Kunskapsstaden gör mer av mötet
När 230 deltagare samlades på konferensen MätKart22 på Hotel Tylösand blev Halmstad ett nationellt kunskapsnav inom *GIS-tekniken under tre dagar, 18-20 maj 2022.
Den årliga konferensen MätKart riktar sig till alla yrkesverksamma och intresserade inom GIS, geografisk informationsteknik, och kart- och mätningsteknik. Det är en viktig mötesplats för kunskapsutbyte och utveckling.
Lokala värdar 2022 var bygg- och miljöförvaltningen vid Halmstads kommun med Kim Ferm, avdelningschef, och Gis-ingenjör Marielle Arousell i spetsen. Dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, Jonas Bergman, hälsade alla välkomna. I samband med konferensen passade värdarna även på att visa upp mer av sitt Halmstad.
Halmstad delade med sig av kunskap
Programmet under konferensdagarna omspände bland annat digitala kartportalen HAJK, tillgänglighetskartor, 3D, drönare och olika digitala mättekniker.
En av alla intressanta punkter på programmet stod Jakub Pelka, Gis-ingenjör på Halmstads kommuns Bygg- och kartavdelning, för. Han presenterade en annorlunda och unik karttjänst som kan hjälpa invånare och turister att känna sig tryggare i staden. Produkten kan också hjälpa stadsarkitekter att fylla staden med nödvändig infrastruktur. 3D-områdets möjligheter var också en av hans programpunkter.
Kollegorna Jacob Wodzyński och Annette Böhm berättade om Sveriges mest använda open source webbGIS-applikation Hajk som används till allt från publika webbkartor och digitala översiktsplaner till integrationer mot verksamhetssystem. De bjöd också på några användarexempel från Halmstads kommun.
– Kunskapsutbytet är både roligt och viktigt. Vi fick visa spännande projekt som vi har på gång. Som exempelvis projektet ”Digital samhällsbyggnad” som syftar till att skapa ett effektivt och framtidssäkert digitalt informationsflöde genom samhällsbyggnadsprocessen i Halmstads kommun. Konferenser är dessutom ett bra sätt att omvärldsbevaka. Och fler av våra kollegor kunde delta när konferensen hölls lokalt säger Marielle Arousell.
Bästa tipset om du vill vara värd för ett möte
Om du undrar hur du ska göra så tipsar Marielle Arousell om följande;
–Ta kontakt med Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Destination Halmstad. Vi fick bland annat hjälp med ansökan för att få mötet. Det är så mycket att tänka på, men de har koll på allt. Engagemanget från Halmstad Convention Bureaus sida har sträckt hela vägen från start till mål. Så bara hör av dig till dem, det vinner du på. Dessutom har vår kontakt lett till ett samarbete med Destination Halmstad gällande kartor som vi förmodligen inte hade haft annars. Det är verkligen jättekul när det blir sådana synergieffekter.
Konferensdeltagarna fick mer av Halmstad
I konferensprogrammet fanns också möjligheter att delta på olika lokala aktiviteter.
- Stadsvandringen var mycket populär, Halmstad bjuder på spännande historia och mycket kultur. Alla visste nog inte att vi har ett 1600-talsslott här.
- Ett gäng fick veta mer om Halmstads stolthet - Livräddarna i Tylösand som har funnits sedan 1960. De var pionjärer i Sverige när det gäller organiserad bevakning av stränderna. Idag är det ett livräddarmecka och ett nationellt centrum för livräddning som erbjuder Sveriges enda havslivräddarutbildning.
- De miljö- och teknikintresserade kunde se något riktigt innovativt och spännande – CatFish. Det började som ett studentprojekt på Högskolan i Halmstad. Idén går ut på att ta prover från vattendrag som kan analyseras för att upptäcka föroreningar. CatFish-systemet består av tre olika drönare: en flygande, en plattform som befinner sig vid vattenytan och en undervattensdrönare som kan dyka och ta prover på djupare vatten.
Om arrangören
Konferensen MätKart22 arrangerades av SKMF - Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den vänder sig till alla som arbetar med, eller har intresse för, alla typer av geografisk informationsteknik, främst kart- och mätningstekniska frågor.
Detta är *GIS
GIS står för Geografiska Informations System. Det är ett system för att samla in, hantera, analysera och visualisera information kopplat till en plats.
Om Halmstad Convention Bureau
Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en del av Destination Halmstad AB. Vi arbetar strategiskt med evenemang och möten, ofta i samverkan med Högskolan i Halmstad, Region Halland, idrottsförbund, föreningar och det lokala näringslivet.
Genom ett evenemang eller möte bidrar vi till att sätta fokus på olika verksamheter, öka kännedomen av Halmstad, lyfta lokal forskning och stärka relationer.
Oavsett om du är medlem i en organisation eller är en extern arrangör kan du få hjälp av oss. Vårt stöd är kostnadsfritt.