Lantliga caféer

Ta en tur till landet och njut av god fika. I Halmstad ligger nämligen landet närmare än du anar. Bland böljande fält, i närhet till anslående natur, hav eller i små orter hittar du de där cafépärlorna som du gärna sparar på. Och återkommer till – gång på gång.

Titta in på vår sida En fika på stan om du är på jakt efter ett café i city.

Havsnära café

Söderpirenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger på Västra Stranden i Halmstad, precis vid småbåtshamnen. Här kan du njuta av en fräsch lunch eller fika i en härlig havsmiljö. Slappa på uteserveringen soliga dagar eller ta skydd bakom glasrutorna och njut av havets vilda spel en blåsig höstdag. Utsikten över Laholmsbukten ger den där extra kryddan. Och det finns plats för din bästa vän på detta hundvänliga café.

Cafe Söderpiren i Halmstad

Söderpiren

Vill du njuta av en fika vid havet och på första parkett? Då ska du bege dig till Göstas Café & Restauranglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Steninge. Caféet har ett bedårande vackert läge. Här är inte bara fikat i centrum. Du har även stensprängda strandhagar att bada vid och Steningekusten naturreservatlänk till annan webbplats precis intill. Visst smakar kaffet särskilt gott till ljudet av vågorna som slår mot stranden?

Inte långt från Göstas hittar du Steninge kuststationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med sitt trevliga sommarcafé med hembakta godbitar. Här får både magen och ögonen njuta. Med en idyllisk havsutsikt kan du även äta plättar från plätteriet, världsmästargröt från tvåfaldiga världsmästaren i grötkokning eller smaka på något gott från kuststationens Bikebar. Steninge Kuststations matlagning bygger på omsorg om naturen, lokala och närproducerade produkter och vegetariska rätter. Passa på att boka en middag och smaka något lagat med halländsk grönkål eller varför inte tång och alger? På Steninge kuststation kan du även övernatta.

I mysiga lilla Påarp, söder om Halmstad, ligger nyöppnade Trädgårdscafé Pedalen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här sitter du med fin utsikt över strand och hav liksom Påarps gravfält. På menyn finner du flera närproducerade produkter tillsammans med en hel del hembakt. Cyklar du Kattegattleden är detta ett perfekt stopp för att fylla på med energi, välj mellan en god smörgås eller en saftig bulle. Och viktigast av allt, något svalkande i glaset.

Central lantlighet

Hallandsgården är en riktig pärla. Under de gamla björkarna kan du njuta av en fantastisk utsikt över Halmstad. På caféet har det serverats våfflor med sylt och grädde i över 90 år. Caféet heter nu Ekoteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och har ännu mer än våfflor på menyn. Allt är ekologiskt och i första hand närproducerat. Caféet är öppet sommartid. Passa på att ta del av det fantastiska friluftsmuseet. Och låt barnen leka loss på den fina lekplatsen.

Fler café i centrala Halmstad har vi samlat i en separat guide.

Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget i Halmstad

Friluftsmuseet Hallandsgården på Galgberget

Fika bland åkrar, ängar och skog

Mitt i lilla fina byn Harplinge finns Börjes Konditorilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster inhyst i ett hus från 1950-talet. Här kan du ta en riktig gofika på plats eller köpa med dig gott bröd att ha i utflyktskorgen. Visste du förresten att i början av 1980-talet var Börjes faktiskt stamställe för Gyllene Tiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster när de repade? Inte? Nu vet du.

Glass från Riccardo i Möllegård i Halmstad

Glass från Riccardo

Vid Möllegårds sagolika naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du World of Riccardolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är här som Riccardo Boggian gör sin italienska glass med smaker som varierar efter säsong. Ett gammalt ko- och häststall har renoverats och inretts till ett charmigt café i norditaliensk stil. Koppla av från vardagen och njut av lätta rätter och en glassfika toppat med en kopp Italienskt premium kaffe.

Särdals Kvarnlänk till annan webbplats från 1890 är en av Nordens största kvarnar. Idag har historiens vingslag stannat. I stället kan du ta en fika i det lantliga och mysiga caféet. Slå dig ner i den lummiga trädgården eller i den varsamt renoverade stallbyggnaden. Njut av härliga bakverk, matiga smörgåsar och enklare lunchrätter. Här används gärna halländska råvaror.

Utanför Marbäck vid Fylleån ligger Nicola’s Cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i fantastisk natur. Här servers hembakat och hemlagad fika och mat. Passa även på att utmana ditt sällskap i minigolf.

I skogen norr om Oskarrström finns det mysiga caféet Gobitenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du njuta av frasiga våfflor till nybryggt kaffe. Glöm inte att prova afternoon tea/coffe med Gobitenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hembakta scones, eller njut av en glass och en stunds avkoppling. Här naturen är en stor del av helhetsupplevelsen.

I Hertered, mellan Åled och Simlångsdalen, ligger Västergårdarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där Katarina och Kjell sedan många år producerat råvaror från gårdens egna lamm och grisar. Nu har de även slagit upp dörrarna till Västergårdarna gårdsbutik med våffelstugalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I en traditionell lantlig hemmiljö erbjuder de en god fika och förstklassiga köttråvaror. Allt som serveras är lokalt producerat, våfflorna bakas till exempel på gårdens egna ägg, mjöl från Berte Qvarn,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mjölk från Wapnö.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Till våfflorna serveras glass från SIAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och kaffe från rosteriet på Slottsmöllan, I´m Coffee.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster I gårdsbutiken hittar du, förutom gårdens egna kött, även ägg, grönsaker och honung – även de från gårdens egna produktion.

Cafépärlor i söder

Tio minuter från centrala Halmstad hittar du charmiga Lindas Ekocafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det ligger mitt i det Halländska landskapet i en härlig lantmiljö. Närmare bestämt i det gamla stallet på Röinge Kronogård. Populära Patriks Prylarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger vägg i vägg. Här kan du koppla av en stund med en närproducerad och hembakad fika i det personligt inredda caféet.

När du kommer fram till Lilla Böslid kör du igenom en lång allé. Och där ligger Ebbas Café och Cateringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den lantliga atmosfären genomsyrar caféet och omgivningen. Varför inte testa nya varianter av den klassiska våfflan? En chokladvåffla med vaniljglass och skivad banan sitter alltid fint.

Njut av kaffe, våfflor, hembakat och smörgåsar i den riktiga sörgårdsidyllen Karlslunds Cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tre systrar driver denna oas till café. Den underbara trädgården ger en rofylld avkoppling och en känsla av att tiden tycks ha stannat. Det finns även servering inne i mangårdsbyggnaden från 1876. Kombinera gärna med en utflykt till Olofstorp djur och trädgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ligger på gångavstånd från Karlslunds Cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Caféer runt om i hela Halmstad

Listan nedan hämtas från Google My Business. Vill du se resultatet på en karta. Klicka då på ikonen till höger överst i listan.

Fika Gallerian - Cafe Halmstad

126 omdömen

Rawfabrique - Cafe Halmstad

25 omdömen

Fribergs Konditori

$$

236 omdömen

Cortado Coffee Shop

$$

260 omdömen

Wayne's Coffee

$$

276 omdömen

Café Dressinen

$

31 omdömen

Bibliotekscaféet i Halmstad AB

130 omdömen

Espresso House

$$

472 omdömen

Söderpiren

$$

610 omdömen

Skånskan Chokladverkstan

3 omdömen

Mer mat och dryck

Guldkorn

Mer av Halmstad