English
Publicerad 8 september 2022

Välkommen till årets skördefest i Halmstad och Halland!

Skördetid i Halland

Halmstad och Halland slår upp sitt välsmakande skafferi med nyskördade läckerheter och härliga evenemang. Mat och dryck är i fokus vecka efter vecka. Den härliga skördefesten varar ända in i oktober och fylls med allt från vinvandring på Stora berg och Feldts skördefest till storytelling om ostronskivling.

Det är enkelt att upptäcka den genuina halländska matkulturen under sensommaren och hösten. Här myllrar det av gårdsbutiker fyllda med grönsaker, ost, kött, rotfrukter, bär och andra lokalproducerade varor. Restaurangerna skapar rätter med råvaror från närliggande gårdar och det finns många fina bagerier och caféer som brinner för bra ingredienser och hembakad fika. Det här är mat odlad, lagad och bakad med kärlek.

5 goda tips från Halmstad

Smaka på Halmstad den 16–17 september

Den 16–17 september kan du smaka, dofta, känna, lyssna och njuta av smaker från Halmstad med omnejd under en tvådagars matfest mitt på Stora torg. Här hittar du flera lokala producenter och livsmedelsförädlare i en tillfällig saluhall och ett myllrande restaurangtorg. I matstudion utmanar välkända kockar varandra i dueller och lagar mat på personligt utvalda råvaror.

Hos Söderfamiljen är det äkta vara

Precis som namnet antyder möts du av en familjär atmosfär där kreativiteten flödar och kärleken till maten genomsyrar allt. Menyn ändras efter humör och säsong. Men den är alltid fylld med goda rätter tillagade på närproducerade, ekologiska och högkvalitativa råvaror. Vad sägs om kött från Wapnö, ekologiska grönsaker från Slättåkra och ost från Kvibille?

En person håller en korg med grönkål

Grönkål. Foto: Agneta Kristiansson

Grönkål – vårt halländska superfood

Grönkål har en stark tradition i Halmstad och Halland. Så pass mycket att den har blivit utsedd till vår nationalrätt och firas med en alldeles särskild dag under Ingedagarna den 10–11september. I Halmstad finns grönkålen tillgänglig på flera håll och kanter. Under skördetider kan du hitta grönkål på många matmarknader, i gårdsbutiker och ibland även på restaurangernas höstmenyer.

Äppelfest på Hafi Fabriksbutik 9–11 september

I gårdsbutiken hittar du hela Hafis delikatessortiment av halländsk sylt, marmelad, gelé, chutney, saft, glögg, mousserande drycker, must, torkad frukt, frysta bär och mycket mer. Den 9–11 september bjuder Hafi in till Äppeldagar med provsmakning på olika äppelsorter och en butik fylld med trevligheter och lokala produkter. Den 1 oktober sätts fokus i stället på lingon.

Barn plockar äpple i Vilshärads gårdsbutik

Vilshärads gårdsbutik. Foto: Alexander Hall

Mysiga Vilshärads Gårdsbutik

Vilshärads Gårdsbutik är en mysig gårdsbutik i lantlig miljö, vackert inbäddad bland blommande potatisåkrar och vajande sädesfält. Potatis i olika sorter är deras huvudprodukt, men hyllorna fylls även med egenodlade grönsaker, nyplockad majs, pumpor, ägg och blommor. Givetvis varierar utbudet i samklang med naturen, vädret och efterfrågan.

Om Skördetid i Halland

Vad: gårdsbutiker, restauranger, boenden, caféer, bagerier, evenemang, kurser, provningar mm.
Var: hela Halland, från Kungsbacka till Laholm
När: augusti, september, oktober
Info: www.skördetidihalland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Instagram / Facebook: @skordetid_halland / Skördetid i Halland

Mer information Skördetid i Halland

Projektledare Caroline Liljedahl på Hallands Matgille
Epost: caroline@hallandsmatgille.se
Mobil: 0708-45 33 43

Mer information från Destination Halmstad

Destinationssäljare Alexandra Kahts-Winje, temaansvarig mat
E post: alexandra.kahts-winje@halmstad.se
Mobil: 0766-98 57 02