14 gårdsbutiker med smak av Halmstad

I Halmstad är det nära till allt – åkrar, skogar, hav och sjöar. Genom den fantastiska naturen får vi ett härligt utbud av fina lokala råvaror. Ge dig ut på ett kulinariskt äventyr och upptäck allt från gårdsbutiker och syltkokeri till mejeri och fiskebodar.

Besök välfyllda gårdsbutiker med dignande rotfrukter och grönsaker från tak till golv. Njut doften av handplockade bär och svamp, smaka på gudomliga ostar och andra mejeriprodukter. Hyllorna är fyllda av naturens skatter och ekologiska produkter för hälsa och miljö. Välkommen att fröjda dina smaklökar och fyll på skafferiet med honung, saft, sylt, kött, ost och mycket mer.

Barn plockar varor i Vilshärads gårdsbutik i Halmstad

Vilshärads gårdsbutik. Foto: Alexander Hall

Vilshärads gårdsbutik

Vilshärads gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en mysig gårdsbutik i lantlig miljö, vackert inbäddad bland blommande potatisåkrar och vajande sädesfält. Sparris är en av gårdens mest uppskattade grödor tillsammans med potatisen som kommer i många olika sorter, färger och former. Och det är just därför det är hit du ska åka om du vet att potatisens sort spelar roll för smak och karaktär. Utöver sparris och potatis är butiken fylld med egenodlade grönsaker, ägg, bär, frukt och blommor. Givetvis varierar utbudet i samklang med naturen, vädret och efterfrågan.

Slättåkra Närproducerat

En bit utanför Halmstad ligger Slättåkra Närproducerat,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en gårdsbutik som drivs av fyra halländska matproducenter, tre lantbruk och ett mikromejeri. Lya Gård 101, Kyrkbygård och Andreas Måttgård fyller butiken med grönsaker, potatis, blommor, ägg och kött. Hagarnas Mejeri ser till att hyllorna fylls av härliga delikatessostar, mjuka krämiga dessertostar och smakrika hårdostar.

Personal på Slättåkra Närproducerat

Slättåkra Närproducerat. Foto: Slättåkra

Susegård Gårdsförsäljning

Med utsikt över ett böljande öppet landskap av åker, äng och hav bedriver familjen Ryssén, sedan många år, potatis och grönsaksodling och gårdsbutiken fylls med nyplockade jordgubbar, grönsaker, blommor och kött från gårdens egna utegrisar. Under perioder erbjuds även självplock av såväl jordgubbar och blommor som bönor och majs. Utbudet på Susegård Gårdsförsäljninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster varierar efter säsong. Under sommaren kan du njuta av en fika i gårdens trädgårdscafé. Slå dig ner i den grönskande trädgården eller ta med fin fika in i växthuset.

Wapnö Gård

I mer än tjugo år har Wapnölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården. God djuromsorg, smakupplevelser och hållbar miljö har länge varit självklarheter. I gårdens saluhall finns mat och produkter för hela din tallrik. Vad sägs om Wapnö Miljökött® - ett exklusivt högmarmorerat nötkött från gårdens kvigor, ungkor och kor? Från det egna mejeriet fylls diskarna med produkter som mjölk, ost, yoghurt och glass medan växthuset bidrar med grönsaker som tomat, gurka och chili. Här finns även ett eget gårdsbryggeri med stort fokus på maltens kvalitet och unika smakupplevelser. Förutom spännande öl tillverkar de även lemonader och eget källvatten.

Köttprodukter i Wapnö Gårdsbutik i Halmstad

Wapnö Gårdsbutik. Foto: Wapnö

Mostorps Gård

En bit utanför Halmstad, vid Getinge, ligger det mäktiga slottet och gårdsbutiken Mostorp.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här säljs kött, framför allt gårdens nötkött men även lamm i perioder - allt slaktat, hängmörat och styckat i det egna gårdsslakteriet. I den manuella disken hittar du även egentillverkade charkprodukter, till exempel pålägg som pastejer, korvar och den goda Mostorpssyltan. Sommartid arrangeras kosafari, ta med barnen och hoppa upp i deras kärra och åk med på en guidad tur i hagen, bland kor och kalvar. Mysigt va?

Kvibille Ostbod

Du har säkert smakat någon av Kvibilles ostar men för att uppleva det där lilla extra är Kvibille Ostbodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster väl värt ett besök. Ostarna tillverkas endast ett stenkast härifrån, färskare än så blir det inte. Utöver deras klassiska ostar finns även småskaligt producerade ostar och tillfälliga partier som aldrig når affären. Ost har aldrig smakat så gott!

Kvibille Ostbod i Halmstad

Kvibille Ostbod

Lyngalax

På den karga Tylön utanför Halmstad började Fyrmästare Meuller under slutet av 1800-talet att enrisröka lax. Traditionen fördes vidare och i nästa generation blev det sonen Sivert som i sin fiskaffär i Halmstad sålde enrisrökt lax, sedan dess känd som Halmstadrökt lax. Idag är det Jonas som med gamla traditionella metoder, i stenugnar, med halländsk vindpinad och saltdränkt enris röker denna läckerhet som fyller diskarna i butiken Lyngalaxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utanför Gullgrandstorp. Förutom rökt lax finns här även rökt makrill, gravad lax liksom en rad andra delikatesser.

Hafi Fabriksbutik

Hallands Fruktindustri är ett familjeföretag som funnits i Brännarp, på den halländska landsbygden, i 80 år. Nu är det fjärde generationen som engagerar sig i hela processen från plock till lock. När du kliver in i gårdsbutiken möts du av Hafis värld av soliga smaker och trevliga saker. Frossa bland delikatesser som marmelader, sylter, chutneys, såser, safter, mousserande drycker, must och mycket mer. Vi lovar, du kommer vilja smaka allt i Hafi Fabriksbutik!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inen på Hafi Gårdsbutik i Halmstad

Hafi Gårdsbutik. Foto: Hafi

Gudagott

Gudagottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är gårdsbutiken mitt i city. En riktig charkuteriaffär som drivs och får sitt kött från den lokala gården Gudmundsgården i Slöinge. När du kliver in i här märker du direkt att årstiderna återspeglas i kyldiskarna. På sommaren är butiken ett paradis för alla grillentusiaster med bland annat goda grillkorvar och färdigmarinerat kött. Under hösten får det vilda ta plats med till exempel hjort från Bänarps vilt och kring jul fylls det upp med läckerheter som blivit tradition på de halländska julborden.

Görviksfiskaren

Det är få saker som ger så god smak som nyfångad fisk och fisken kan inte vara färskare än hos Görviksfiskaren.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Nere vid vattenkanten i Görvik har Ann-Louise och Stig Nilsson sin lilla fiskförsäljning med egenfångad fisk från Kattegatt. Här kan du köpa makrill, rödspätta, sjötunga och laxöring men också egna sillinläggningar. Fisken, den röks i ett lokalt rökeri.

En person bär en korg sparris från Vilshärads Gårdsbutik i Halmstad

Sparris från Vilshärads Gårdsbutik. Foto: Linda Kristiansson

Andersgård i Särdal

Familjejordbruk och gårdsförsäljning vackert beläget vid den halländska solkusten norr om Halmstad. Här odlas allt från spannmål till sockerbetor och bönor. I Andersgårds lilla gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du potatis och sötpotatis liksom en del grönsaker som gräslök, dill, squash, matpumpa, sparris och tomater – helt beroende på säsong och tillgång.

Stallbergs Gårdsbutik

Utanför Kvibille ligger Stallbergs gård med småskalig uppfödning av frigående kalkoner. I Stallbergs gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du, förutom just kalkon, handla med dig nöt- och fläskkött samt charkdelikatesser som grillkorv och salami från gårdens egen uppfödning.

En person håller bär i händerna

Foto: Oksix, Mostphoto

Dränggårds gårdsbutik

Dränggårds gårdsbutiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en KRAV-certifierad gård med ekologiskt utbud som potatis, jordgubbar, blåbär och grönsaker efter säsong. Plock sker dagligen med dagsfärska bär och grönsaker, bättre för hälsan och miljön.

Ulvereds Hjorthägn

En bit in i Hallands inland ligger Ulvereds Hjorthägnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vackert beläget. Här finns gårdsbutik med försäljning av högkvalitativt kött av hjort och vilt. Året runt erbjuds färskt, fruset och förädlat viltkött som till alla delar är hanterade i det egna gårdsslakteriet.

Hjortar hos Ulvereds hjorthägn utanför Halmstad

Ulvereds hjorthägn

Fler gårdsbutiker i och kring Halmstad

Listan nedan hämtas från Google My Business. Vill du se resultatet på en karta. Klicka då på ikonen till höger överst i listan.

Vilshärads Gårdsbutik

23 omdömen

Susegård Gårdsförsäljning

21 omdömen

Gudmundsgården

225 omdömen

Gavie´s Gårdar - syrade grönsaker

0 omdömen

Kullsgärde

2 omdömen

Kaggagårds gårdsbutik

52 omdömen

Mostorps Gård

176 omdömen

Hagarnas mejeri

3 omdömen

Kaggagård

0 omdömen

Ugglarps Grönt

107 omdömen

Mer shopping

Guldkorn

Mer av Halmstad