Publicerad 16 september 2022

Sverige VM-laddar mot Serbien i Halmstad

I januari spelar det svenska herrlandslaget VM på hemmaplan och nu står det klart att Serbien kommer att stå för motståndet två gånger om i förberedelserna. Den 9 januari är det dags för VM-genrepet i Halmstad, där Sverige kommer att bo och träna under uppladdningen. I samband med matchen kommer allas vår Bengan Johansson, som avled i våras, att hedras.

– Att få hit landslaget och dessutom se dem spela landskamp betyder mycket för Halmstad. Just nu är intresset för handboll i stan stort och ett sånt här evenemang är precis vad vi väntat på. HK Drott och Halmstad Handboll står tillsammans som arrangörer bakom eventet och det är vi mycket stolta över, berättar Tomas Lennartsson som är Halmstads kontaktperson mot Svenska Handbollförbundet.

Första gången den här säsongen som de svenska europamästarna samlas är vecka 41 då Tyskland står för motståndet i Mannheim den 13 oktober och regerande världsmästaren Danmark i Göteborg den 16 oktober i EHF Euro Cup, turneringen för de fyra direktkvalificerade lagen till EM 2024. Andra gången landslaget samlas är den 2 januari då VM-truppen möts i Halmstad i nio dagar innan det är dags att åka till Göteborg där VM-gruppspelet avgörs för svensk del.

Under uppladdningen kommer Sverige att spela två landskamper, båda mot Serbien. Den första spelas i Sparbanken Skåne Arena i Lund den fredagen den 6 januari och måndagen den 9 januari är det sedan dags att göra upp i Halmstad.
Sverige och Serbien har mötts fem gånger tidigare genom åren och med tre svenska segrar och två serbiska som resultat. Senaste mötet var i EM i Split 2018 när Sverige vann med 30–25 på vägen till EM-silvret.
I samband med genrepet i Halmstad den 9 januari kommer tidigare förbundskaptenen Bengt Johansson, som avled i våras, att hedras.

– Vi känner alla till ”Bengans" betydelse för handbollen och att nu kunna komma till hans Halmstad och spela en landskamp känns som ett fint hedrande av honom, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad:

– Handbollen har alltid varit viktig för Halmstad och Halmstad har alltid varit viktigt för svensk handboll. Vi ser mycket fram emot att få välkomna landslaget till idrottsstaden Halmstad och vi uppskattar extra mycket möjligheten att gemensamt få hedra minnet av en av Sveriges och Halmstads absolut största handbollsprofiler, Bengt ”Bengan” Johansson.

Biljetterna till landskamperna mot Serbien i Lund och Halmstad släpps den 21 oktober.

KOMMANDE LANDSKAMPER

  • 13 oktober: Tyskland (EHF Euro Cup, 19.00, SAP Arena, Mannheim)
  • 16 oktober: Danmark (EHF Euro Cup, 16.00, Scandinavium, Göteborg)
  • 6 januari: Serbien (16.00, Sparbanken Skåne Arena, Lund)
  • 9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena)
  • 12 januari: Brasilien (VM, gruppspel, Scandinavium, Göteborg)
  • 14 januari: Kap Verde (VM, gruppspel, Scandinavium, Göteborg)
  • 16 januari: Uruguay (VM, gruppspel, Scandinavium, Göteborg)

Kontakt

Tomas Lennartsson

Halmstad Handboll
Mobil: 070-51 30 213

Johnny Ewerstein

Projektledare, Destination Halmstad AB
Mobil: 0702-34 02 41

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget.