häng med på en resa genom Eldsbergabygden med omnejd!

Kusten längs Påarp och Laxvik i Halmstad

Lantligt lugn nära naturen

Eldsbergabygden sträcker sig från havet i väster till skogen i öster. Här finns hav och sjö, bördig landsbygd och tätort, många intressanta platser och en spännande historia. Ta del av bygdens historia genom att besöka Eldsberga kyrka, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en av Hallands bäst bevarade romanska kyrkor byggd på 1100-talet. Den står högt och vackert belägen på en rullstensås och syns från långt håll. Här finns också en gammal hembygdsgård med äldre byggnader såsom smedja, bagarstuga och snickerboa. Under året arrangeras diverse olika evenemang så som midsommarfirande, kulturvandringar, loppmarknad och julstuga.

Bygdens närhet till både hav och skog gör det enkelt att upptäcka omgivningarna. Hoppa upp på cykeln och cykla de cirka 4 kilometerna till kusten för att njuta av solsköna dagar och salta bad vid Laxvik, Gullbranna eller Tönnersa strand, som är en del av Tönnersa naturreservat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här hittar du några av Hallands mäktigaste sanddyner och i skogen klättrar humle som lianer på de gamla alstammarna. Du kan också ge dig ut på upptäcktsfärd i det öppna landskapet där bronsåldershögarna vittnar om att här har bott människor i tusentals år. I skogen kan man finna spår av torp och inhägnader och vandrar man längs en å är möjligheten stor att stöta på rester av gamla kvarnar eller tidig industriverksamhet.

Bennets möbel- och tapetserarverkstad i Halmstad

Foto: Bennets möbel- och tapetserarverkstad.

Inredning och trädgård

För den inredningstokiga finns det flera guldkorn att besöka. Mia´s inspiration och inredning hittar du i ett gammalt renoverat stall ute på landet, i utkanten av Eldsberga. Här botaniserar du bland inredningsdetaljer och blommor i en skön och harmonisk mix. Sortimentet är levande och varierar efter säsong, så blir inte förvånad om du hittar något nytt och spännande vid varje besök.

Bennets möbel- och tapetserarverkstad är mer än en vanlig tapetserare. I en mysig gammal lada på Fladje Gård i Eldsberga kan du, förutom att få hjälp med tyger, möbelvård och omklädning, strosa runt bland diverse inredningsdetaljer – allt noga utvalt. Här finns också en del egentillverkade produkter i skinn, till exempel väskor och plånböcker.

Ligger blommor och växter dig varmt om hjärtat? Då är ett besök på Tönnersjö Trädgårds säsongsbutik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett givet stopp. Här säljs blommor och grönsaksplantor som till största delen är framdrivna i de egna växthusen. Dessutom hittar du lite av varje som hör årstiden till liksom krukor, pynt och diverse tillbehör som jord och näring.

Tönnersjö golfbana

Tönnersjö golfbana. Foto: Per Nilsson

Aktiviteter

I Tönnersjö ligger Halmstad Tönnersjö Golfbana, en privatägd anläggning i ett lätt kuperat och naturskönt kulturlandskap med vackra ekar och glittrande vattendrag. Här finns en artonhålsbana samt en niohålsbana som är öppen för alla. Artonhålsbanan har en bra variation med flera intressanta höjdskillnader och strategiska hinder som ger en bra golfutmaning såväl som en skön naturvandring. På niohålsbanan, med par 29, finns golfhål mellan 90 och 200 meter och passar alla golfare oavsett spelskicklighet. Utöver banorna finns en stor och platt range med flera mål och platser under tak, två övningsbunkrar samt en stor övningsgreen.

Lindas Ekocafé i Halmstad

Lindas Ekocafé. Foto: Lindas Ekocafé

Mat och dryck

Mitt på det halländska landskapet hittar du charmiga Lindas Ekocafé, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett mysigt och ekologiskt café i härlig lantmiljö. Närmare bestämt ligger caféet i det gamla stallet på Röinge Kronogård, vägg i vägg med Patriks Prylar. Här kan du koppla av en stund med en närproducerad och hembakad fika i det personligt inredda caféet.

Mat serveras också i restaurangen på Gullbrannagården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Tönnersjö Golfrestaurang, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beläget i ett vackert stenhus i anslutning till golfbanan.

Gullbrannagården i Halmstad

Gullbrannagården. Foto: Adde Fotograf

Boende

I Gullbranna ligger Gullbrannagården, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en familjär och välskött camping som håller öppet året om. Under högsäsong arrangeras det aktiviteter för hela familjen och restaurangen har öppet varje dag. Det finns också en butik som säljer nybakat bröd varje morgon. Nära campingen ligger Gullbrannastranden, en 10 kilometer lång, barnvänlig sandstrand.

Kommer du med husbil kan du välja ett än mer lantligt alternativ, vid Lilla Böslid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns nämligen ställplatser med utsikt över öppna åkerlandskap. Självaste Lilla Böslid är en vacker gård som tillhör Hushållningssällskapet Halland och omgivningarna bjuder på vackra naturupplevelser.

Halmstad Tönnersjö Golfbana erbjudes olika typer av boende. Här finns rum i klubbhuset liksom stugor vackert beläget mitt på golfbanan. Kommer du med husvagn eller husbil så finns platser med tillgång till el, dusch och toalett.

Mer om Eldsbergabygden

Besök Eldsbergabygdens facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer shopping

Guldkorn

Mer av Halmstad